» Olaszország

» Olaszország » Veneto » Velence


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ponte dei Pugni, Öklök hídja Velencében.


Az ökölharcok 100 éves hagyományát a hídon márványlábnyomok jelzik.

A velenceiek nemzedékei számára az epikus ökölharcok a szomszédos hidak tetején ünnepelt hagyománynak számítottak. Körülbelül 1600-tól kezdődően, szeptembertől karácsonyig minden évben a rivális klánok tömegesen gyűltek össze a korlát nélküli kis hidakon, és azzal a céllal dobálták az ütéseket, hogy ellenfeleiket a hideg és szennyvízzel borított csatornába lökjék.

XVI. századtól a battagliole sui ponti (azaz „kis harcok a hidakon”) valóságos nemzeti sport lett a városállamban.

Ezeket az "ökölharcokat" az uralkodó Tízek Tanácsa rossz szemmel nézte, ha nem egyenesen betiltotta, de eltűrték, mivel nagy előrelépést jelentettek a korábbi, halálosan kihegyezett és tűzben edzett botokkal folytatott harcok hagyományához képest. A legenda szerint egy 1585-ös botcsata során a Castellani klán, látva, hogy elvesztették botjaik nagy részét, és az ellenfél Nicoletti klán fegyvereinél jobban felszereltek, bátran ledobták védőruhájukat, és felajánlották, hogy ember-ember harcot vívnak.

Az ökölharcok rendkívül népszerű látványosságnak számítottak, és hatalmas tömegeket vonzottak, amint azt Antonio Stom La Guerra Dei Pugni című festménye is mutatja, amely ma a velencei Pinacoteca Querini Stampaliában lóg. A küzdelem úgy kezdődött, hogy a bajnokok a híd tetejének négy sarkán helyezkedtek el, mögöttük pedig tömegesen harcoltak.

A Ponte dei Pugnin a négy lábnyom a bajnokok kezdőpozícióit jelzi. 1670-ben a San Marziale új Diedo hídját is márvány lábnyomokkal nyitották meg, amelyekszintén a harcosok kiindulási pontjait jelezték.

A velencei ökölvívók csiszolták tudásukat, sőt, még utazgattak is, hogy a közelharc technikáját tanítsák.

Az 1600-as évek végéhez közeledve a küzdelmek kezdtek veszíteni népszerűségükből, és az arisztokraták, akik részt vettek az ökölvívó harcokon és támogatták őket, új sportágak felé fordultak. 1705. szeptember 29-én az utolsó ökölharc a szokásos módon kezdődött, de az ütések általános verekedéssé emelkedtek, véres véget ért, amikor kést rántottak.

A harcokat hivatalosan is betiltották, és ezúttal ennek érvényt is szereztek. Az utolsó csata után még évtizedekig ünnepelték a harcosokat a költészetben, a festészetben és a mítoszokban.

Bár a harcok a város számos hídján zajlottak, a leghíresebb harci híd a Ponte dei Pugni, amely a Campo San Barnaba közelében, Dorsoduroban található. Négy fehér márványlábnyom jelzi a harcosok kiindulópontját (2005-ben restaurálták).

További nevezetes harci hidak a San Marziale-nál lévő Diedo híd, a Santa Fosca-nál lévő Ponte della Guerra és a San Zulien-nél lévő Ponte della Guerra.Tartomány:Veneto
Település:Venezia
Cím:Ponte dei Pugni
GPS: 45° 25′ 59.59236″, 12° 19′ 27.63048″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward