» Franciaország

» Franciaország » Nouvelle-Aquitaine » Világörökség


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Dordogne Franciaország egyik legszebb, vadregényes folyója. Dordogne vidéke világszerte híres az őskori hagyatékairól, változatos tájáról és gasztronómiájáról. Párizs után a Dordogne-Périgord megyében található Franciaországban a legtöbb történelmi műemlék minősítésű helyszín: 15 helyszín szerepel az UNESCO világörökség listáján.


A gazdag ásványlelőhelyek mellett, több őskori barlang is található a Vézère-völgyben (Grottes de Font de Gaume, Les Combarelles, Lascaux barlangjai). 

1001 vár és kastély. Périgord vidékén kihagyhatatlan látnivaló a középkori hangulatot idéző Sarlat település és a Vallée Dordogne hangulatos kis falvai (Castelnaud, Limeuil) és középkori várai (Beynac, Castelnaud). Dordogne területén összesen 1001 vár és kastély található, ebből 45 látogatható. Találunk itt középkori várat, reneszánsz kastélyt, mint pl. a Château des Milandes, a Château de Fénelon, a Château de Biron, a Château de Lanquais, a Château de Bourdeilles.

A történelmi- és művészeti városnak minősített Périgueux számtalan középkori és római kori emlékekkel rendelkezik. A közelben látogatható a Val de Dronne vízimalma, illetve kihagyhatatlan látnivaló a Parc Naturel Régional Périgord Limousin természetvédelmi park.

Ínyenc élmények. A vidékre a tradicionális konyha a jellemző. Egyik fő alapanyaguk a liba, a kacsa, a libamáj, a Périgord-i szarvasgomba és dió. A sarladaises burgonyával kínált konfitált kacsa, melyet libazsírral készítenek, a régió egyik leghíresebb menüje. Autentikus, gazdag ízeket kínál az ínyenceknek.  A borok kedvelőinek ajánljuk a Bergerac-i borutat, ahol a Bergerac-i borok közül a leghíresebbek a Pécharmant és a Monbazillac.

A természet kedvelőinek Dordogne-Périgord vidéke 780 km nagy túrautat és 4000 km kisebb túrautat kínál, ahol egyszerre megismerhetjük a természet szépségeit és a kulturális örökségeket. Dordogne szintén ideális helyszín a vadvízi evezéshez és a kajak-kenuzáshoz, közel 70 kölcsönző található az 5 folyó mentén: Dordogne, Vézère, Isle, Dronne és Auvézère.

33 park és kert. Leginkább klasszikus stílusú a Jardins du Manoir d’Eyrignac, a Salignac Eyvigues, a Jardins du château d’Hautefort, olasz példa a Jardins de Marqueyssac vagy Vézac és a legmodernebb, a Jardins de l’Imaginaire (Terrasson). 

Kastélyok

Château des Milandes. Josephine Baker egykori otthona. Ez a kastély semmivel sem szokatlanabb, mint tulajdonosa Josephine Baker botrányos fellépései a Moulin Rouge-ban. A kabaréművész, aki napközben a második világháborús kém is volt, egyszer megosztotta otthonát kedvenc gepárdjával és 12 örökbe fogadott gyermekével.

Château de Hautefort. A kastély jelentőségét mutatja, hogy a restauráláskor egy Jean Honoré Fragonard (1732-1806) híres 18. századi francia festőművésznek tulajdonított képet fedeztek fel. A Jeune berger courant apres son troupeau (Nyája után futó fiatal pásztor) című képet a rokokó mestere festette, aki 18. századi festészet egyik legismertebb művésze, főként történelmi, zsáner- és tájképek alkotója volt.

Château de Castelnaud la Chapelle. Château de Castelnaud la Chapelle, egy lenyűgöző erődített vár, amely a Dordogne-völgyre néz. Dél-Franciaország egyik legszebb vára a festői Castelnaud-la-Chapelle falu felett áll, a Dordogne-folyó partján. A 12. században építették, szemben riválisával, a Beynac várral. A 13. század elején a katharok az országnak ezen részén is elterjesztették eretnek nézeteiket és szembehelyezkedtek a római katolikus egyházzal. 1214-ben a pápa megbízásából Simon de Montfort elfoglalta a várat és a francia király fennhatósága alá helyezte. A százéves háború során többször foglalták el az angolok, majd vették vissza a franciák. Később kibővítették, majd 1966-ban átfogóan felújították. A látogatók harci eszközökből összeállított kiállítást nézhetnek meg a vár falai között.

Château de Commarque 

Château de Laussel

Château de Castelnau-Bretenoux

Château de Montal

Château de Saint-Laurent-Les-Tours

Château de Rocamadour

Château de la Pannonie 

Château de Belcastel

Château de Castelnaud 

Château de Turenne

Château de Val 

Château de Ventadour

Château de Beynac

Château de Fénelon

Forte de Reignac. Ez a troglodita-kastély, az egyetlen fennmaradt barlangkastély Franciaországban, tele történelem előtti tárgyakkal és kínzóeszközök gyűjteményével.

Kertek

Összeválogattuk az 5 legjobb dordogne-i kertet, amelyeket nem hagyhatsz ki az itt tartózkodásod során.

1. A Marqueyssac-kertek. Kezdjük a Marqueyssac-kertekkel, amelyek tulajdonképpen szorosan kapcsolódnak a marqueyssaci kastélyhoz. A kastély a 17. századból származik. Magát a kertet azonban a 19. században teljesen átalakították, és elsősorban a 150.000 bokorfa sövényéről ismert. A bokorfát évről évre kézzel alakítják, és megmutatja, hogy egy kis képzelőerővel, lényegében egyetlen növényből látványos kertet lehet létrehozni. Egy sziklacsúcson való elhelyezkedésének köszönhetően a kilátás is meglehetősen látványos.

2. Les Jardins de l'Imaginaire. Ha valami kicsit modernebb és talán játékosabb kertre vágysz, a Jardins de l'Imaginaire talán pont neked való. A kerteket úgy alakították ki, hogy áttekintést adjanak a kertek történetének egészéről, a római kortól egészen napjainkig. A növények változatossága egyszerűen lenyűgöző, és a helyszínen található számos szökőkútnak köszönhetően a forró nyári hónapokban is tökéletes választás. A gyerekek nagyon biztosan élvezni fogják.

3. Les Jardins d'Eau. Ez az a hely, ahová akkor érdemes menni, ha szeretnél egy kicsit a természetben lélegezni, de főleg akkor érdemes ide menni, ha mindig is mindenekelőtt a víz szerelmese voltál. A szezonban érdemes egy kis szúnyogriasztót is magaddal vinned.

4. Az eyrignac-i kertek. Ha egy olyan helyet keresel, amely hangulatos, miközben elmerülsz a történelemben, az Eyrignac kertjei mindenképpen megérnek egy látogatást. A birtok összesen 200 hektárt számlál, amelyből 10 hektárt kertként tartanak fenn és kézzel alakítanak. Minden sarok egy-egy potenciális szobrot rejt, a tó annyira hívogató, hogy legszívesebben belemerülnél, a sok padnak és zugnak köszönhetően pedig akár egy egész napot is eltölthetnél itt, belefulladva a természetbe, és nem gondolva semmi másra a világon.

5. Limeuil panorámás kertjei. Ahogy a neve is mutatja, itt a természeti szépség szorosan összekapcsolódik a környék lélegzetelállító panorámájával. És ez nem véletlen, hiszen Limeuil-t valóban Franciaország legszebb falvai közé sorolják. A kertet egykor a 19. században alapította Doctor Linarès, és 2004-ben restaurálták, gondoskodva arról, hogy öröksége tovább éljen. Az eredmény? Egy szórakoztató, pedagógiai szempontból változatos kert, ahonnan sokkal több tudással távozhatsz, mint amennyivel a kapun belépve rendelkeztél.

Városok

Périgueux. Franciaország kulturális és történelmi városa címet viseli. Cathédrale Saint-Front de Périgueux a Compostellába vezető zarándokút fontos állomása.

Bergerac. Bergerac középkori városában született Cyrano. Híres a jó borairól.

Beynac-et-Cazenac. Csodás, 12. századi várkastély. A települést Franciaország 100 legszebb faluja közé sorolják. Nem csoda, hogy a Chocolat (2000) egyes részeinek forgatási helyszíneként használták. Egy ideutazás olyan érzés, mintha visszalépnénk az időben. Beynac középkori utcái kifogástalanul megőrződnek, és remek hely a hagyományos Perigord tetők megtekintésére, amelyek helyi vastagkőből, egy különleges kőpalából készültek. A falu felett pedig ott van a 12. századi Château de Beynac, amely egy maroknyi filmben szerepelt, köztük a Testőrök bosszújában és Az utolsó párbajban. Június közepe és szeptember közepe között van egy hétfői élelmiszerpiac Dordorgne helyi termékeivel.

Domme. Hegytetőn fekvő, erődített, középkori városka. Domme a 150 méterrel a folyópart feletti elhelyezkedésének köszönhetően az egyik legjobb kilátást nyújtja a környéken. Sáncai 14. századi falfirkákkal büszkélkedhetnek, amelyeket az itt bebörtönzött és meggyilkolt templomos lovagok véstek a kőfalakba. Kulcsfontosságú stratégiai védelmet jelentett a franciák számára a százéves háború alatt, és 1346-ban még rövid ideig az angolok uralták. Ma is vastag kapuk és sáncok veszik körül. A falu alatt pedig van egy titok: egy 450 méter hosszú cseppkővel teli barlang, amelyet be lehet járni.

La Roque Gaegac. A sziklák lábánál, a Dordogne folyó partján fekvő festői kisváros. A La Roque-Gageac mögött hirtelen magasodó puszta mészkőszikla teszi a falut olyan látványossá. Vagy talán a tökéletes pudingszínű házak zsúfoltsága a folyóparton. A fő látványosság itt nem a folyó, hanem a normann vár a falu tetején. Számos kihívást jelentő macskaköves utcán keresztül érheti el, amelyeket étteremteraszok szegélyeznek.

Sarlat-la-Canéda. Bájos középkori város. A nagy bencés apátsága Karoling eredetű. A Sarlat az egyetlen olyan város Franciaországban, amely megőrizte 14. századi arculatát! Ha történetesen szerdán vagy szombat reggel jár erre, ne hagyja ki a csodálatos helyi piacot. Sarlat-la-Canéda-i Saint-Sacerdos Katedrális a Compostellába vezető zarándokút fontos állomása. A Dordogne kapujaként ismert, az UNESCO Világörökség részét képező város a legendás pommes sarladaises (ropogós kacsazsírban sült burgonya) révén az ínyencek paradicsoma.

Lacave

Souillac. Híres románkori apátsága, pompás szobraival a Világörökség része.

Gouffre de Padirac. Franciaország egyik leghíresebb földalatti barlangja, ahol a látogatás egy része hajóval történik. 

Pont de l'Ouysse

Remparts

Rocher des Aigles

Vitrac

Carsac

Rocamadour. Rocamadour az Alzou-folyó torkolata feletti magas sziklákra épített város impozáns látvány. A középkorban Európa egyik legfontosabb zarándokhelye volt. (részletek)

Limeuil. Egy gyönyörű erdős dombon található, a Dordogne és a Vézère folyók között. Az erődített falu terrakottatetős házai egy lombos folyóparthoz vezetnek le. A vizet mindkét oldalon 19. századi íves hidak keretezik, festői hátteret biztosítva az úszáshoz és a kenuzáshoz.

Saint-Amand-de-Coly. A Sarlat melletti falu szép központi eleme a román stílusú erődített templom, amely a 12. századból származik. Szent Amand, akiről a falut elnevezték, egy remete volt, aki állítólag a 6. században itt élt egy barlangban a domboldalban. A falu temploma mellett egy apátság maradványai is vannak. A hagyományos élet számos emléke fennmaradt Saint-Amand-de-Coly utcáin, beleértve a harangtornyot, a közös kenyérkemencét és a dohánypajtát. A falun túl ösvények vezetnek a vidékre, ahol felfedezheti a régió természeti szépségeit.

Legszebb francia városka (Les plus beaux villages de France) díjban részesült települések a Dordogne mentén:

 • Belvès
 • Beynac-et-Cazenac
 • Domme
 • Limeuil
 • Monpazier
 • La Roque-Gageac
 • Saint-Amand-de-Coly
 • Saint-Jean-de-Côle
 • Saint-Léon-sur-Vézère

Őskor

Az ősember művészetét a francia Henri Breuil abbé osztotta két szakaszra. A perigord-i iskola 32-30 ezer éve kezdődött, ekkor jelentek meg a barlangokban azok a görbe vonalak, amelyekből az állatok körvonalai bontakoztak ki. Az állatsziluetteket később fekete vagy vörös festékkel töltötték ki. Bár az állatok mozgása természetes, a szarvak csavart perspektívájúak, tehát az állat oldalról, a szarvai szemből láthatóak. Ezen iskola csúcspontját és utolsó szakaszát jelölik a világhírű lascaux-i barlangrajzok.

A magdaléni ciklus mintegy 17 ezer éve alakult ki és az i. e. 10. évezredig tartott. Ekkor az ősember a pontos részletkidolgozás mellett a tér érzékeltetésére is törekedett, a csavart perspektíva csökkent, és egyre ritkábban fordult elő. A figurák kompozícióvá rendeződtek, megjelentek a szimmetrikus állatcsoportok. A magdaléni ciklus legismertebb alkotásai az Altamira-barlang és a Niaux-barlang, illetve a Rouffignac barlangrajzai

 Lascaux barlangjai

Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil (Cro Magnon): őskori főváros. 

A cro-magnoni ember öt típuspéldányát Louis Lartet (1801-1871) őslénykutató és Henry Christy találta, tárta fel és írta le 1868 márciusában, a Eyzies-de-Tayac Cro-Magnon nevű sziklafala tövében. A városban több őskori lelőhelyet és múzeumot is meg lehet tekinteni.

Font de Gaume

Őskori barlangfestmények gyűjteménye. A Dordogne-völgyben élő őskori emberek először Font de Gaume-ban telepedtek le, körülbelül 25 000 éve. A barlangot a 19. századig elfelejtették. Az itt található festmények az i. e. 17 000-ből származnak. A leghíresebb festményt, az öt bölényt ábrázoló falfestményt véletlenül fedezték fel 1966-ban, miközben a tudósok tisztították a barlangot.

Rouffignac-barlangok

1575-ben fedezték fel a nyolc kilométer kiterjedésű Rouffignac-barlangrendszert, amelyben 250, 13 ezer éves sziklarajzot találtak, köztük 158 mamut-, 28 bölény-, 15 ló-, 12 kecske-, 10 gyapjasorrszarvú-ábrázolást, továbbá egy medvefigurát és négy emberi "alakot" azonosítottak. Csaknem négy évszázad múltán, 1956-ban derítették ki, hogy prehistorikus rajzokról van szó, 2006-ban pedig amerikai kutatók felfedezték, hogy a barlangok falain gyerekujjak nyomai láthatók - a kicsik kézzel felvitt vörös agyagból készítették alkotásaikat. 

A Cambridge-i Egyetem kutatói a közelmúltban fejlesztettek ki egy olyan módszert, amellyel meg lehet határozni az ifjú művészek nemét és korát. Kiderült, hogy három és hét év közötti gyerekek voltak az alkotók, közülük a legtermékenyebb egy öt év körüli kislány volt. A "sárfestészet" alkotásai beborítják sok barlang és átjáró falát és mennyezetét. Az egyik barlangban oly sok van belőlük, hogy ez vagy játszószoba lehetett, vagy gyakorlóhelyiség, ahol művészi képességeik kibontakoztatására ösztönözték a kicsiket.

Négy felnőtt keze nyomát is azonosították, bár lehet, hogy két további felnőtt is részt vehetett a "művészeti oktatásban". A rajzok elhelyezkedéséből a barlanglakók rokoni kapcsolataira is lehet következtetni. Az egyik hétéves kislány például többnyire a legkisebb felnőtt társságában alkotott, aki vélhetően a bátyja lehetett. Egy kétéves kisgyerek rajzaiból arra lehet következtetni, hogy felnőtt vezette ujjait, némely alkotás pedig olyan magasan van, hogy a kicsik vélhetően egy felnőtt vállain ülve rajzolhattak.

A barlang látogatható, egy kisvonattal juthatunk be, az út egy óráig tart.Tartomány:Nouvelle-Aquitaine
Cím:Périgueux
GPS: 45° 11′ 2.5044″, 0° 43′ 16.01364″
Honlap: https://www.dordogne-perigord-tourisme.fr/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

 • Egyszerű használat
 • Megmutatja, mi van a közelben
 • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward