» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Duna mentén


Értékeld Te is:

A Wachau vagy wachaui kultúrtáj Ausztria 2000 óta világörökségi védelmet élvező 30 kilométer hosszú völgyszorosa a Duna mentén, Melk és Krems an der Donau városok között, Alsó-Ausztriában.


A táj természeti környezete, települései, azok világi és egyházi építészete (várak, kolostorok, templomok, lakóházak együttese) egyfelől a vidék középkori arculatát őrzi, másfelől az ausztriai barokk építészet legszebb emlékeit vonultatja fel. A Wachau völgye szolgál az 1200 körül született felnémet hőseposz, a Nibelung-ének helyszínéül is.

Wachau kapujában egy magas sziklán emelkedik a Melki apátság, Európa legnagyobb bencés kolostora, a pazar barokk építészet megtestesítője. 360 m hosszú homlokzata mögött többek között egy sor pompás császári szoba, egy márványterem, egy felettébb gazdagon díszített templom és egy éppilyen könyvtár várja a látogatókat. Teraszáról csodálatos kilátás nyílik az alatta húzódó ligetre.

A folyó következő szakaszát szőlős- és gyümölcsöskertekkel tarkított, teraszosan művelt, meredek hegyoldalak szegélyezik, amelyek aljában egyik idillikus bortermő helység követi a másikat a part mentén. Az ódon, freskókkal díszített polgárházak különösen szép együtteseit csodálhatjuk meg Schwallenbachban és Spitzben (az itteni hajózási múzeum igen látványosan dokumentálja a folyami közlekedés történetét, továbbá Wösendorf, Joching és Weißenkirchen (ahol egy gyönyörű reneszánsz udvarban a Wachaumuseum a festés történetébe, hagyományaiba és a térség kultúrtörténetébe enged betekintést). St. Michaelben egy különleges szépségű vártemplom található, Willendorfban pedig a "Willendorfi Vénusz" túlméretezett változata látható, azé a 30.000 éves termékenységi szimbólumé, amelyet itt találtak a löszös talajban. (Az eredeti szobor Bécsben, a Természettudományi Múzeumban látható.)

A "Wachau gyöngye" jelző a régi kuenring-várost, Dürnsteint illeti. Várában tartották fogva jó 800 évvel ezelőtt Oroszlánszívű Richárdot. Az újkor legjelentősebb épülete az egykori barokk apátság, a távolról is jól felismerhető kék-fehér templomtoronnyal. A folyó déli partján emelkedik az Aggsteini várrom, amelynek erkélyéről fantasztikus kilátás tárul a látogató elé 300 méterrel a folyó fölött. Ez a képeskönyvbe illő táj igazi élvezetet nyújt egy különleges perspektívából szemlélve is, mégpedig a naponta többször is közlekedő hajók fedélzetéről. Nem véletlenül keresik fel sokan a mindkét part mellett vezető Duna menti kerékpár túrautakat is.

Érdemes betérni a számos étterem valamelyikébe, hiszen a Duna völgyének ez a része nemcsak szép és művészettörténeti szempontból figyelemreméltó, hanem egyben az ínyencek Eldorádója, bora pedig messze a határokon túl is híres.

A Wachau keleti részét az ősi gazdasági és kereskedelmi központ Krems és ikervárosa Stein jelentik. Mindkettő közös vonása, hogy a közlekedéstől teljesen elzárt belvárosban számos példamutatóan renovált szakrális építmény és polgárház található, Kremsben pedig több érdekes múzeumot is érdemes felkeresni. Átellenben, a Duna déli partján emelkedik a Göttweigi apátság - ez a barokk épületegyüttes, amely nagyságával, pompájával és kultúrtörténeti jelentőségével alig marad el a Melki apátság mögött.

A Duna bal oldalán fekvő települések: Emmersdorf an der Donau, Hofamt, Schalemmersdorf, Goßam, Grimsing, Aggsbach Dorf, Kötering, Groisbach, Willendorf in der Wachau, Schwallenbach, Spitz, Sankt Michael, Wösendorf in der Wachau, Joching, Weißenkirchen in der Wachau, Dürnstein, Oberloiben, Unterloiben, Förthof, Stein an der Donau, Krems an der Donau.

A Duna jobb oldalán fekvő települések: Melk, Spielberg, Pielachberg, Hub, Schönbühel an der Donau, Aggsbach Markt, Aggstein, Sankt Johann im Mauerthale, Oberarnsdorf, Holarnsdorf, Mitterarnsdor, Bacharnsdorf, Sankt Lorenz, Rührsdorf, Rossatz, Rossatzbach, Unterbergern, Hundsheim, Mauternbach, Mautern an der Donau, Furth bei Göttweig.

FÜRDÉS

Spitz: Fürdőzés úszómedencében vagy a Dunában. Amikor Spitzben igazán meleg van, az élményfürdő medencei gondoskodnak a felfrissülésről. De ugyanúgy találhatunk kikapcsolódásra alkalmas kellemes helyeket a Dunaparti strandon és úszva élvezhetjük a Duna vizét.

Badearena Krems. Strand játszótérrel, babamedencével, pelenkázóhelyiséggel, vízicsúszdával. (3500 Krems, Strandbad Str. 5)

Kuenringer-Freibad Dürnstein. A strand a Duna mellett található, gyerekmedence. (3601 Dürnstein-Donaulände)

Wachaubad Freibad Melk. Strand vízicsúszdával, gyerekmedencével, élménymedencével. (3390 Melk-Fürnbergstraße 12)

Erlebnisbad Mühldorf. Vízicsúszda.

SZABADIDŐPARK

Familienpark Hubhof: Mese- és Dinópark. Életnagyságú neandervölgyi család, 20 dinó és 8 ősrovar látható a parkban. A meseerdőben tett séta során 16 mesejelenetet láthatunk, gombnyomásra a mesék megelevenednek. A törpekertben 400 kertitörpe várja a gyerekeket. Babajátszótér és egy törpekecske kifutó színesíti a kínálatot. (részletek)

TÚRA

A kereken 50 km jól kiépített és jelölt túraútvonal nem hagy unalmas perceket Spitzben. A Jauerling és a Spitz környéki túraútvonalak, ugyanúgy az új panorámaút a spitzi Graabenben mind arra várnak, hogy bejárják őket. A kilátás garantált,és olyan hatással bír, hogy szinte nem lehet levenni a tájról a szemünket.

Welterbesteig Wachau (részletek)

KERÉKPÁR 

Rendkívül népszerű a folyó mindkét partján futó Duna-menti Kerékpárút. (részletek)

MŰEMLÉKEK, MÚZEUMOK

Melki apátság (részletek)

Burgruine Aggstein, Aggsbach Dorf (részletek)

Ruine Dürnstein (részletek)

Ruine Hinterhaus, Spitz (részletek)

Gozzoburg Krems (részletek)

Weinstadtmusem Krems (részletek)

Hajózási Múzeum/Schifffahrtsmuseum. A múzeum a dunai hajózás történetét mutatja be. (3620 Spitz an der Donau, Auf der Wehr 21.)

Motorrad-Museum Krems-Egelsee. 170 motorkerékpár látható a múzeumban (Puch, KTM, Lohner, HMW, Laurin & Klement, York, Austro Omega). (3500 Krems-Egelsee, Ziegelofengasse 1.)

Schloss Schönbühel (részletek)

Römermuseum Tulln (részletek)

Egon Schiele Museum Tullnban. Tullnban született Egon Schiele, a híres osztrák festőművész. (részletek)

Karikatúramúzeum Kremsben. A Karikatúramúzeumban a legjobb osztrák szatirikusok rajzain nevethetünk nagyokat. (részletek)

Tulln kertjei. Az évente áprilistól októberig nyitva tartó első európai ökológiai kertkiállítás, a "DIE GARTEN TULLN" az egyik legkedveltebb alsó-ausztriai kiránduló úti cél. (részletek)

GASZTROÉLMÉNY

Bäckereimuseum Mühldorf-Wachau. A pékmúzeumben megismerkedhetünk a Wachau régió hagyományos kenyereivel, péksüteményeivel, amelyeket a látogatás végén meg is kóstolhatunk. (részletek)

Wachauer Laberl. A Wachaui Laberl, egy kerek zsemle- vagy péksütemény. (részletek)

Wachaui barackos gombóc. Ha Spitz an der Donauban járunk feltétlenül kóstoljuk meg a wachaui barackos gombócot (Wachauer Marillenknödel aus Topfenteig). (részletek)

Wachaui Ínyencfesztivál. Kulináris örömök a Világörökség részét képező környezetben. Minden év márciusában a helyi vendéglátósok a világ legkiválóbb ínyencségeivel várják az ínyenceket. (részletek)

SZENT IVÁN-ÉJ

Az év legrövidebb éjszakáján a Duna mindkét partja ünnepi fényekbe öltözik. A Szent Iván-éjt a folyó felszínén és magasan afelett világító, káprázatos fények ezreivel ünneplik.

A számtalan fény ráadásul kétszer annyinak tűnik, ahogy visszatükröződik a folyó vizében. A Duna felszínén ringatózó gyertyák ezrei arany szőnyegként úsznak a folyó partjai mentén. Az est leszálltával a szőlőskerteket reszkető fáklyafény világítja meg, sejtelmes villódzásba öltöztetve az egész völgyet. Az egymás után lángra kapó máglyák fénye, ha lehet, még feledhetetlenebbé teszik az élményt. Az ünnepség végén a folyó mindkét partján nagyszabású tűzijáték köszönti a várva várt, végtelennek tetsző nyári napokat.

Spitz és környéke egy látványos tűzzel, fáklyákkal, fénnyel és tűzijátékkal elárasztott színpaddá alakul. Számtalan helyen kóstolhatjuk meg a helyi ételeket az étvágygerjesztő népzenei kíséret mellett.

A Wachaui Szent Iván-éj még a nyári napforduló előtt kerül megrendezésre. Egy héttel később a nibelungengaui régióban virraszthatják végig a vendégek a fehér éjszakát.Tartomány:Niederösterreich
Cím:3620 Spitz an der Donau
GPS: 48° 21′ 42.444″, 15° 24′ 57.312″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward