» Hollandia

» Hollandia »


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Holland Királyság 1992-ben írta alá a világörökségi egyezményt, és 12 világörökségi helyszínnel rendelkezik, 11 Hollandiában és egy Curaçaón.


A Woudagemaal gőzszivattyútelep

Az ipari örökség egy darabja Frízföldön, amely örökre megváltoztatta a víz elemmel vívott harcot.

A D.F. Wouda (hollandul: Woudagemaal) gőzszivattyúállomás a frízföldi Lemmer tartományban található, a valaha épült legnagyobb gőzszivattyúállomás. Még ma is üzemel. Az 1920-ban épült erőmű a Frízföldön keletkezett vízfelesleg kiszivattyúzására szolgált. Addig Friesland nagy részét télen rendszeresen elöntötte a víz. A gőzüzemű szivattyútelep, amely percenként több mint 4000 köbméter vizet, azaz naponta mintegy 6 millió köbméter vizet képes kiszivattyúzni, alapvetően megváltoztatta a helyzetet. A szivattyútelepet ma is használják árvizek idején. Évente kétszer oktatási céllal üzembe helyezik, ami sok látogatót vonz.

A Rietveld-Schröder-ház Utrechtben

1924-ben alapították, 1985-ig lakott volt. A De Stijl mozgalom építészeti csúcspontja és Utrecht városának szimbóluma.

Utrecht központjától csupán egy kőhajításnyira áll a Rietveld-Schröder-ház (hollandul: Rietveld Schröderhuis), amelyet - mint a neve is mutatja - Gerrit Rietveld holland építész tervezett 1924-ben. A De Stijl művészeti mozgalom építészeti remekművének tartják. Az özvegy és mecénás Truus Schröder kérésére épült, aki nagy tisztelője volt Gerrit Rietveld (1888-1964) munkásságának. Az elkészült épület egyedülálló tisztelgés a De Stijl művészeti mozgalom elvei előtt, amelynek Rietveld egyik kulcsfigurája volt: a ház háromdimenziós, aszimmetrikus kompozíciója tökéletes átmenetekkel játszik a belső és a külső tér között, határozott alapszínsémával és tolófalakkal, amelyek rugalmas lakótereket alakítanak át. Az interaktív kiállításon a látogatók bent első kézből tapasztalhatják meg, hogyan játszik ez a híres ház a rugalmas terekkel, színekkel és vonalakkal.

Van Nelle Factory Rotterdam

A holland modernizmus gyára.

A Van Nelle Factory (hollandul: Van Nellefabriek) a "holland modernizmus szimbóluma". Az épületet 1925 körül építették kávé-, tea- és dohánygyárnak, és nagy hatással volt a modern építészet fejlődésére Európában. Építésze, Leendert van der Vlugt olyan épületet hozott létre, amelyben az olyan elemek, mint a fény, a levegő és a tér központi szerepet játszanak. Az üvegtáblák itt kiemelt helyet foglalnak el, ami egyszerre elegáns és egyszerű dizájnt eredményez. Az épület az egyik első olyan gyár volt Hollandiában, amely a természetes napfényt használta, így sokkal kellemesebb munkakörnyezetet teremtett. Ma is sokféleképpen használják különböző start-up cégek, és az impozáns, műemléki védettséget élvező épület egyes részeit rendezvényterekké alakították át.

Az alsó-germán limes

Az alsó-germán limes a Római Birodalom északi határát jelöli, és 2021-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A Limes Hollandián keresztül húzódik Nijmegen és Katwijk aan Zee között, és a mai német határon túl a Rajna mentén folytatódik. A Limes úgynevezett földi műemlék, eredeti építményeinek egy része még mindig látható a föld felett, bár néhány már eltűnt a tájban.

A Limes meglátogatása lehetőséget nyújt a történelem egy kulturálisan fontos részének felfedezésére. A múzeumok és a folyamatosan változó kiállítások a római korról nyújtanak élményt. A nijmegeni Museum De Bastei régészeti kincseket állít ki. Az utrechti DOMunderben 2000 év után még mindig római romok állnak. Az Archeon múzeumpark szórakoztató és tanulságos rekonstrukciót kínál Hollandiáról a történelem folyamán. A Rijksmuseum van Oudheden a római kori Hollandiát mutatja be. A Hoge Woerd Múzeumban megcsodálhat egy 2000 éves fahajót, egy erőd másolatát és interaktív kiállításokat.GPS: 52° 14′ 36.59244″, 5° 38′ 3.56172″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward