» Franciaország

» Franciaország » Nouvelle-Aquitaine

Dune du Pyla - Európa legnagyobb homokozója


Értékeld Te is:

Dune du Pyla Aquitania-ban, az Atlanti óceán partján, Arcachon közelében található. Tetejéről páratlan kilátás tárul elénk.


A Dune du Pilat puszta mérete lenyűgöző: 107 méter magas, 616 méter széles és 2,9 kilométer hosszú. 

Ezek azonban nem igazán fix értékek, hiszen az óriás méretei az időjárástól és főleg a széltől függően bármikor kissé változhatnak. Egyes években a dűnék magassága több méterrel is változhat.

A mai homokhegy „elődje” 500 és 1000 között keletkezett. Ebben az időszakban gyakrabban fordultak elő viharok, amelyek szó szerint hozzájárultak a helyenként hatalmas hordaléklerakódásokhoz. Évszázados nyugalmi időszak után újra megindult az erős szél, és egyebek mellett felhalmozta Európa mai legnagyobb tolódűnéjét. Nem volt ritka, hogy a dűnék mezőkön és falvakon átnyúltak. Amíg Napóleon császár személyesen véget nem vetett ennek.

1801-ben aláírt egy rendeletet, amely elrendelte tengeri fenyők telepítését Normandia partjainál. Azt remélték, hogy ezek a fák gyakorlatilag bekerítik a Dune du Pilatot és „elvtársait”, és onnantól kezdve megakadályozzák, hogy elmozduljanak. Ez a terv azonban csak 1860-ig működött. Ezután a dűne ismét megmozdult. A folyamatos erózió adta azt a formát, amiben ma is megcsodálhatjuk.

Az 1978 óta természetvédelmi területek közé sorolt homokbuckákra több mint egy millió turista mászik fel évente.

A szezon itt április elejétől november közepéig tart. Ezekben a hónapokban nap mint nap emberek ezrei másszák meg Európa legnagyobb változó dűnéjét, hogy maguk is felmenjenek rajta. Mászás közben egy 160 lépcsős lépcső segít feljutni a csúcsra. Amint eléri a csúcsot, fantasztikus kilátásban lesz része, a homok aranyló színével és az óceán gyönyörű látványával.

A természeti csodába egész évben ingyenes a belépés. November közepétől április elejéig a dűne lépcsőit lebontják, hogy megakadályozzák az eliszapozódást.

Arcachon város a 55 km-re Bordeaux-tól található. Az Atlanti óceán egyik legnépszerűbb fürdőhelye, a különleges klímáját légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek ajánlják.

A város mindössze 150 éves, III. Napóleon 1857. május 2.-án írta alá az alapító okiratot.Tartomány:Nouvelle-Aquitaine
Cím:Arcachon
GPS: 44° 39′ 8.2692″, -1° 10′ 42.60576″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward