» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Párizs egyik legvonzóbb látványossága, az Operaház előtt mindig rengeteg a turista, akik általában beérik az épület egy-két fotójával. Pedig érdemes betérni a zene és a pompa szentélyébe: 10 eurós belépőjeggyel bejárhatjuk az építőjéről elnevezett Opera Garnier-t.


A pazar épületet – melyet III. Napóleon szeretett hitvese, a zenerajongó Eugénia kedvéért építtetett – többnyelvű audio guide-dal egyénileg, saját tempónkban járhatjuk be. Sok érdekességet tudhatunk meg a 19. századi operába járás etikettjéről, a társasági élet kulisszatitkairól, a fantomlegendáról, s magáról a minden szegletében pompát, fényűzést sugalló neobarokk épületről. A nézőtér hatalmas mennyezetfreskója a Chagall-rajongókat mindenképp ámulatba ejti, 1964-ben ugyanis a világhírű festőt kérték fel újraalkotására. A végeredmény, a két stílus találkozása és bátor ütköztetése zseniális összhatást kelt a szemlélőben: a modern műalkotás tökéletesen passzol az aranyban és bíborban úszó enteriőrhöz és a gazdag ornamentikához.

Az Operház fantomja

A figurát egy újságíró, Gaston Leroux hozta létre, s a történet – amely megegyezik a belőle készített Webber-musical sztorijával, s apropóját az épület alatt felfedezett titokzatos katakombarendszer adta – azonnal bestseller lett. A musical pedig még ennél is sikeresebbnek bizonyult, lassan harminc éve játsszák, jelenleg is az egyik legtöbbet előadott mű a világon. Az operaház látogatóját a baloldali 5-ös páholy ajtaján lévő felirat – „Az operaház fantomjának páholya” – emlékezteti arra, hogy innen indult világhódító útjára a legenda.Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
GPS: 48° 51′ 23.8104″, 2° 21′ 7.99884″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward