» Ausztria

» Ausztria » Tirol

Tiroler Krippenmuseum / Tiroli Jászolmúzeum


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A múzeumban az érdeklődők megismerkedhetnek tiroli betlehem készítés művészetével, a népi kultúrával és a jászol készítés technikáival.


A betlehem népszerűsége Tirolban annak köszönhető, hogy a tiroliak szívesen ábrázolnak egyházi eseményeket. A művészetek iránti elkötelezettségük a fafaragásnál is megmutatkozik: a jászolok istállóstul-legelőstül kézzel készülnek, az alakokat is fából faragják. Ezzel a karakterek is jóval kifejezőbbek: szinte árad belőlük az életerő.

Jézus Krisztus születésének központi jelenete gyakran az azt ábrázolók életkörülményei és szokásai szerint változik, így nem ritka, hogy a tiroli betlehemekben népviseletben ábrázolt figurák keverednek a bibliai alakok közé. Manapság a jászolok ábrázolásánál az alpesi élet már inkább háttérbe szorult és előtérbe kerültek a valósághű, keleties stílusú jelenetek.

Fulpmes 1909 óta "Jászolfalu", ebben az évben alakult meg a "Fulpmesi Jászolbarátok" nevű csoport. Az 2008-ban megnyilt múzeum a falu közepén található, egy 500 éves házban.

Fulpmesben a jászol készítésnek nagy hagyománya van. A háromemeletes múzeumban sokoldalúan mutatják be ezt az érdeklődőknek. A látogatók sokat megtudhatnak a különböző betlehemek történetéről, emellett az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a jászol építésébe és a fafaragás művészetébe is. A kiállításon láthatóak régi mesterek művei, a Guckloch-jászolok rejtve ábrázolják a Kisjézust és különleges élményt nyújt egy életnagyságú jászol is. Néhány fafaragó mester műhelyében a látogatók részt vehetnek egy új jászol elkészítési fázisaiban, illetve egy tanfolyamon el is sajátíthatják a fafaragás rejtélyeit.Tartomány:Tirol
Település:Fulpmes
Cím:Bahnstraße 11
GPS: 47° 9′ 12.31884″, 11° 20′ 52.32552″
Honlap: http://www.krippenmuseum.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward