» Olaszország

» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Trieszt

Castello di Miramare / Miramare-kastély


Értékeld Te is:

Trieszt belvárosától mintegy 3 km-re álló XIX. századi romantikus kastély Habsburg Miksa osztrák főherceg és felesége, Sarolta hercegnő részére épült.


Trieszt egyik gyöngyszemét, a hófehér márványból épült romantikus hangulatot árasztó palotát 1856 és 1860 között emelték Carl Junker tervei alapján Habsburg Miksa főherceg utasítására.

A kastély híres 22 hektáros parkját maga Miksa tervezte. A kőszirtre, amelyre épült és amelynek abban az időben semmilyen növényzete nem volt, számos trópusi növényt telepítettek.

Miksa főherceg és Sarolta mielőtt elfoglalták volna a mexikói trónt, életük legboldogabb éveit töltötték a kastélyban. Itt fogadta Miksa 1864. április 10-én a mexikói küldöttséget, amely felkérte őt mexikói császárnak.

A II. világháborút követően Trieszt városának Olaszországhoz való csatlakozása után a Miramare-kastély is olasz tulajdonba került. A tulajdonosváltás funkcióváltást is eredményezett, ma múzeumnak nyújt otthont.

Látnivalók a kastélyban

 • A trónterem, amelyet a 2000-es évek elején állítottak helyre korábbi pompájába.
 • Miksa lakószobái, melyek hajókabinokra hasonlítanak, ugyanis a herceg 1854-t?l az osztrák haditengerészet főparancsnoka volt.
 • Sarolta lakószobái.
 • A vendégszobák.
 • A téli és a nyári ebédlő.
 • Az információs szoba, mely bemutatja a kastély történelmét és a park építését.
 • Amadeonak, Aosta hercegének lakosztálya 1930-as évekbeli bútorzattal.
 • A zeneszoba, ahol valamikor Sarolta zongorázott.
 • Cesare dell' Acqua festményei tekinthetők meg, amelyek Miramare történetét ábrázolják.

Minden szoba az eredeti, 19. század közepéről származó díszekkel, tárgyakkal, bútorokkal van berendezve (kivéve az információs szoba és a 20. századi lakosztály).

Az épületet egy olasz stílusú, szintén látogatható kert veszi körül, amelyben az egész világból összegyűjtött növényfélék (beleértve egészen ritka fajokat is) találhatók. A kertben is több látványosság kapott helyet, mint például két kerti tó, egy a hattyúknak és egy a lótuszvirágoknak, a kastély melléképületei ("Castelletto"), egy bronz Miksa-szobor és egy kis kápolna, amelyben a "Novara" zászlóshajó maradványaiból készült keresztet tartják. Miksa ezen a hajón indult útnak, hogy Mexikó császára legyen.

Látogatható a helyreállított istálló is, amelynek földszintjén időszakos kiállításokat tartanak, hasonlóan a régi üvegházhoz és a kiskastélyhoz.

A kastélyhoz tartozik a Giardino delle Farfalle, a növényházban pillangók és kolibrik százai élik világukat.

Belépődíjas lesz a Miramare-kastély parkja

Kétéves restaurálás után 2023 júniusában újra megnyílik a trieszti Miramare park legrégebbi épülete, az 1857-ben épült Kertészház, amelyben Habsburg Miksa és felesége, Charlotte belga hercegnő élt. 

A Miramare-kastély építése során Miksa a parkban építtette a kertészházat, amelynek stílusa a főépület eklektikus építészeti elemeit tükrözi kisebb léptékben. Miksa és Charlotte 1859 és 1860 között lakta a házat, amelyet közvetlenül a grignanói kis kikötőre néző panorámás fekvése, valamint a fákkal és szökőkúttal ékesített, sík előkert jellemez.

A Kertészház négyzet alaprajzú, terasz, egy kis torony és egy pergola a bejáratnál. Az első emeleten fennmaradt berendezési tárgyak Miksa első trieszti lakásából, a Villa Lazarovichból származnak, amelyet a főherceg 1852-ben bérelt Nicolò Marco Lazarovichtól, és amelyet személyes ízlése szerint rendezett be.

Az első világháború kitörésével a Kertészház teljes berendezése Bécsbe került. 1924-ben, Trieszt Olaszországnak való átadásával a kis kastély az olasz állam tulajdonába került, amely a benne lévő bútorokat és tárgyakat visszakövetelte Ausztriától. Az 1930-as években a Kertészházat megnyitották a nagyközönség előtt. Az 1970-es évek elején a WWF környezetvédelmi szervezet helyi központja lett, 1996-tól pedig a Miramare tengeri védett terület központjának adott otthont.

A Carl Junker osztrák építész által épített épület 2023. júniustól látogatható fizetős tárlatvezetéssel. A kétórás látogatást csak előzetes bejelentkezés alapján, legalább nyolc fő részére kínálják majd. "A kertes ház kicsi, és egy ilyen finom restaurálás után olyan kincsesláda, amely nem engedi meg a túlságosan invazív használatot" - magyarázta a Miramare Történeti Múzeum igazgatója, Andreina Contessa.

A nagyszámú látogató miatt fontolgatják, hogy a Miramare parkba belépőjegyet vezetnek be. Jelenleg a parkba való belépés még ingyenes, de a kastélyba való belépésért díjat kell fizetni.Tartomány:Friuli-Venezia-Giulia
Település:Trieszt
Cím:Trieste, Viale Miremare
GPS: 45° 42′ 8.97034″, 13° 42′ 43.58412″
Honlap: http://www.castellomiramare.org

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

 • Egyszerű használat
 • Megmutatja, mi van a közelben
 • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward