» Horvátország

» Horvátország » Tengermellék-Hegyvidék » Kvarner


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Rijeka attraktív elhelyezkedését természeti és kultúrtörténeti emlékei, délszaki éghajlata, valamint a környékén elhelyezkedő tengermelléki-hegyvidéki tájak teszik teljessé. Rijeka számos történelmi vonatkozású érdekességgel is büszkélkedhet.

Rijeka, Horvátország harmadik legnagyobb városának képét földrajzi elhelyezkedése határozza meg. Az ideérkező utazó ugyan is - érkezzen bár közúton vagy vasúton - itt éli meg a tengerrel való első találkozás élményét. A Rijekába mind nyugat, mind kelet felől vezető utak különösképpen látványosak. Rijeka legfestőibb arcát azonban a tenger felől, hajón érkezve mutatja. Itt található a legfontosabb horvát kikötő és egy hatalmas ipari terület. 

A rijekai városnézés hagyományosan az óváros délnyugati szegletében lévő Riječka rezolucija téren veszi kezdetét, melyet az egykoron augusztinusz-, jelenleg a domokos-rendhez tartozó Szt. Jeromos kolostor templomának barokk homlokzata ural. Az augusztinusz rendi kolostor részeként, rijekai nemesi grófok adományaiból épült. A tér közepén magasodik a város zászlóját hordozó, a város modelljét a kezében tartó Szt. Vitus, Rijeka patrónusának domborművi ábrázolásával díszített kőoszlop, az. ún. stendardac, melyet az osztrák császár a Velencei Köztársaság ellen harcoló rijekaiak iránt érzett hálából emeltetett a 16. században-

A város nevezetességei közül kiemelendő továbbá a Radio Rijeka 1848-ban emelt székháza, amely a városi elit kedvelt gyülekezőhelye. Az épület a horvát kulturális és politikai élet központjakét szolgált Rijekában, jelenleg a Nemzeti olvasókörnek és a Mali salon nevű kiállítóhelyiségnek ad otthont, az emeleti részen kaptak helyet a Radio Rijeka irodái. Az épületnek a tér felőli oldalán lévő termében határoztak 1906-ban az ún. fiumei rezolúcióról, melyről a tér a nevét kapta.

A turistáknak továbbá javasolt a Kálvária domb, a Kozala temető, a Miasszonyunk templom, a Trsat várának, a városfalak, az egykori cukorgyár barokk igazgatási palotájának, a kapucínus Lourdes-i Szűzanya-templom és a Török ház megtekintése.

Fiume fölött a hegyekben, Fuzinéban Lehoczky Tivadar (1830-1915) történész, régész, néprajzkutató, Bereg vármegye múltjának tudós leírója kapott emléktáblát. Baross Gábor (1848-1892) mérnök, a magyar kormány közlekedési minisztere 1886 és 1889 között építette ki a fiumei (rijekai) kikötőt, és most a Transadria nevű szállítmányozó cég székházának falán, a rakparthoz közel hirdeti tábla a kikötőváros építésében szerzett érdemeit.

Tartomány:Tengermellék-Hegyvidék
Cím:Rijeka
GPS: 45° 19′ 37.42716″, 14° 26′ 31.8336″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó