» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Trevi-kút Róma egyik legnagyobb és legismertebb szökőkútja. Aki jobb kézzel a bal váll fölött pénzt dob a kútba, az mindenképpen visszatér az örök városba.


A szökőkút három út találkozásánál épült fel, innen származik megnevezése is (Trivium)

A barokk szökőkutat a 18. század elején építette Nicolo Salvi a Poli-palota (Palazzo Poli) déli homlokzatán. Domborművei az Acqua Vergine legendáját mutatják be, amely szerint i. e. 19-ben egy szűz segített a római mérnököknek megtalálni a vízvezetéket tápláló forrást. A 26 m magas és 20 m széles kutat 1735-ben avatták fel.

Mivel a Trevi-kút Róma egyik legismertebb látnivalója, a városban készült filmek nagy részének elengedhetetlen háttereként szolgál:Római vakáció (1953), Three Coins in the Fountain (1954), Az édes élet (1960), Tottruffa '61, (1961), Ciao, Lizzie (2003), Elza és Fred (2005).

A nem utolsó sorban Anita Ekbert éjszakai fürdőzése révén Fellini Édes élet című filmjében világhírűvé vált turistalátványosságot hetente tisztítják meg azoktól a pénzérméktől, amelyeket a helyszínre látogatók a válluk fölött a vízbe hajítanak. A hagyomány szerint, aki pénzt dob a kútba, az mindenképpen visszatér az örök városba. A pénzbedobós hagyomány Frank Sinatra 1954-ben forgatott romantikus filmje, a Három pénzdarab a szökőkútban nyomán vált világhírűvé. A sok aprópénzt hagyományosan a szegényekre fordította az egyház, egészen 2015 januárjáig, amikor a római városvezetés úgy döntött, hogy Róma infrastruktúrájának fejlesztésére fogják fordítani a turisták által bedobott eurókat.

Tilos a fürdés római szökőkutak vizében, a rendőrök szigorúan büntetik! Aki szemetet hajít a szökőkutakba vagy rongálja azokat, arra is borsos büntetés vár. 

Védőkorláttal veszik körbe a Trevi-kutat. Az intézkedés célja, hogy megakadályozzák a turistákat abban, hogy az olasz főváros egyik legismertebb műemlékére üljenek. (részletek)

Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Roma
GPS: 41° 54′ 3.37007″, 12° 28′ 59.70911″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward