» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France


Értékeld Te is:

A Sacré-Coeur bazilika Párizs legmagasabb pontján található, a Montmartre negyedben.


Már az ókorban is vallási jelentőségű hely volt: Merkúrnak és Marsnak állt itt a temploma.

1871-ben Poroszország legyőzte a franciákat. Megfogadták, hogy építenek egy templomot, kiengesztelésként az ország bűnei miatt (sokak a francia-porosz háborút Isten büntetésének gondolták a forradalom miatt), ezért ma "nemzeti eskünek" is hívják a templomot. 1914-ben lett kész, de csak öt évvel később, az első világháború végén tudták felszentelni.

A Szent Szívnek ajánlották, a kor szokásaival ellentétben, mikor több Notre-Dame katedrálist (Miasszonyunk) is felépítettek, köztük Lyon-ban és Marseille-ben.

Bár háború 58 ezer halottja emlékére is állították, sokak szerint 1873-ban "Istentől kértek így kiengesztelést a párizsi kommün bűneiért." A Montmartre volt a színhelye a kommün első felkelésének; itt végezték Georges Darboy-t, Párizs püspökét, aki később a katolikus egyház szentje lett.

Korábban (az 5. században) itt halt mártírhalált Szent Dénes is (Montmartre=Mártírok hegye) a keresztényüldözés során, és utána még sok hittársa. Tours-i Gergely szerint a 3. században élt Denis (Dionysios) egyike volt annak a hét püspöknek, akiket Decius császár idején Galliába küldtek téríteni. Dénes lett Párizs első püspöke, s mivel sok embert térített meg, szembekerült a pogány papokkal. Végül vértanúhalált szenvedett társaival, Rusticus áldozópappal és Eleutherius diakónussal együtt. Őt magát a pogányok 250 körül lefejezték Párizs legmagasabb hegyén, a Montmartre-on, amelyet "mártírok hegyének" neveznek. A legenda szerint lefejeztetése után fejével a kezében több kilométert tett meg, majd angyali énekszó mellett sírjába szállt.

A 15. századra már nagyon sokan zarándokoltak el a hegy tetejére: köztük VI. Károly király is, miután egy nagy tűz lángjai közül csodálatos módon kiszabadult.

Miután I. Ferencet elfogták a spanyolok, az emberek a Montmartre-ra jártak imádkozni királyukért. Ekkor alapították meg a bencés apátságot is, mely pár évszázaddal később elpusztult egy tűzeset miatt, ma már csak a Szent-Péter kápolna maradt meg belőle.

Paul Abadie tervezte a bazilikát, 78 pályázat közül választották ki őt. Román-bizánci stílusban épült, mely egy tudatos válasz volt a neo-barokk Palais Garnier-re. Több eleme nemzeti témákat dolgoz fel: a két lovas a kapu felett Jeanne d'Arc és IX. Lajos (Szent Lajos); a tizenkilenc tonnás Savoyarde harang (Annecy-ból hozták) pedig Savoie visszacsatolására utal.

Az építés 40 millió frankba került, ezt teljes mértékben adományokból fedezték. A donátorok nevét kőbe vésték, illetve (aki elég sok pénzt adott), szobrot állítottak nekik.

A múltnak még mindig vannak visszhangjai: 1971-ben tüntetők foglalták el a Sacré Coeur-t, mely "a kommün tagjainak a testei fölé épült, hogy kitöröljék a múltból a vörös zászlót, mely túl sokáig lengett Párizs felett".

Travertínó kőből áll, melyet a közeli Chateau-Landon és Souppes-sur-Long város kőbányáiból hoztak. Ebből a fajta kőből folyamatosan mészpát válik ki, ez biztosítja a bazilika fehér színét a levegőszennyezés ellenére.

Érdekesség: itt szentelték fel a későbbi Lisieux-i Szent Terézt apácának, mindössze 15 évesen, aki elzarándokolt Rómába, és magától a pápától kért engedélyt, hogy ilyen fiatalon kolostorba vonulhasson.

A szentély feletti mozaik, a Felséges Jézus, Franciaországban a legnagyobb, 473,78 m2 területű.

Bent nem lehet fényképet és videót készíteni.

A bazilika természetesen ingyenes, de a kilátóért és a kriptáért fizetni kell, a kettőért együtt 8 Eurót kell fizetni (gyerekjegy: 5 Euró). A campanile tetejére nem lehet felmenni.

Mivel a bazilika Párizs legmagasabb pontján fekszik, ezért csodálatos kilátás nyílik a városra a kilátóból. Vigyázat: 300 lépcsőt kell hozzá mászni, lift nincs!

A kriptában többek közt a bazilika egyik megalkotójának, Alexandre Legentil szívét őrzik. A bazilika első köve is megtekinthető (a padló kövei közt)

A Savoyarde a világ legnagyobb harangja, majdnem 19 tonnát nyom, 28 ló húzta egyszerre Annecy-ból Párizsba menet. "Becsületes neve" Francoise Marguerite du Sacre Coeur. 1969-ben csatlakoztak hozzá "hugai": Félicité, Louise, Nicole és Elisabeth a Saint-Roch templomból. Dó, ré, mi, fá és szó hangokon konganak.

Audioguide-ot okostelefonra le lehet tölteni, angolul és franciául.

A bazilikához siklóval is fel lehet jutni: ehhez metró jegyet kell venni.

 


Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
GPS: 48° 53′ 12.11885″, 2° 20′ 35.09844″
Honlap: http://www.sacre-coeur-montmartre.com/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward