» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Mostviertel régió a Duna és az Ötscher között terül el. Az északi vidékek dimbes-dombos, termékeny tájai és a déli területek vadregényes alpesi hegycsúcsai változatos felfedezőtúrákra, hegyi kalandokra és vidám családi üdülésre csábítanak.


A Mostviertel régió Alsó-Ausztria nyugati csücskében található, Bécstől mintegy 120 kilométernyire. Keletről a Bécsi-erdővel, nyugatról Felső-Ausztriával, míg délről Stájerországgal határos. Északon a Duna határolja a régiót, mellyel szemben a folyó másik oldalán terül el Wachau vidéke. Mostviertel központja St. Pölten, amely egyben a tartomány, Alsó-Ausztria fővárosa is.

Nagyobb városai: Amstetten, Scheibbs, Waidhofen an der Ybbs és Wieselburg.

Az alpesi hegyvidékben a nyári napok kellemesen hűsítőek, a síterületek meglepően hóbiztosak.

A régióban 1.500 km jelzett túraút vezet gyönyörű tájakon. A vadregényes hegycsúcsok, az Ötscher, Dürrenstein, Hochkar, Gippel és Göller hegycsúcsai a 2000 méterhez közelítenek és igazán lenyűgöző látványt nyújtanak. A víz immár évszázadok óta formálja itt a természetet, szurdokokat és barlangokat ás a kőzetekbe és bizarr sziklaformátumokat alkot. Az Ötscher, a Mostviertel régió ismertetőjegye körül terül el Alsó-Ausztria legnagyobb és sokak számára leglátványosabb természetvédelmi parkja: az Ötscher-Tormäuer Natúrpark.

TÚRA

Erlaufschlucht (részletek)

Naturpark Buchenberg

Naturpark Eisenwurzen (részletek)

Naturpark Ötscher Tormäuer: Az Annabergen keresztül a stájer Mariazellbe vezető régi zarándokúttól nyugatra található a Ötscher-Tormäuer természeti park, a gyönyörű és érintetlen természetvédelmi terület. 172 négyzetkilométeren -ez nagyjából Liechtenstein alapterületének felel meg- olyan kedvelt kirándulóhelyek találhatóak, mint az Erlaufsee, a Mira-, Treffling-, Lassing- és Schleier-vízesés. Titokzatos világok felfedezésére csábítanak a barlangok is: az Ötscher-cseppkőbarlang, valamint a Taubenloch és a Geldloch barlangok. A természeti park kiválóan alkalmas túrázásra, hegyi kerékpározásra, vagy vadvízi evezésre. Különösen romantikus körülmények között ismerhetjük meg a lenyűgöző természeti és hegyvidéki tájat a keskeny nyomtávú Mariazellerbahn kisvasúttal. A parkban található az ÖTSCHERGRäBEN szurdok, amelyet osztrák Grand Canyonnak is neveznek. A szurdok elérhető Wienerbruckból, amely a Mariazellerbahn egyik megállója. (részletek)LIBEGŐK

  • Vierersesselbahn Hochkar-Vorgipfel, Göstling/Ybbs (részletek)
  • Sessellift Großer Ötscher, Lackenhof. (részletek)
  • Sessellift Gemeindealpe, Mitterbach (részletek)

SÍTERÜLETEK NYÁRON

Annaberg. Népszerű családbarát túra Annabergből (976 m) a Tirolerkogelre (1.377 m). Útközben tanulmányozhatjuk az alpesi virágokat. A csúcson található hüttében megpihenhetünk. Menetidő: 8 km, kb. 3 óra oda-vissza. A túra 5 éves kortól ajánlható. (www.annaberg.info)

Lackenhof (részletek)

Hochkar (részletek)

Mariazellerland- Gemeindealpe (részletek)

ÁLLATKERT

Kameltheater Kernhof, St. Aegyd. Teveszínház, állatkert. Az állatkert kilátójából csodaszép a panoráma a környező hegyekre.

Tierpark Haag (részletek)

KALAND

Eibljet, Türnitz (részletek)

Mendlingtal (részletek)

Ötscherbär Express (részletek)

Ötscherland Express. A három idillikus tengerszem vonzáskörzetében fekvő Lunzból kiindulva gőzös kisvasúttal különösen nosztalgikus módon fedezhetjük fel ezt a gyönyörű vidéket: az Ötscherland-Expressz útvonala "Trestlework“-hidakon át vezet és csodálatos kilátást nyújt. (részletek)

MostBirnHaus. A régió élete a körte körül forog. Különösen április végén érdemes ide ellátogatni, amikor a körülbelül 300.000 körtefa virágba borul. A helyiek körtebort készítenek a gyümölcsből, amely egyedülálló jelenség Európában. A Stift Ardaggerben található új MostBirnHausban nyomon követhetjük a körte útját, amíg a fáról az üvegbe kerül. A tágas kertben játszóhelyet is találunk, mely garantálja a felhőtlen szórakozást.

FÜRDÉS

Lunzer See (részletek)

Erlaufsee (részletek)

Aquacity, St. Pölten (részletek)

Freibad Annaberg. Napenergiával fűtött medencék baba medencével. (3223 Annaberg/Reith)

Badeseen Traismauer. 3 fürdőtó ápolt füves területtel. Egyes részei ingyenesen használhatóak. (3133 Traismauer - ehemaliges Mündungsgebiet der Traisen)

Aquapark Herzogenburg. Vízicsúszdák, babamedence napvitorlával. Nyitva májustól szeptemberig. (3130 Herzogenburg - Dammstraße 1.)

Parkbad Haag. Nagy vízicsúszda, játszótér. A strandon sok árnyékos terület található. Nyitva május-augusztus. (3350 Stadt Haag - Gstetten)

KULTURÁLIS EMLÉKEK

A Mostviertel központja Ausztria legifjabb fővárosa, St. Pölten. Barokk és szecessziós homlokzatok és ezeket ellentételező, modern épületek különlegesen harmonikus egyvelege. A város területén található három tó, a jelzett futó-, kerékpáros és túrautak sokféle szabadidős programot tesznek lehetővé. A közlekedés előtt lezárt óvárosban tett körutunkon egy sétálómagnóval a fejünkön megismerkedhetünk a "barokk ékszerdoboz“ legszebb darabjaival, így mindenekelőtt a dómmal és az egyházmegyei múzeummal. A séta kiindulópontja a főtéren található városházán működő turista információ. Ellenpontnak tekinthető a Traisen mellett felépült Kormányzati negyed olyan kulturális létesítményekkel, mint például az Ünnepi Játékok Háza, a kiállítási épület és a Shed-Halle. A kortárs osztrák építészet csúcspontja többek között az Alsó-Ausztriai Tartomány Múzeuma, a természetre és a helyi történelemre összpontosító multimédiás kalandmúzeum. A modern negyedben érdemes még meglátogatni a Hangok Tornyát, ezt a háromszintes, különbejáratú hanggalériákkal, és a tetőn kilátóval felszerelt épületet.

Közvetlenül a Duna mellett fekszik Traismauer az egykori római település, amelynek ókori múzeumát feltétlenül érdemes felkeresni.

A Mostviertel nyugati része egy bájos, gyümölcsfák százezreivel borított dombvidék. Fő látnivalója a Seitenstetteni apátság, a gazdag festmény és ásványgyűjteményéről híres barokk épületegyüttes, amelynek formája a térség parasztgazdái számára mintaként szolgált jellegzetes zártudvaros gazdaságaik kialakításához. Szemgyönyörködtető a közelben található barokk bazilika a Sonntagbergen. A táj harmóniája egy túra keretében a Panorama-Kultur-Weg sétaúton vagy a Mostviertler Höhenstraßera vezető úton különösen érvényesül.

Városépítészeti szempontból rendkívüli értékű a kitűnő állapotban megmaradt Waidhofen an der Ybbs, amelyet középkori városkép kialakítása miatt az "osztrák Rothenburgnak“ neveznek, impozáns középkori vár- és barokk templomtornyok díszítik. Ez a kisváros a "kapuja“ az ún. Eisenwurzennek, a délfelé egyre alpesibb erdőségnek, amelyre a középkor óta közelsége miatt a stájer érchegy nyomta rá bélyegét. Ybbsitz, Opponitz, Hollenstein, Göstling, Scheibbs, Purgstall és az Ybbs, valamint az Erlauf völgyének többi községe közösen megalapította a Niederösterreichische Eisenstraße-t (Vasút) és számos kovácsműhelyt, nemesi kúriát restauráltak, múzeumokat, valamint az ősi kézművességet bemutató műhelyeket alakítottak ki a szakmák elsajátításának bemutatásával és a turisták számára gazdag program kínálattal.

A térség szellemi és gazdasági központja már több, mint 650 éve a megtekintésre feltétlenül ajánlott nemrégiben helyreállított karthauzi kolostor Gamingban. (részletek)

Schloss Schallaburg. A reneszánsz korból származó kastélynak említésre méltó a csodálatos, terrakottával díszített kerengője. Évről évre érdekes kiállításokkal csalogatja a látogatókat. (részletek)

A Lilienfeldi apátság többek között egy csodálatos keresztfolyosós apátsági templommal, gazdag festménykiállítással, könyvtárral, valamint pompás alvó- és raktárcsarnokokkal várja az idelátogatókat, ez utóbbiak egy a Babenbergiekről szóló állandó dokumentációnak adnak otthont. (részletek)

A Traisenen lefelé haladva a Herzogenburgi apátsághoz jutunk, az Ausztria legismertebb barokk építőmesterei által kialakított kolostoregyüttes gyönyörű művészeti gyűjteménynek ad otthont. (részletek)Tartomány:Niederösterreich
Település:St. Pölten
Cím:3100 St. Pölten
GPS: 48° 12′ 19.5606″, 15° 37′ 6.03372″
Honlap: http://www.mostviertel.info

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward