A Napkirály 10 legszebb műve

2020. január 18.

print Hetedhétország.hu

A Napkirály 10 legszebb műve

A Napkirály uralkodása Franciaország aranykora volt, az ország Európa vezető hatalmává vált. A bevételeket fényűző kastélyokra költötte, Nagy-Trianon, Saint Germain, Marly és Versailles elkápráztatta a korabeli Európát.





XIV. Lajos, a Napkirály

XIV. Lajos, a Napkirály uralkodása Franciaország aranykora volt, az ország Európa vezető hatalmává vált. Hatalmasat fejlődött a gazdaság, a technika, és a jobb gazdálkodásnak, a javuló közegészségügyi viszonyoknak, orvoslásnak köszönhetően nőtt az életszínvonal. XIV. Lajos kiterjesztette Franciaország határait, alatta kezdődött a francia gyarmatosítás is. 

Lajos bőkezűen támogatta a tudományokat és a művészeteket. A Napkirály olyan korabeli tekintélyes alkotókat gyűjtött maga köré, mint Louis Le Vau építész, a kertépítő André Le Notre, akinek nevéhez a versailles-i park megteremtése fűződik, vagy Charles Le Brun festőművész. Udvarában élt és alkotott Lully, Moliere és Racine. A Colbert által feltornázott bevételeket fényűző kastélyokra költötte, Nagy-Trianon, Saint Germain, Marly és mindenekelőtt Versailles elkápráztatta a korabeli Európát.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play