» Olaszország

» Olaszország » Liguria » Cinque Terre

Cinque Terre - a világ egyik legszebb partszakasza


Értékeld Te is:

Cinque Terre-t sokan a világ egyik legszebb partszakaszának tartják a festői táj miatt. A sziklára épült öt festői városka, amelyeket gyalogösvény köt össze, megőrizte a "régi Itáliát" hangulatát. Cinque Terrét az UNESCO felvette a Világörökség listájára.


A Cinque Terre (jelentése öt föld) a Ligur-tenger partjának egyik zord és nehezen megközelíthető része La Spezia városától északnyugatra, Porto Venere és Levanto települések között.

Nevét a területén osztozó öt településről kapta: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare. Az öt faluban együttvéve 7000 ember él. A régió védelmet élvez mint nemzeti park és 1997 óta mint az UNESCO világörökség része.

A part legnagyobb része meredeken lejt a tengerbe. A fürdésre kevés alkalmas hely van, Levanto és Monterosso homokos partja kivételével az is apró kavicsos. A tengerpart északnyugatról délkelet felé haladva egyre meredekebb, a Persico-fok és Porto Venere között szinte függőleges.

Egyre nő a turistaforgalom a tengerparti sziklákra épült öt festői olasz városkákban, amelyeket gyalogösvény köti össze, főként a nyaranta a közeli La Speziában kikötő tengerjáró hajók utasai árasztják el a vidéket.

Riomaggiore

Cinque Terre, Olaszország, Riomaggiore, Város, Utazás

Riomaggiore (c) pixabay

Riomaggiore az első tengerparti falu, amellyel a liguriai La Spezia városából érkezve találkozhatunk, és amely a Cinque Terre keleti kapuja. Két völgy mentén húzódik a Ligur-tenger partjától a mögötte elterülő Appenninek hegyeiig. A Verugola hegy három csúcsa a város jelképe.

Riomaggiore-t a legenda szerint a 8. században görög menekültek egy csoportja alapította.

Az 1000-es év után, a nagyhatalmú Genovai Köztársaság védelme alatt a helyi lakosok elkezdték elhagyni kezdetleges településeiket, hogy közelebb költözzenek a parthoz, így alakult ki Riomaggiore első magja, amely ma a Marina negyednek felel meg. A középkor folyamán a falu a Genovai Köztársaság befolyása alatt állt.

Riomaggiore szerkezete az évszázadok során alig változott. A település a Maggiore folyó szurdokvölgyének torkolatában épült fel. A folyót mára betakarják az épületek. A jellegzetes pasztellszínekkel festett házak a völggyel párhuzamos sorokban épültek meg, a közlekedést meredek utak és lépcsősorok biztosítják. A tengerhez vezető főutca a Via Santuario.

A településnek két hagyományos része van: a tengerparti borgo dei pescatori (halászok városa) és a fentebb fekvő borgo dei contadini (parasztok városa). A település kikötője kicsi, rövidke partja kavicsos.

A falu legmagasabb részén találhatók a főbb műemlékek: a San Giovanni Battista-templom, a Szent Rocco és Sebastiano Oratórium és a Riomaggiore-vár.

Riomaggiore meglátogatása után frissítő fürdőt vehetünk az azúrkék tengerben. A nagy kövekből álló strand a kis kikötőtől balra található. A helyiek a partot védő nagy hullámtörő sziklákon terítik ki törölközőiket.

Riomaggiore környéke gyalogosan is remekül felfedezhető, mivel számos túraútvonal található itt, a leghíresebb a Via dell'Amore, amely Riomaggiore-t Manarolával köti össze (az út azonban földcsuszamlások miatt gyakran le van zárva). Manarolába a Via Beccarán, a két falut összekötő ősi ösvényen keresztül is eljuthatunk; Portovenere felé pedig egy hosszú, panorámás útvonalon haladhatunk.

A főbb látnivalók:

 • a 14. században épült San Giovanni Battta templom
 • a 13. században épült Sant Antoni-templom
 • a 16. századi Santa Maria Assunt- templom
 • a 15. századi San Rocco és San Sebastiao-templomok

Manarola

Házak, Szikla, Tenger, Olaszország, Cinque Terre

Manarola (c) pixabay

Manarola sokkal régebbi település, mint Riomaggiore, amelyhez jelenleg közigazgatásilag tartozik. A település a mára már teljesen befedett Groppo patak völgyében épült ki, valamint a tengerbe nyúló meredek sziklán.

A rómaiak alapították. Az ókorban Manium Arula néven volt ismert (jelentése Manes oltára).

A mai településközpont a 12. században alakult ki, amikor a lakosság közelebb költözött a tengerparthoz. Carpeni és Fieschi hűbérurai birtokolták, majd 1276-tól a Genovai Köztársaság fennhatósága alá került.

A főbb látnivalók:

 • a 14. században épült San Lorenz-templom
 • a 13. században épült védművek romjai

Corniglia

Cinque Terre, Tengerparti Falu, Sziget, Corniglia

Corniglia (c) pixabay

Corniglia egy kis falu, közigazgatásilag Vernazza része. Neve valószínűleg a római gens Corneliából származik.

Az egyetlen település az öt közül, amelyik nem a tengerpartra épült, hanem egy partmenti szikla tetejére. Ugyanakkor a legkisebb az öt település közül. Lavagna grófjainak birtoka volt, majd 1276-ban a Genovai Köztársaság szerezte meg.

Corniglia csodálatos strandja 2021-ben a tenger eróziója miatt eltűnt. A természet ereje néhány évtized alatt szó szerint “felemésztette” azt a földsávot, amely egykor oly sok turistát fogadott a nyári szezonban.

A főbb látnivalók:

 • a 14. században, gótikus stílusban épült San Pietro-templom
 • az 1556-ban, a genovaiak által épített szögletes őrtorony
 • valamint az e körül felépített kis vár romjai

Vernazza

Olaszország, Tenger, Házak, Cinque Terre, Mediterrán

Vernazza (c) pixabay

Vernazzát tartják a Cinque Terre legszebb falujának, és ennek megfelelően népszerű, valamint zsúfolt.

A település eredete valószínűleg a rómaiak idejére nyúlik vissza. A 10. század elejére épült ki a mai fekvéséhez képest távolabb, a szárazföld belsejében. Fontos kikötő volt, a Passano, Ponz és Fieschi családok birtoka, majd 1276-tól a Genovai Köztársaság része. Ezt követően helyeződött át a település központja a tengerpartra. A házsorok erődként védték a stratégiailag fontos kikötőt.

A város az I borghi più belli d’Italia szövetség tagja.

A főbb látnivalók:

 • a 14. században, gótikus stílusban megépült Santa Margherita d'Antiochia-templom
 • a 18. században alapított minorita kolostor
 • a 11. századi Belforte erőd és őrtorony, amely a kikötő biztonságát hivatott szolgálni

Monterosso al Mare

Tengerpart, Tenger, Strand, Utazás, Víz

Monterosso al Mare (c) pixabay

Valószínűleg a rómaiak alapították, de csak a 7. században épült ki. Tulajdonképpen két faluból áll. Mindkettő külön-külön völgyben épült ki, a közöttük magasodó meredek sziklafalon egy alagút biztosítja a kapcsolatot. Először a keleti, a Buranco folyó völgyében fekvő település jött létre, majd Fegina, a nyugati település.

A legnagyobb a Cinque Terre települései közül és Monterossónak van a leghosszabb, strandolásra is alkalmas tengerpartja.

A főbb látnivalók:

 • a 13. században, gótikus stílusban felépült San Giovanni Battista-templom
 • a barokk Mortis et Oraoni kápolna
 • a 17. században épült kapucinuskolostor
 • az egykori erőd romjai, valamint a 16. században épült Torre Aurora őrtorony
 • Arrigo Minerbi alkotása, a 14 méter magas Neptun-szobor

MEGKÖZELÍTÉS

A települések közúton az SP 370-es Litoranea delle Cinque Terre megyei úton közelíthetők meg. Az út a tengerparttól távol, a dombok tetején kanyarog, az egyes települések leágazásokon át közelíthetők meg. Külön parkolókat üzemeltetnek a látogatók számára, a településekre csak a lakosok hajthatnak be. A települések között autóbuszvonalak biztosítják a közösségi közlekedést.

A települések között kiváló vízi összeköttetés létezik. A vízibuszok gyakran közlekednek, és összekötik Monterossót, Vernazzát, Manarolát és Riomaggiorét Portovenerével, de indulnak járatok Levanto és La Spezia felé is. Egyedül Corniglia nem közelíthető meg a tengeren, kikötő hiánya miatt.

A településeket rengeteg ösvény köti össze, ezek közül a legnevezetesebb a Manarola és Riomaggiore között húzódó Via dell'Amore. A gyalogos közlekedést - a kis távolságok ellenére - nehezítik a domborzati szintkülönbségek.

A Vernazza és Corniglia között vezető fő túraösvényről lenyűgöző a kilátás, különösen a tengerparti részeken.

Akadálymentesség szempontjából a térség jól átgondolt, a falvak és hegyi utak lejtősek, bárki számára jól használhatóak. A vasútállomások aluljáróiban, a vonatok peronjain, Manarola kikötőjében, kisebb hegyi szakaszokon viszont számolni kell lépcsőkkel.

TÖMEGTURIZMUS

A National Geographic Traveller útimagazin 345 szakértője 2011-ben összeállította a világ legszebb partvidékeinek tízes listáját. A szerkesztőség a Cinque Terre-t az értékelt 99 partszakasz közül a 6. legszebbnek értékelte, mert itt sikerült megőrizni a "100 évvel ezelőtti Itáliát" és annak különleges életmódját.

Ezt a turisták is tudják, ezért Cinque Terre öt városkájának utcáin nyaranta egy tűt sem lehet leejteni a hömpölygő tömeg miatt.

2019-től büntetik azokat a turistákat, akik a sziklás liguriai partvidék Cinque Terre Nemzeti Parkjának veszélyes ösvényein strandpapucsban járkálnak. Aki nem a megfelelő cipőben lép az öt települést magába foglaló Cinque Terre területére, 50-2500 eurós (16 000-790 000 forint) büntetéssel számolhat. Az intézkedésre azért volt szükség, hogy elkerüljék az útviszonyoknak nem megfelelő lábbelik miatti baleseteket. Gyakori, hogy a megsérült turistákat költséges mentőakcióval, helikopterrel kell a nemzeti park területéről kimenteni.

Cinque Terre Nemzeti Parkban az olasz munkaszüneti napok környékén reggel 9 órától délután 2-ig egyirányúsítják a régió egyik legnépszerűbb túraútvonalát, a Sentiero Verde Azzurrót. A tavaly tesztelt szabály a Monterosso és Vernazza közötti szakaszra vonatkozik. A monterossói bejáratnál egyebek mellett azt is ellenőrzik, hogy a kirándulók megfelelő cipőt viselnek-e a meredek ösvényeken történő túrázáshoz. Ha túl nagy a tömeg, akkor egy másik útvonalra irányítják át a látogatókat. A nemzeti parkban az év 19 napján vannak érvényben az új szabályok.

HASZNOS TIPPEK A CINQUE TERRE MEGLÁTOGATÁSÁHOZ

Cinque Terre turista szezonon kívül

Cinque Terre kultikus úti cél. Az öt liguriai falu egész évben látogatott, divatos üdülőhely, így nehéz elkerülni a tömeget. Sok múlik azonban igazából azon, hogy mikor utazol - vannak hónapok, amikor a nyüzsgés kicsit alábbhagy.

A júliusi és augusztusi főszezonban érkezik a legtöbb turista. Ilyenkor a falvak gyakran zsúfoltak. Ha el akarod kerülni a nyüzsgést, akkor az előszezonban érdemes utazni. Késő ősszel és télen a legcsendesebb.

Hétközben mindig kevesebben vannak, mint hétvégén. Ennek oka, hogy sok helyi lakos szombaton és vasárnap is ellátogat a Cinque Terre-be.

Általános szabály: minél korábban, annál csendesebb. Ha kora reggel indulsz a falvakba, elkerülheted a nyüzsgést. A klasszikus nappali látogatók vagy hajóutasok ugyanis mindig később érkeznek - és késő délutánra el is mennek. Ezért van az, hogy estefelé kicsit üresebb a hely.

A megfelelő parkoló

Ha autóval szeretné bejárni az öt települést, tisztában kell lennie azzal, hogy nehéz lehet parkolóhelyet találni. A falvak kicsik, és szinte sosincs parkolóhely.

Az egyik trükk az, ha La Speziában kezdjük a túrát. A városban rengeteg parkolóhely van. Innen már csak egy kőhajításnyira van vonattal az öt falu. La Spezia vasútállomásán például van egy többszintes parkolóház.

Utazás vonattal

A Cinque Terre felfedezésének legjobb módja a vonat. Mind az öt települést vonat köti össze. A falvak közötti menetidő mindössze néhány perc. A Cinque Terre Express vonatok rendszeresen közlekednek a Levanto-Cinque Terre-La Spezia útvonalon.

A menetidőközök szintén rövidek. A nyári hónapokban a vonat körülbelül 15 percenként, szezonon kívül körülbelül 30 percenként közlekedik. Praktikus: az egyes települések vasútállomásai mindig csak néhány lépésnyire vannak a központtól.

2024-ben jelentősen drágultak a vonatjegyek

A Cinque Terrébe tartó vonatokra szóló jegyek jelentősen drágulnak a 2024-es szezonban.

A Liguria régióban található Cinque Terre Olaszország egyik legnépszerűbb üdülőhelye, ami miatt a Riviéra kis falvai a tömegturizmus problémájával szembesülnek. Ennek megfékezése érdekében most megemelték a hét településre szóló vonatjegyek árát. 

Július és augusztus között, március közepétől minden hétvégén és minden ünnepnapon megduplázzák a jegyárakat a Cinque Terre összes útvonalára.

A gyakorlatban az áremelés azt jelenti, hogy a turistáknak a Riomaggiore és Manarola közötti hat kilométeres szakaszra szóló regionális jegyért öt euró helyett tíz eurót kell fizetniük.

Cserébe a helyi lakosok és a nyaralók tulajdonosai kedvezményt kapnak a helyi járatokra szóló havi és éves jegyekre, a 19 év alatti liguriai diákok pedig ingyenes havi jegyet kapnak.

Cinque Terre kártya

A Cinque Terre Express vonatokhoz a Cinque Terre Card kártyára van szükség. Ezt vagy online lehet beszerezni indulás előtt, vagy a helyszínen, a falvak bármelyik vasútállomásán. A Cinque Terre Cardnak két változata létezik: a Cinque Terre Card Treno és a Cinque Terre Card Trekking. A Cinque Terre Nemzeti Park néhány fő túraútvonala díjköteles.

A kártyák különböző érvényességi időt és szolgáltatásokat kínálnak. A Trekking Card például egy napra 7,50 €-tól, illetve két napra 14,50 €-tól kapható. A Cinque Terre Card Treno a vonat- és túraútvonalakra érvényes, és egy napra körülbelül 18,20 eurótól, két napra 33 eurótól, három egymást követő napra pedig 47 eurótól kerül.

Hajóval a Cinque Terre mentén

Ha szeretna más perspektívát, ne csak sétáljon végig a falvakon, hanem nézze meg a Cinque Terrét a vízről. A vízről nézve a Cinque Terre falvai új arcukat mutatják.

A hajók március végétől november 1-jéig közlekednek a part mentén. Levantóból, La Speziából és Portovenere-ből indulnak személyhajók a Cinque Terre egyes falvaiba. A hajók megállnak Monterosso, Vernazza, Manarola, Riomaggiore és Portovenere településeken

A napijegy felnőtteknek 39 eurótól, gyerekeknek 15 eurótól kapható. Ez lehetővé teszi, hogy tetszés szerint szálljon fel és le, és látogassa meg a falvakat. A jegyek az indulás napján közvetlenül a leszállóhelyek közelében lévő jegypénztáraknál kaphatók. Az online foglalás nem ajánlott, mivel a hajók rossz időjárási körülmények vagy magas hullámok esetén nem indulnak.

Kajakos túra

A turistaklasszikusoktól távol eső tevékenység a kajaktúra a Cinque Terre csodálatos hátterével szemben. Kajakkal evezhet végig a tengerparton, elhaladva a színes falvak és lenyűgöző sziklák mellett.

Különböző szolgáltatók különböző túrákat kínálnak. Ezek között vannak rövidebb kajakos kirándulások és egész napos túrák is tapasztalt vezetőkkel. Van idő a búvárkodásra is, és a liguriai partok víz alatti világának felfedezésére.

Búvárkodás

A Cinque Terre tengeri rezervátumot a fajok sokféleségének és életkörülményeinek védelme érdekében hozták létre. A víz alatt rengeteg felfedezni való van, mivel a látási viszonyok kiválónak számítanak. Láthatunk többek között sügéreket, homárokat, tengeri keszegeket, murénákat és polipokat.

Riomaggiore-ban, Monterossóban és Levantóban búváriskolák vannak, amelyek minden szintnek kínálnak merüléseket és tanfolyamokat.

Túraútvonalak

A legszebb panoráma a Cinque Terre falvai fölött sétálva tárul elénk. Mind az öt falut jól jelzett túraútvonalak kötik össze.  Összesen mintegy 120 kilométer hosszan húzódnak az ösvények a Cinque Terre Nemzeti Parkban.

Csak a Monterosso és Vernazza, valamint a Vernazza és Corniglia közötti két tengerparti túraútvonal fizetős. A többi ingyenes. A túraútvonalak egész évben nyitva vannak. A november 4. és március 15. közötti főszezonban az összes túraútvonal ingyenes, és a Cinque Terre-kártya nem szükséges. Praktikus: a nemzeti park igazgatóság túraútvonal-alkalmazása létezik, amely minden információt megad az ösvények állapotáról.

A megfelelő cipő

Vigyázat: Cinque Terre területén törvényi előírás van a helyes lábbelire vonatkozóan. Ha szandálban vagy papucsban akar végigmenni a nemzeti park túraútvonalain, megbüntetnek.

A rendszert 2019-ben vezették be. A hatóságok ezzel szeretnék megelőzni a turisták által többször elszenvedett számos sérülést. Akit rajtakapnak, azt 50 és 2500 euró közötti bírsággal sújtják.

Újdonság 2024-ben

A Via dell'Amore túraútvonal 2012 óta volt lezárva egy földcsuszamlás miatt, és az elmúlt években teljesen helyreállították. Egy szakasza 2023-ban korlátozott időre újra megnyílt.

A Via dell'Amore 2024 júliusától várhatóan teljesen újra megnyitja kapuit. A túrázók akkor végre újra végigjárhatják a Riomaggiore és Manarola falvak közötti mintegy egy kilométer hosszú utat, és gyalogosan is élvezhetik a látványos panorámát.Tartomány:Liguria
Cím:Manarola
GPS: 44° 6′ 41.61384″, 9° 44′ 2.01732″
Honlap: http://www.cinqueterre.it/

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

 • Egyszerű használat
 • Megmutatja, mi van a közelben
 • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward