» Ausztria

» Ausztria » Salzburg


Salzburg a téli időszakban igazán különleges, romantikus oldaláról mutatkozik be. A város hófehér lepelbe bújtatott történelmi központja mesés helyszínként szolgál a hangulatos adventi vásárokhoz, a zenei koncertekhez és a betlehemi játékokhoz.

A Jézuska várás hosszú idejét Salzburgban régi népszokásokat felelevenítő rendezvények igyekeznek lerövidíteni: december elején például krampuszok és maskarások forgatják fel a közterek rendjét. A bozontos hajú, félelmetes külsejű figurák az Alpok istennőjét képviselik, az ő ijesztő üzenetét terjesztik. Akit megérintenek, vagy egy kicsit esetleg meg is löknek, ne aggódjon: ezek a fickók szerencsét hoznak!

Krampusz- és perchtjárás a történelmi múltú óváros utcáin, terein 2017. november végétől december 8-ig.

Az adventi éneklés, szerenádok, misék, felolvasóestek és koncertek sokkal nyugalmasabb, meghittebb ünnepi készülődésre csábítanak: a tradicionális hegyi karácsony varázslatos élményével ajándékozzák meg a résztvevőket. Salzburghoz kapcsolódik továbbá a világhírű karácsonyi ének, a "Stille Nacht, heilige Nacht" (Csendes éj) története is. A dal szövegének írója, Joseph Mohr Salzburgban született, a dal ősbemutatója pedig nem messze innen, Oberndorfban volt.

Salzburgi advent

2017. december 2-17-ig zenés adventköszöntő valódi népzenével, ünnepi barokkmuzsikával, adventi lírával, prózával és adventi színielőadással a Szt. András templomban.

Énekes salzburgi adventköszöntő

2017. november 25-től december 1-17-ig Adventköszöntő zenével, jelenetekkel az Ünnepi Játékok Nagy Székházában.

Tobi Reiser zenés adventköszöntő

2017. december 1-10. Az Ensemble Tobias Reiser, a Salzburger Dreigesang és mások közreműködésével, az egyetem nagy aulájában.

Adventi szerenád

2017. december 2-23-ig a Szt. Balázs templom gótikus termében (a Getreidegasse végén). Népi és klasszikus zene, adventi és karácsonyi énekek, felolvasás gyertyafénynél.

"A B'sondere Zeit" ("Különleges időszaka az évnek")

2017. december 9-17. A Salzburgi Tartományi Segélyszervezet adventköszöntője a Mozarteumban. Adventi ihletésű szövegbetétekkel, az Alpok vidékének hagyományos népi dallamaival, pásztorjátékkal.

Salzburgi várkoncertek advent idején

2017. december 1-24-ig adventi hangversenyek és előadás Hohensalzburg várában. Hagyományos, hangulatos adventi dallamok, néphagyományon alapuló jelenetekkel, pásztorjátékkal a vár történelmi múltú falai közt.

Adventi hangversenyek a Szt. Péter főapátságban

2017. december 1-23-ig W.A. Mozart és más szerzők kamarazenei darabjai, adventi dallamok és karácsonyi énekek a Szt. Péter főapátság román stílusú dísztermében.

Óvárosi szilveszter

2017. december 31-től 2018. január 1-ig a történelmi múltú óvárosban. Koncertek, partyk a tereken, december 31-én éjfélkor tűzijáték Hohensalzburg várából, rendezvények újév napján.

Karácsonyi vásárok

Salzburg karácsonyi kirakodó vásárai messze földön híresek: a dómtéren (Domplatz) és a Residenz előtt (Residenzplatz) tartott vásárok páratlan múlttal büszkélkedhetnek, hiszen a 15. század óta léteznek. A salzburgi karácsonyi vásár a legnevezetesebbek közé tartozik, a bécsivel, párizsival, amsterdamival és nürnbergivel együtt vonult be a történelembe. Egy 2007-ben végzett felmérés szerint a salzburgi karácsonyi vásár a német nyelvterület egyik legszebb ilyen jellegű rendezvénye. Aki advent idején érkezik Salzburgba, ne elégedjen meg egyetlen karácsonyi vásár felkeresésével, a Mirabellplatz, a Sterngarten, a Szent Péter Apátság, Maxglan és Hohensalzburg várának kisebb vásárai is igazán lenyűgözőek, kár lenne kihagyni őket.

Salzburg karácsonyi vására, a Christkindlmarkt

2017. november 13-től december 26-ig
Minden nap nyitva Salzburg óvárosában, a Dóm és a Rezidenciák előtti tereken.
Hagyományos karácsonyi vásár kézműves termékekkel, jellegzetes finomságokkal, a Dóm előterében előadott változatos keretprogrammal.

Varázslatos hellbrunni advent

Az adventi varázslat a Hellbrunni kastély festői kulisszái előtt már 10 éve elkápráztatja a világ minden tájáról érkező vendégeket: több mint 50 hagyományos kézműves kiállító, 350 karácsonyfa több mint 6000 piros gömbbel, barátságos kávézó és adventi lounge az Orangerie-ben, tradicionális osztrák zene, karének és válogatott zenészek karácsonyi dalai.
2017. november 14-től december 24-ig
nov.19-30.: minden szerdától vasárnapig; dec.1-24.: minden nap nyitva.

Karácsonyi vásár a Mirabell téren

Hagyományos bájú, művészien feldíszített fakunyhók, finom falatok és sok más. A Mirabell-kastély előtt felállított 17 méteres lucfenyőt többszáz LED-égővel díszítik fel.
2017. november 13-től december 24-ig. Minden nap nyitva.

Adventi vásár a Stern udvarban

Művészi dísztárgyak és kézművesmunkák a Stern udvarban.
2017. november 13-től január 6-ig. Minden nap nyitva.

Hangulatos adventi vásár Hohensalzburg várában

Ausztriai művészi dísztárgyakkal és kézművesmunkákkal, eredeti ajándékötletekkel, karácsonyi finomságokkal és sok mással Hohensalzburg várának udvarában.
2017. november 24-től december 17-ig
Minden pénteken, szombaton és vasárnap, valamint XII.7. és 8-án

Advent a Stiegl sörgyárban (Stiegl-Bieradvent)

A Stiegl Sörbirodalomban, minden héten csütörtöktől vasárnapig. Adventi vásár és karácsonyi ihletésű sörkülönlegességek, pl. forralt sör. Fúvós zene és sok más.
2017. november 23 - december 17.

(kép copyright: Tourismus Salzburg GmbH)

Tartomány:Salzburg
Település:Salzburg
Cím:Salzburg
GPS: 47° 48′ 34.164″, 13° 3′ 18.036″
Honlap: http://www.christkindlmarkt.co.at

Régióválasztó