» Németország

» Németország » Schleswig-Holstein » Északi-tenger


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A luxusüdülőhelyet A német Beverly Hillsként is emlegetik.


Gourmet Festival Sylt

Németországban Sylten fordulnak elő a legsűrűbben a Michelin-csillagok. 

A legrangosabb német konyhaművészeti fesztivál, a Gourmet Festival Sylten. Az északi-tengeri Sylt gasztronómiai jelentőségét mutatja, hogy az alig 100 négyzetkilométeres szigetre 10 Michelin-csillag jut.

Tilos a homokvárépítés a Sylt szigeten!

Sylt szigete hosszú strandjaival homokvárépítésre invitálnak. De ez, sajnos már évek óta tilos. Még pénzbírság is van!

A homokvár építést Sylt-szigeteken nyaralóknak mindenképpen el kell kerülniük.

Szinte viccnek hangzik, de a sziget strandjain tilos homokvárat építeni. Ezt még Sylt önkormányzatának "a tengerpart közhasználatának korlátozásáról szóló" alapszabálya is kimondja. Az (5) bekezdés így szól: "Közigazgatási szabálysértésnek minősül [...], aki szándékosan vagy gondatlanságból homokvárat épít vagy gödröt ás a strand területén".

Szintén tilos például a szemét elásása, a strandszékek beszennyezése vagy felborítása, a tűzgyújtás engedély nélkül és a túl hangos zenelejátszás.

Miért tilos a homokvárépítés?

Sylt szigetén több okból is tilos vödörrel és lapáttal a parton kiereszteni a gőzt. Az egyik, hogy a homokvárak és a lyukak mindig fellazítják a talajt. Ennek eredményeként a homokot dagálykor gyorsabban elmossa a víz, vagy gyorsabban elkoptatja a szél. Az új homokkal való újjáépítés nagyon drága.

Egy másik ok: régebben a nyaralók szerettek gödröt ásni a strandszékeik köré, hogy megvédjék magukat a friss parti széltől. Amikor a dagály bejött, a lyukakat elmosta a tenger, és elég nehéz volt megmenteni a strandszékeket.

Akik nem tartják be a homokvárépítés tilalmát, akár 1000 eurós bírságra is számíthatnak - legalábbis ezt írja a szabályzat.

Az idegenforgalmi vállalat felelős a strand ellenőrzéséért, de eddig nem érkezett bejelentés a szabályozó hatóságokhoz, ezért bírságot se szabtak ki.

Természetesen mindenki, akinek van gyereke, tudja, hogy a homokban való ásás és játék egyszerűen hozzátartozik a tengerparti nyaraláshoz.

A sylt-i önkormányzat is kegyes, és általában szemet huny a kisebb ásások felett. Fontos azonban, hogy a part elhagyása előtt betömjük a lyukakat és ellapítsuk a homokot. Akkor a drága homok ott marad, ahová való.

Az Északi-tenger veszélyezteti szigetet

2007-ben orkánok sora és a háborgó tenger hatalmas tömegű homokot és földet mosott el a német észak-fríz szigetekről: Sylt, a híres üdülőhely strandjából 50 méter széles sávot harapott ki a tenger, mintegy 700 000 köbméter homokot mosott el a víz.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a tenger a szigetek alapját is veszélyezteti.
A történelem ismer hasonló esetet, 1362 januárjában elmerült a vízben Rungholt szigetének egy része, csaknem kétszáz évvel később, 1532-ben pedig mindenki elpusztult, aki visszatelepült a szigetre, amely szinte teljesen víz alá került.

Egy másik vihar harminc méteres darabot szakított le Föhr szigetéből, és megtámadta a sziget magját is. Kampenben a híresen szép, sziklás partfal jelentős részét leszakította az áradat.

A német kutatók szerint a tengerszint várható emelkedése miatt a mostaninál sokkal rosszabb helyzet alakulhat ki a német partvidéken és szigeteken. Az évszázad utolsó harmadára viharok idején 20-40 centiméterrel magasabb lesz a tenger szintje, és ehhez hozzá kell még számolni a tengerszint átlagos emelkedését is, amely a globális felmelegedés miatt következik be. A helyzet az, hogy folyamatosan magasabb vízállásra, és hosszabb ideig tartó rendkívüli időjárási helyzetre kell számítani.

Természeti katasztrófák élményközpontja

Tornádók, özönvízszerű áradások, tikkasztó hőség, dermesztő hideg, emelet magasságú hullámok: ilyen és ehhez hasonló katasztrófákat bárki átélhet az Északi-tengeri Sylt szigeten.

A sziget északi csücskén fekvő Listben ugyanis természeti katasztrófák élményszerű átélésére alkalmas központot hoztak létre (Erlebniszentrum Naturgewalten Sylt).

A látogatók kétezer négyzetméternyi területen megélhetik a természetet és mindenekelőtt örömüket lelhetik benne. Hozzátartozik ehhez a csónakázás viharos vizen, látogatás északi-sarki jégkamrában - s onnan egyenes élő kapcsolással beszélgetés az Alfred Wegener Intézet Északi-sarki állomásával, vagy séta egy szélcsatornában.

List Németország legészakibb települése

Listen a két világháború közötti időszakban hidroplánbázis létesült számos épülettel és polgári szállásokkal. A kikötő jelenlegi formájában is ekkor jött létre. 1932 júliusában Wolfgang von Gronau pilóta erről a hidroplánbázisról szállt fel, hogy egy hidroplánnal látványos világkörüli útra induljon.

A második világháború idején itt állomásoztak többek között a Wehrmacht tengeri mentőosztagai. A List jelenlegi megjelenését elsősorban az 1930-as évek építkezéseinek köszönheti. A mai evangélikus templom is ekkor épült helyőrségi templomnak; a List hidroplánbázis része volt, és egyike azon kevés helyőrségi templomnak, amelyet a nemzetiszocialista korszakban építettek.

Itt található az egyetlen osztrigafarm Németországban, ahol a Sylter Royal a Watt-tengerben, List közelében érik. Ennek a fajtának nagy hagyományai vannak: már az 1920-as években a List osztrigát éttermekbe és csemegeboltokba szállították egész Németországban.Tartomány:Schleswig-Holstein
Cím:Sylt
GPS: 54° 51′ 44.94456″, 8° 25′ 9.35249″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward