» Piggyland

» Piggyland » Németország » Németország


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:1248. augusztus 15-én rakták le a kölni dóm alapkövét, a világ ma harmadik legmagasabb temploma mégis csak a XIX. század végére érte el a felhőket. A Washington emlékmű megépüléséig a földkerekség legmagasabb épülete volt, napjainkban látogatóinak száma eléri az Eiffel-tornyot felkeresőkét.

A katedrális helyén már a kora középkortól templom állt, a dóm közvetlen elődjét 873-ban szentelték föl. A XII. század közepéig béke honolt az épület körül, Barbarossa Frigyes német-római császár azonban felpezsdítette a várost. Frigyes - miután lerohanta Milánó városát - Kölnnek adományozta a három királyok ereklyéit, Köln pedig ezáltal a zarándokok célpontjává vált.

A gazdagodó és gyarapodó város új dómra vágyott, így 1248-ban elkezdték lebontani a régit, hogy helyét egy új vegye át. A bontást egy tűzvész gyorsította fel, egyes források szerint a polgárok gyújtottak a régi dóm alá, más források szerint a mesterek akartak a tűzzel gyorsabb eredményt elérni.

A francia földön folyó katedrálisépítkezéseket megirigyelve a kölniek egy, az amiens-i katedrálishoz hasonló épületet akartak a Rajna partjára. A hatalmas gótikus dóm építése lassan haladt, az építkezést a reformáció idején félbe is hagyták, a katedrális évszázadokig befejezetlenül maradt - egészen 1814-ig, amikor is megtalálták az eredeti terveket. A romantika fénykorában nagy volt az érdeklődés a középkor iránt, így hatalmas erőfeszítések révén 1842-ben újra nekiláttak a munkálatoknak. Köln polgárai állták a - mai áron számítva közel egymilliárd dollárra rúgó - költségek kétharmadát, a protestáns porosz udvar a fennmaradó egyharmadot.

Az újabb felszentelésre 1880 októberéig kellett várni, az ünnepségen rövid időre I. Vilmos császár is tiszteletét tette. Az építészeti remekmű éveken át a világ legmagasabbjának számított, a képzeletbeli trónról az amerikai fővárosban felhúzott Washington emlékmű taszította le.

A múlt század viharai nem kímélték a katedrálist sem, a II. világháborúban komoly bombatalálatok érték, a teljes pusztulástól csak az mentette meg, hogy a pilótáknak jó tájékozódási pontnak számított. A ma már a világörökség részének számító dómnak 12 harangja van, a legnagyobb az 1922-ben öntött Szent Péter harang (amit a kölni köznyelv csak Kövér Péterként emleget).

A 157 méter magas tornyokba a turisták 509 lépcsőfokon kapaszkodhatnak fel, a panorámán túl a dómban őrzött számos relikviáért és kincsért is megéri ide ellátogatni.Tartomány:Németország
Cím:Köln
GPS: 50° 56′ 29.1912″, 6° 57′ 29.682″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward