» Olaszország

» Olaszország » Sardegna » Szardínia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A sziget Szardinia észak-keleti csúcsa közelében fekszik, ma börtönszigetként funkcionál, maffiózókat helyeztek el itt.


Az első világháborúban Szerbiában hadifogságba esett magyar katonákat is Asinara szigetére (másnéven Szamár-sziget) szállították. Az I. világháború kezdetén, 1914-ben a szerb hadszíntéren fogságba esett katonákat 800 kilométeren át terelték Balkánon, majd napokig marhaszállító vagonokban nyomorogtak, mielőtt a Szardinia melletti Asinarára értek. A 85 ezres hadifogoly tömegből végül mindössze néhány ezren tértek haza, sokan jóval a háború befejezése után. A kutatások szerint a legtöbb hősi halott Magyarországról származott. 

Asinara a kilencvenes évek végéig a szicíliai maffia rettegett börtönszigete, azt megelőzően is terroristák és banditák büntetőtelepe volt. Az Asinara-i börtönben raboskodtak korábban a Vörös Brigádok terroristái is. A II. világháború idején katonai börtöntábornak használták. Az Asinara-i börtön lakója a többi között Pietro Vernengo és Fransco Madonia, annak a szervezetnek a tagjai, amelyet Giovanni Falcone és Paolo Borsellino bírák meggyilkolásával vádolnak.

Most "lélegzetelállító szépségű turistaparadicsom" a Földközi-tenger közepén, Szardínia legvadabb
partvidékén.

A Szamár-szigetet egészen 1997-ig sem turisták, sem kutatók nem látogathatták, így a világháborús fogolytábor maradványai is megőrződtek a mai napig.Tartomány:Sardegna
Cím:Asinara
GPS: 41° 3′ 8.31924″, 8° 15′ 21.93023″
Időpont:2017. június 4.

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward