» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A múzeum Yves Saint-Laurent (1936-2008) munkássága előtt tiszteleg. A látogatók megismerhetik a híres divatmárka fejlődését, történetét, az egykori műterem hangulatát.


Yves Saint Laurent megreformálta a divatot a sajátos modern látásmódja szerint, a haute couture divatvilág zsenije volt.

1954-ben 17 évesen érkezett Párizsba szülőföldjéről, Oran-ból. Három évvel később az élet Christian Dior-hoz sodorta, aki hamarosan művészeti igazgatóvá nevezte ki az akkor mindössze 21 éves tervezőt.  Innentől Yves Saint Laurent sikere egyre csak nőtt. 1961-ben Pierre Bergé-vel karöltve megalapította az Yves Saint Laurent Divatházat. Pierre Bergé és Yves Saint Laurent kapcsolata titokzatos és különleges volt, melyben a szerelem és az üzleti zsenialitás a nemzetközi haute couture világ egyik főszereplőjévé emelte a divattervezőt.

A világháború utáni párizsi haute couture divatot felszabadította a keretek alól. Elfelejtette a merev modelleket és megújította a vonalakat! Figyelembe vette az emancipált nők vágyait a tisztább vonalak iránt, mellyel forradalmasította a prêt-à-porter divatot. 

Művészeti ízlése alkotásaiban is visszatükröződik. Híres Mondrian ruhája (1965) tisztelgés Pietr Mondrian absztrakt alkotása előtt. Szintúgy a Picasso- (1988), a Matisse- (1980) vagy a Lalanne ruhák (1969).

A 20. század nagy divattervezője volt, aki megreformálta és felrázta a női divatot. Több francia sztár is van - pl. Jeanne Moreau vagy Catherine Deneuve -  aki nem hajlandó másban megjelenni a nagy eseményeken, mint YSL költeményeiben.  A teljes YSL-gyűjtemény 5 000 ruhadarabból és 15 000 kiegészítőből, rajzokból, képekből, egyéb dokumentumokból áll.

A divatrajongók a francia fővárosban, az 5, avenue Marceau alatt fedezhetik fel a divattervező alkotásait. A 450 m2 területű kiállításon általában ötven modell tekinthető meg. Saint Laurent személyes tárgyait, a szemüvegét, híres fehér ingét egy széktámlán vagy Muzsik kutyájának tálkáját az ágy lábánál, valamint fotókat és videókat is láthatnak a látogatók, akik megtekinthetik a néhai francia divattervező egykori szalonjait és stúdióját is. 

A múzeum helyszínéül szolgáló épület volt Yves Saint-Laurent műterme 1974-től 2002-ig, illetve ez az épület adott otthont 2004-től a Pierre Bergé-Yves Saint-Laurent alapítványnak is.

Nyitvatartás: keddtől vasárnapig 11:00-18:00, pénteken 21:00 óráig. Zárva hétfőnként, január 1-én, május 1-én és december 25-én. 

Cím: Musée Yves Saint Laurent Paris 5 avenue Marceau 75116 Paris
Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
Cím:5 avenue Marceau
GPS: 48° 51′ 23.8104″, 2° 21′ 7.99884″
Honlap: https://museeyslparis.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward