» Németország

» Németország » Észak-Rajna-Vesztfália


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Kölnben szinte minden utcasarkon van felfedeznivaló: világszínvonalú múzeumok, római kori kőmaradványok, Németország talán leghíresebb katedrálisa és rengeteg zöld oázis.


Kölnben szinte minden utcasarkon van valami felfedezni való: világszínvonalú múzeumok, római kori kőmaradványok, Németország leghíresebb katedrálisa és rengeteg zöld oázis. A város felfedezése során ezért ajánlatos eltérni a tervtől, és hagyni magunkat sodródni - a kölni mottó szerint: "Et kütt wie et kütt" (Úgy jön, ahogy jön).

Körülbelül 1,1 millió lakosával Köln Németország negyedik legnagyobb városa. De nem csak a helyiek alakítják a városképet, hiszen a Rajna-parti metropolis minden évben számos látnivalóval több millió turistát vonz. Ez a népszerűség Kölnt Németország egyik leglátogatottabb városává teszi. A rajnai metropolis különösen híres lenyűgöző nevezetességéről, a kölni dómról.

Kölni Dóm

Évi több mint hatmillió látogatójával a kölni dóm Németország leglátogatottabb látnivalója. Köln nevezetességét a gótikus építészet egyik legnagyobb remekművének tartják. Az alapkövet 1248. augusztus 15-én, Szűz Mária mennybemenetelének ünnepén tették le - a székesegyház elkészültéig 632 év telt el. Az építkezést 1530-ban pénzhiány miatt leállították, majd 1842-ben folytatták, és 1880-ban fejezték be. A 157 méter magas és 144,5 méter hosszú katedrális ma az UNESCO Világörökség része. A hatalmas épületben több mint 20 000 ember fér el.

1248. augusztus 15-én rakta le a dóm alapkövét Konrad von Hochstaden püspök. Az eredetileg román stílusú középkori templom falait később ledöntötték, majd az építkezést gót stílusban folytatták az amiensi és a beauvais-i katedrális mintájára. A gránitfalak lassan emelkedtek egészen a XVI. század közepéig.

1560-ban azonban megállt a munka. A reformáció idején a félig kész épületet részben börtönnek használták, a napóleoni háború idején pedig a francia császár seregeinek lovait helyezték el benne. Jóllehet ismételten kísérletek történtek az építkezés újra indítására, csak 1841-ben hoztak létre a kölni polgárok társaságot a dóm befejezésére.

1880-ban került helyére az utolsó kőkocka a déli torony rozettáján. Ezzel elkészült az impozáns építmény - egyenként 157 méter magas két tornyával. A dóm hossza 144, szélessége 86 méter. Összesen 10 000 négyzetméter üvegablakot építettek be.

A második világháború során a szövetséges bombatámadások következtében 90 százalékban elpusztult Köln városában a dóm viszonylag kevéssé sérült meg, jóllehet 14 bombatalálat érte. Azóta a légszennyeződés rongálja folyamatosan a köveket. A helyreállítási munkálatok napjainkban is folynak, s akár a középkorban, ma is egész dinasztiák dolgoznak az épületen.

Kölnben közszájon forog a mondás: "Amint a dóm teljesen elkészül, a világ egy nap alatt összeomlik". 2008 óta a Világörökség része.

A katedrális egyik legfontosabb kincse a Vízkereszt kegyhely. Az ott őrzött csontok állítólag a Három Bölcsé. További ereklyék a Szent Péter-bot és a Szent Péter-lánc.

Tipp: Hanem fél a magasságtól felmászhat a kölni dóm déli tornyába, és a 100 méter körüli kilátóról gyönyörködhet a kölni belvárosra, a Rajnára és a környékre nyíló panorámában. Ehhez azonban 533 lépést kell leküzdeni.

Rheinauhafen

A Rheinauhafen Köln elegáns sétánya Südstadtban, jachtkikötővel, menő kávézókkal, elegáns éttermekkel és galériákkal együtt. A negyed a műemlék épületek és a modern építészet izgalmas keverékét kínálja.

A teherdarukra emlékeztető épületek luxus társasházaknak és irodakomplexumoknak adnak otthont. Az 1897-ből származó "Fat Hercules" egyike annak a hat még álló kikötői darunak, amelyeket egykor rakomány rakodásra használtak. A Severinsbrücke híd köti össze a területet a Rajna jobb partján fekvő Deutz kerületével. Jó tudni: A Rheinauhafen parkolóház a maga 1380 parkolóhelyével Európa leghosszabb parkolóháza.

Tipp az autóversenyzés rajongóinak: a közeli Német Sport- és Olimpiai Múzeumban, amely egy korábbi vám- és raktárcsarnokban kapott helyet, található egy eredeti Forma-1-es versenyautó, amelyet Michael Schumacher vezetett.

Csokoládé Múzeum

Köln talán legédesebb kísértése: a Csokoládémúzeum tökéletes célpont a családok számára. Hans Imhoff kölni csokoládégyártó valóra vált álma évente 600 000 látogatót vonz.

A legfontosabb látnivalók közé tartozik a trópusi ház kakaófával és trópusi éghajlattal. Az átlátszó csokoládégyárban megtudhatja, hogyan készül az édes finomság. Közben a látogatók időről időre rágcsálhatnak is, például a három méter magas, aranyszínű kakaóbabot formázó csokoládé szökőkútnál.

Hohenzollern-híd: zarándokhely a szerelmesek számára

A kölni Hohenzollern-híd Európa egyik legforgalmasabb hídja.

Az 1907 és 1911 között épült Hohenzollern-híd az egyetlen olyan híd Kölnben, amelyet nem romboltak le bombák. A Wehrmacht 1945-ben inkább felrobbantotta az építményt, hogy megnehezítse a szövetségesek számára a Rajnán való átkelést. A második világháború után a Hohenzollern-hidat fokozatosan újjáépítették. Az épület 1997 óta műemléki védettséget élvez.

A Hohenzollern-híd ma az európai vasúthálózat egyik legfontosabb hídja. A sínek mindkét oldalán gyalog- és kerékpárutak futnak, amelyekről csodálatos kilátás nyílik Köln látképére. Magát a híd korlátját is érdemes megnézni, amelyet színes szerelemlakatokkal tarkítottak. A szerelmespárok évek óta a nevükkel és dátumukkal ellátott lakatjukat a híd korlátjához erősítik, és a kulcsot szimbolikus gesztusként a Rajnába dobják.

Óváros: itt dobog Köln szíve

Hangulatos sikátorok, színes kis házak, hangulatos kocsmák, műemlékek és szökőkutak - Köln óvárosa csodálatos hely a sétához. Tünnes és Schäl festői kölni figurái és a Heinzelmännchen szökőkút mellett elhaladva az egykori kézművesek és kereskedők negyedében sétálhat.

Izgalmas múzeumok is találhatók itt, mint például a Római-Germán Múzeum vagy a Farina Illatmúzeum. A fókuszpont az Alter Markt vagy "Alder Maat", ahogy a kölni lakosok mondják, a gazdagon díszített városháza tornyával. Jó időben a világ minden tájáról érkező emberek a kávézók és éttermek teraszain élvezik a frissen csapolt Kölschöt.

Melatenfriedhof

A Melaten temető meglehetősen atipikus temetkezési hely. Sok kölni lakos számára a béke és a pihenés zöld oázisát jelenti. A 435 000 négyzetméteres tájvédelmi területen több mint 40 madár-, mókus- és denevérfaj él. A több mint 200 éves temető Köln város- és társadalomtörténetének egy darabját is elmeséli.

Olyan prominens kölni polgárok, mint Willy Millowitsch, Alfred Biolek, Guido Westerwelle vagy Dirk Bach nyugszanak itt - mintegy 55 000 sírhely, impozáns emlékművek és csodálatos parkok között. A temető talán legismertebb területe a Millionenallee. Itt találhatók a legmonumentálisabb és legdrágább sírok. A legtöbbet gazdagon díszítik a görög és római művészet, a neobarokk és a neoreneszánsz motívumai.

Kölni Állatkert és Szoborpark

Közvetlenül a kiterjedt elefántparkjáról híres Kölni Állatkert mellett fekszik a Botanikus Kert. A 11,5 hektáros park több mint 12 000, a Föld minden éghajlati övezetéből származó növényt tartalmaz, és a nagyváros közepén pihenésre és sétálásra hívja Önt. Pálmafasorok, pergolák, írisz- és liliomkertek, trópusi ház és számtalan illatos növény teszi élményszerűvé a kertet.

Az 1864-ben Peter Joseph Lenné által kialakított Flora Park a francia barokk, az olasz reneszánsz és az angol tájképi kert elemeit tartalmazza. Az 1920-ban a Botanikus Kertekkel egyesített park központi eleme a londoni Kristálypalota mintájára épült Orangerie üvegpalota.

Csak néhány lépés a szoborpark. A kitérő megéri: a 35 000 négyzetméteres zöldövezetben látványos művészeti alkotásokat csodálhat meg a szabadban. Kétévente új kortárs szobrokat állítanak ki.

Kölni drótkötélpálya: magasan a Rajna felett

A kölni drótkötélpálya több mint 60 éve kínál nagyszerű kilátást a metropoliszra.

Csodálja meg a kölni dómot, a Hohenzollern-hidat és társait madártávlatból: A kölni drótkötélpálya a Zoobrücke híd és a Rajna felett lebeg. A Rajna Parkból a "Schäl Sick"-en a Rajna bal partján lévő állatkertbe vezető hatperces gondolautazás során lélegzetelállító panoráma nyílik Köln számos nevezetességére. A Rajna bal partján élő kölni lakosok a Rajna jobb partján lévő városrészeket kacsintással "Schäl Sick"-nek nevezik, ami rajnaiul annyit tesz, hogy "rossz oldal".

Hajókirándulás a Rajnán

Érdemes Köln és nevezetességei a vízről is megtapasztalni. Különböző szolgáltatók körutazásokra és kirándulásokra szakosodtak. Az érdeklődők választhatnak az egyórás panorámatúra, a "Nagy kölni kikötői túra", a Siebengebirge-i kirándulás vagy akár egy esti kirándulás között, ahol lounge zenével és DJ-vel várják őket. Számos tematikus hajóút is létezik.

Kölni Karnevál: Kölle alaaf!

A kölni karnevált meg kell ismernie ahhoz, hogy megértse a kölni életérzést. A rajtjelet minden évben 11.11-én adják meg az Alter Markton. Ezután több ezer mulatozó ünnepli a karnevál kezdetét a Höhner, Bläck Fööss & Co. dalaira és a kölni triumvirátus bemutatójára. A herceg, a paraszt és a leány - mind férfiak - uralkodnak a bolond népen. Számtalan találkozó és farsangi bál következik.

A hamvazószerdát megelőző csütörtökön 11.11 órakor nyit az utcai karnevál. Ettől kezdve rendkívüli állapot van, egész Köln a kocsmákban és az utcákon van. Farsang vasárnapján kerül sor a kölni Schull- un Veedelszöch, az iskolai és a kerületi felvonulásokra. Ezenkívül számos kerület, az úgynevezett Veedel, saját felvonulást szervez a farsang péntek és farsang kedd között. A hivatalos csúcspont a rózsahétfői felvonulás. Németország legnagyobb karneváli felvonulása százezreket vonz, és nyolc kilométer hosszú.

Ludwig Múzeum: Pop Art, Polke és Picasso

A kölni Ludwig Múzeumban található Európa legnagyobb pop art gyűjteménye.

Roy Lichtenstein, Jasper Johns és Andy Warhol kiemelkedő alkotásai a Ludwig Múzeumban csodálhatók meg. Az amerikai pop art gyűjteménye a legnagyobb az Egyesült Államokon kívül. Sigmar Polke kiadásai, egy jelentős Picasso-gyűjtemény és az 1920-as évek orosz avantgárdjának egyik legkiterjedtebb gyűjteménye is kiemelkedő helyet foglal el. Érdemes megnézni a fotográfia történetét bemutató kiállítást is, amely mintegy 70 000 kiállítási tárgyat tartalmaz.

Wallraf-Richartz-Múzeum: 700 évvel ezelőtti művészet

A kölni Wallraf-Richartz-múzeum szintén kihagyhatatlan a művészetkedvelők számára. Rembrandttól van Gogh-ig, Dürertől Liebermannig a művészettörténet 700 évének remekművei láthatók. A grafikai szekrény különösen gazdag, 75 000 lapot tartalmaz a középkortól a 20. századig - rajzok, metszetek, akvarellek.

Tipp: Stefan Lochner gyönyörű, 15. századi "Istenanya a rózsabokorban" című festményét nem szabad kihagyni.

Kölni sörfőzdék: kiadós és kiadós

Ha értékeli a társasági életet, a kiadós ételeket és a hordóból tökéletesen csapolt Kölschöt, akkor jó helyen jár. A kölni sörfőzdék a rajnai konyha és ivókultúra intézményei. A rusztikus báj találkozik a kozmopolitizmussal: sehol máshol nincs ennyire ápolt Kölsch életforma, sehol máshol nem ennyire nyilvánvaló a Kölsch vendégszeretet. A legtöbb "Schankhäuser" már a 19. században épült, és közvetlenül egy sörfőzdéhez kapcsolódott. A sör tehát mindig frissen érkezett a sörfőző pincéből.

Minden kölni sörfőzde jó lelke a Köbes - a pincér, aki a Kölschet szolgálja fel. Legfontosabb használati tárgya a sörkoszorú, amelyben a Kölsch pálcikákat (0,2 liter) osztogatja. Mert a sörfőzdében nem rendelsz sört, hanem a Köbesből kapod. Amikor a pohár kiürül, a Köbes kérés nélkül leteszi a következőt az asztalra. Eleget ittál? Ezután a söralátétet az üvegre kell helyezni.

Köln gyerekekkel

Odysseum: Kalandozás az egérrel. Játék, szórakozás, mozgás, interaktív, analóg és digitális - a Corintostraße-n található Kalandmúzeum a felfedezésről és az élményről szól. Legyen szó közös játékról a Ravensburger játékvilágaiban, kirándulásról a híres "Sendung mit der Maus" univerzumába vagy akár a Mars kolonizálásáról: Az Odysseumban a gyerekek és a felnőttek nem fognak unatkozni egyhamar.

Jump House: 3D hatású trambulin. A súlytalanság érzését a kölni Jump-House-ban a Köhlstraße-n tapasztalhatja meg. A hatalmas trambulin aréna, amelynek falai szintén trambulinok, elegendő teret biztosít kicsiknek és nagyoknak, hogy kieresszék a gőzt. VR-játékok és akciódús nindzsa-pályák teszik teljessé a kínálatot.

Time Ride: időutazás villamossal. Olyan, mintha maga is ott lett volna: A multimédiás élményt nyújtó Time Ride az Alter Markton visszarepíti Önt az 1920-as évek legendás Kölnjébe. A csúcspont egy virtuális utazás egy történelmi villamoson - kölni sofőrrel, utcazajjal, széllel és döcögő sínekkel. A 45 perces időutazás hatéves kortól látogatható a gyerekekkel.

Himmel un Ääd

Olyan sok rajnai specialitás létezik, hogy nem könnyű csak egyet kiválasztani. Klasszikus a "Himmel un Ääd", ami azt jelenti, hogy ég és föld. Almaszószból (Himmel) és burgonyapüréből (Erde) áll, és általában hagymával és sült fekete pudinggal tálalják a kölni, düsseldorfi, de a nyugat-alföldi sörfőzdékben is. Ha ehhez még egy Kölsch sört is adunk, a hangulat remek.Tartomány:Észak-Rajna-Vesztfália
Település:Köln
GPS: 50° 56′ 18.0996″, 6° 57′ 35.9064″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward