» Olaszország

» Olaszország » Lazio


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Palatinus-dombon még ma is állnak az ókori Circus Maximus grandiózus romjai, ahol ókorban kocsihajtóversenyeket rendeztek.


Rómában nem volt gondtalan életük a kocsihajtóknak, a szabadságukat megvásárló rabszolgák ugyanis a Circus Maximusban tartott versenyeken 4 kilométeren át, nem mindennapi veszélyeknek voltak kitéve.

A kocsik elé négy, vagy annál is több ló volt befogva, míg a hajtókon bőrsisak, lábszár- és mellvédő, illetve mez volt, s az ostoron kívül egy éles kést is tartottak maguknál, arra az esetre, ha a kocsi felborulna és el kell vágni a gyeplőt. A versenyzők a mai Forma 1-hez hasonlóan „istállókba” tömörültek, a Vörösek, a Zöldek, a Kékek és a Fehérek néztek egymással farkasszemet.

A csapatokba tömörült hajtókat nagy vállalkozások támogatták, akik a lovakba és a felszerelésekbe komoly pénzeket invesztáltak. Azok közül, akik hét őrült kör után nem borultak fel és nem vesztek oda, a három dobogós helyezett pénzdíjjal térhetett haza.

Az egyik leghíresebb kocsihajó, Gaius Appuleius Diocles „elképesztő összeget”, 35,863,120 sestertiust keresett versenyei során, amelynek egy i.sz. 146-os feljegyzés állított emléket. Diocles, a „legjobb kocsihajtó” Lusitaniában, a mai Portugália és Délnyugat-Spanyolország területén született, s 18 évesen, i.sz. 122-ben kezdte meg fényes karrierjét.

Diocles első versenyét még a Fehérek csapatával nyerte, ahol két évet töltött, majd a nagy rivális Zöldekhez került, de a legnagyobb sikereit a Vörösök színeiben aratta; innen vonult vissza, „42 évesen, 7 hónaposan és 23 naposan.”

Diocles 4257 versenyéből 1462-t nyert meg, 861 alkalommal végzett a második helyen, s ezeken kilenc lovat tett „centenari”-vá (százszoros győztessé), a Pompeius nevű négylábúját pedig kétszázszor hajtotta az első helyre. S habár más versenyzők összességében több diadalt arattak nála – Pompeius Musclosus például 3599 elsőséget gyűjtött –, Diocles volt minden idők leggazdagabb hajtója: a versenyző életében összekalapozott 35,863,120 sestertiusszal Róma egész lakosságának egyévi gabonaellátását lehetett volna megoldani, a fénykorát élő római hadsereg kiadásait pedig két hónapon át tudták volna vele fedezni, amely ma az amerikai erők kéthavi fizetésének, 15 milliárd dollárnak felel meg.

Circo Maximo Experience

A Circo Maximo Experience 3D-s túrái „a Circus Maximus ókori pompáját a római császárkorban a kiterjesztett és virtuális valóságon keresztül” élik újra.

A LÁTOGATÓK ÁTÉLHETIK A TÖMEG MORAJLÁSÁT A SZEKÉRVERSENYEKEN, AMELYEK EGYKOR A 600 MÉTER HOSSZÚ HELYSZÍNT ZSÚFOLÁSIG MEGTÖLTÖTTÉK, VAGY ELVEGYÜLHETNEK A RÓMAI PIACI ÁRUSOK KÖZÖTT, ÉS MEGCSODÁLHATJÁK AZ EREDETI 20 MÉTER MAGAS TITUSZ BOLTÍVÉT.

A múlt képeit a mai valósággal átfedő, 40 perces sétaútvonal hat nyelven (olaszul, angolul, franciául, németül, spanyolul és oroszul) érhető el, a látogatókat immersziós szemüveggel és fülhallgatóval látják el.

A nyolc állomás a következőket tartalmazza: a Circus Maximus az archaikus korban, a Kr. e. 1. századtól a Kr. u. 1. századig, a császárkor, a többszintes ülőhelyes aréna (cavea), a Titus-ív, a boltok (tabernae), a Circus Maximus a középkorban és az újkorban, végül pedig „Egy nap a cirkuszban”.

A háromdimenziós projektbe a Circus Maximus Viale Aventino felőli végénél lehet belépni.

A Circo Maximo Experience túra, amely eső esetén nem vehető igénybe, 12 euróba kerül, és a nyitvatartási idő alatt 15 percenként zajlik, az utolsó belépés zárás előtt 1 órával és 10 perccel történik.

A következő időpontokban, keddtől vasárnapig tart nyitva: szeptember 18-ig 16.30-19.30-ig; szeptember 20-30-ig 16.00-19.00-ig. Október 4-től december 30-ig, keddtől péntekig 10.00-14.00 óráig, szombaton és vasárnap 10.00-16.00 óráig tart nyitva.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Circus Maximus
GPS: 41° 53′ 10.17042″, 12° 29′ 7.11136″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward