» Ausztria

» Ausztria » Salzburg » Salzburg


Értékeld Te is:

Salzburg a téli időszakban igazán különleges, romantikus oldaláról mutatkozik be. A város hófehér lepelbe bújtatott történelmi központja mesés helyszínként szolgál a hangulatos adventi vásárokhoz, a zenei koncertekhez és a betlehemi játékokhoz.


A 47. salzburgi Christkindlmarkt 2021. november 18-án nyitja meg kapuit, és idén első alkalommal január 1-jéig tart nyitva.

A tartományban bejelentett lezárás miatt a salzburgi Christkindlmarkt a nyitás után csak pár napig lesz nyitva. Ezután csak a zárlat végén, december 17-én nyit ki újra. Ráadásul - az eredeti tervekkel ellentétben - be kell keríteni. A terület három bejáratánál vannak konténerek, ahol a látogatóknak 2 G igazolást kell felmutatniuk, majd kapnak egy szalagot. A CoV miatt a Christkindlmarkton jelenleg tilos alkoholt fogyasztani, és kötelező az FFP2 maszk viselése.

A Jézuska várás hosszú idejét Salzburgban régi népszokásokat felelevenítő rendezvények igyekeznek lerövidíteni: december elején például krampuszok és maskarások forgatják fel a közterek rendjét. A bozontos hajú, félelmetes külsejű figurák az Alpok istennőjét képviselik, az ő ijesztő üzenetét terjesztik. Akit megérintenek, vagy egy kicsit esetleg meg is löknek, ne aggódjon: ezek a fickók szerencsét hoznak!

Krampusz- és perchtjárás. Salzburgban, december 6-án, Miklós napján kezdődnek a hagyományos krampusz és maskarás felvonulások. A kézzel faragott faálarcokat, torzonborz szőrmékből készült jelmezeket és nehéz kolompokat cipelő ijesztő figurák a telet próbálják elűzni – ezzel évszázados népszokást elevenítenek fel. Veszedelmes kolompolás, állati szőröket, bőröket, görbe szarvakat és rettenetes maszkokat viselő alakok: a kurjongatva, félig táncolva, félig trappolva felvonuló krampuszok és egyéb maskarások látványa inkább mulatságos, mint félelmetes. A krampusz és maskarás felvonulás Salzburgban éppúgy hozzátartozik a karácsony előtti időszakhoz, mint a híres karácsonyi vásár, vagy a meghitt adventi éneklés. Ennek a különös hagyománynak november eleje és december eleje között Salzburg városában is részesei lehetnek a látogatók. Meghittnek semmiképpen sem mondható, viszont valóban felejthetetlen élményt nyújt. 

Az adventi éneklés, szerenádok, misék, felolvasóestek és koncertek sokkal nyugalmasabb, meghittebb ünnepi készülődésre csábítanak: a tradicionális hegyi karácsony varázslatos élményével ajándékozzák meg a résztvevőket. Salzburghoz kapcsolódik továbbá a világhírű karácsonyi ének, a "Stille Nacht, heilige Nacht" (Csendes éj) története is. A dal szövegének írója, Joseph Mohr Salzburgban született, a dal ősbemutatója pedig nem messze innen, Oberndorfban volt.

Salzburgi advent

Zenés adventköszöntő valódi népzenével, ünnepi barokkmuzsikával, adventi lírával, prózával és adventi színielőadással a Szt. András templomban.

Énekes salzburgi adventköszöntő

Adventköszöntő zenével, jelenetekkel az Ünnepi Játékok Nagy Székházában.

Tobi Reiser zenés adventköszöntő

Az Ensemble Tobias Reiser, a Salzburger Dreigesang és mások közreműködésével, az egyetem nagy aulájában.

Adventi szerenád

A Szt. Balázs templom gótikus termében (a Getreidegasse végén). Népi és klasszikus zene, adventi és karácsonyi énekek, felolvasás gyertyafénynél.

"A B'sondere Zeit" ("Különleges időszaka az évnek")

A Salzburgi Tartományi Segélyszervezet adventköszöntője a Mozarteumban. Adventi ihletésű szövegbetétekkel, az Alpok vidékének hagyományos népi dallamaival, pásztorjátékkal.

Salzburgi várkoncertek advent idején

Adventi hangversenyek és előadás Hohensalzburg várában. Hagyományos, hangulatos adventi dallamok, néphagyományon alapuló jelenetekkel, pásztorjátékkal a vár történelmi múltú falai közt.

Adventi hangversenyek a Szt. Péter főapátságban

W.A. Mozart és más szerzők kamarazenei darabjai, adventi dallamok és karácsonyi énekek a Szt. Péter főapátság román stílusú dísztermében.

Karácsonyi vásárok

2021-ben csak szigorú feltételekkel látogathatók Salzburgban a karácsonyi vásárok.

Salzburg karácsonyi kirakodó vásárai messze földön híresek: a dómtéren (Domplatz) és a Residenz előtt (Residenzplatz) tartott vásárok páratlan múlttal büszkélkedhetnek, hiszen a 15. század óta léteznek. A salzburgi karácsonyi vásár a legnevezetesebbek közé tartozik, a bécsivel, párizsival, amsterdamival és nürnbergivel együtt vonult be a történelembe. Egy 2007-ben végzett felmérés szerint a salzburgi karácsonyi vásár a német nyelvterület egyik legszebb ilyen jellegű rendezvénye. Aki advent idején érkezik Salzburgba, ne elégedjen meg egyetlen karácsonyi vásár felkeresésével, a Mirabellplatz, a Sterngarten, a Szent Péter Apátság, Maxglan és Hohensalzburg várának kisebb vásárai is igazán lenyűgözőek, kár lenne kihagyni őket.

Salzburg karácsonyi vására, a Christkindlmarkt

Minden nap nyitva Salzburg óvárosában, a Dóm és a Rezidenciák előtti tereken.

Hagyományos karácsonyi vásár kézműves termékekkel, jellegzetes finomságokkal, a Dóm előterében előadott változatos keretprogrammal.

Varázslatos hellbrunni advent

Az adventi varázslat a Hellbrunni kastély festői kulisszái előtt már 10 éve elkápráztatja a világ minden tájáról érkező vendégeket: több mint 50 hagyományos kézműves kiállító, 350 karácsonyfa több mint 6000 piros gömbbel, barátságos kávézó és adventi lounge az Orangerie-ben, tradicionális osztrák zene, karének és válogatott zenészek karácsonyi dalai.

Karácsonyi vásár a Mirabell téren

Hagyományos bájú, művészien feldíszített fakunyhók, finom falatok és sok más. A Mirabell-kastély előtt felállított 17 méteres lucfenyőt többszáz LED-égővel díszítik fel.

Adventi vásár a Stern udvarban

Művészi dísztárgyak és kézművesmunkák a Stern udvarban.

Hangulatos adventi vásár Hohensalzburg várában

Ausztriai művészi dísztárgyakkal és kézművesmunkákkal, eredeti ajándékötletekkel, karácsonyi finomságokkal és sok mással Hohensalzburg várának udvarában.

Advent a Stiegl sörgyárban (Stiegl-Bieradvent)

A Stiegl Sörbirodalomban, minden héten csütörtöktől vasárnapig. Adventi vásár és karácsonyi ihletésű sörkülönlegességek, pl. forralt sör. Fúvós zene és sok más.

Óvárosi szilveszter

A történelmi múltú óvárosban koncertek, partyk a tereken, december 31-én éjfélkor tűzijáték Hohensalzburg várából, rendezvények újév napján.Tartomány:Salzburg
Település:Salzburg
GPS: 47° 48′ 34.164″, 13° 3′ 18.036″
Honlap: http://www.christkindlmarkt.co.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward