» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A házban Victor Hugo 1832-től 1848-ig élt. Ma múzeumként funkcionál, a lakásban bolyongva megismerhetjük a nagy író életét.


Place des Vosges

A Place des Vosges, ahol egykor Victor Hugo lakott Párizs legrégebbi, és talán legszebb tere. Az eredetileg Place Royale-nak hívott teret IV. Henrik megbízásából 1605-1612 között építették. Ma is az eredeti épületek állnak itt, így a korai 17. századi párizsi építészet fantasztikus példái tekinthetők itt meg, a tér vörös téglás épületei Párizs szerte egyedülállóak. A tér egy szabályos 140x140 méteres négyzet, az első európai királyi várostervezés remek példájának számít. A Place des Vosges nevet 1799-ben kapta, amikor Franciaország Vosges régiója (ez a francia-német határnál található) volt, amely elsőnek befizette a hadiadót.

A tér árkádjaiban ma már hangulatos kávézók, éttermek és művészeti galériák működnek.

Maison de Victor Hugo

Victor Hugo 1832-1848 között a Place de Vosges 6-os számú házában élt. Rajta kívül még több híres francia költő, és festő lakása volt itt, úgy tűnik, ez igen inspiratív környezetnek számít. A tér teljesen árkádos, az árkádokban ma már hangulatos kávézók, éttermek és művészeti galériák működnek.

2021-ben felújítás után újra megnyílt az író egykori párizsi otthona.

A 2019 áprilisa óta zárva tartott Maison de Victor Hugo 2021. május 19-én nyitott meg újra, kibővített terekkel, felújított gyűjteményi tárgyakkal és új szerzeményekkel.

A múzeum korábban egy általános iskolával osztozott a 17. századi épületen, a Hôtel de Rohan-Guéménée-n. Az iskola egykori játszóterét most újra kertté alakították át, amelyben egy kígyóval díszített szökőkút másolata található, amelyet Hugo még 1852-ben, III. napóleon hatalomátvétele után, franciaországi száműzetése előtt vásárolt.

A belső udvarra néz az új, földszinti Maison Mulot kávézó, amely egy teljesen felújított jegypénztárhoz kapcsolódik, ahol érintőképernyők és továbbfejlesztett audio guide-ok várják a látássérült látogatókat. A Maison de Victor Hugo egyike az olyan franciaországi múzeumoknak, amely megfelel a nemzeti turisztikai és fogyatékossági akkreditációs rendszer mind a négy kategóriájának, vagyis teljes mértékben hozzáférhető a testi vagy szellemi fogyatékkal élők, illetve a látás- vagy hallássérültek számára.

Az építési projekt keretében új lépcsőt építettek be, amely a múzeum második és harmadik emeleti ideiglenes és állandó kiállításainak végétől visszavezet a földszintre. A lépcső alján François Pompon 1887-ben készült gipszszobra, Cosette áll, amely Hugo Les Miserables című művének hősnőjét ábrázolja.

"Ezt az időt [a bezárás alatt] arra használtuk ki, hogy restauráljuk néhány remekművünket" - mondta Gérard Audinet, a múzeum igazgatója. Ezek között van egy tükörkeret a kínai szalonban, amelyet Hugo 1857-ben virágokkal és pillangókkal festett meg. "A sárga lakkot eltávolítottuk - olyan jó, mintha új lenne".

Audinet kedvenc szerzeményei közé tartozik François-Nicolas Chifflart, Hugo A tenger munkásai című regényének első illusztrátora által készített vázlatsorozat. "Volt már egy Hugótól Chifflartnak dedikált rajzunk. Képzeljék el, milyen boldog voltam, amikor megtaláltam az utóbbi dedikációját az előbbinek!" - mondja. Az újonnan szerzett mű egy csatajelenethez készült tanulmány, amely a Petit Palais-ban függ.

A Maison de Victor Hugo azt tervezi, hogy a következő hónapban, június 10. és november 21. között kiállítja az író 700 törékeny rajzából álló gyűjteményének mintegy 300 darabját.Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:Place des Vosges
GPS: 48° 51′ 18.17388″, 2° 21′ 55.39788″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward