» Olaszország

» Olaszország » Lazio

La Bocca della Verita - Az Igazság Szája


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bemered tenni a kezed az Igazság szájába? Ha a hazudós ember bedugja a kezét, akkor - a legenda szerint - a fej leharapja azt.


A Bocca della Verita, vagyis az Igazság szája egy kerek, a római korból fennmaradt faragott kőkorong.

A hatalmas szakállas arcot az első században faragták ki a rómaiak egy óriási Pavonazzo márványdarabból, és vagy szökőkútként vagy csatornafedőként használták. A kőarc egy istent ábrázol, valószínűleg Neptun istené. A középkorban született meg a legenda, hogy ha valaki hazudik és a kezét a szobor szájában teszi, le fogja harapni azt. 1632 óta Rómában, a Santa Maria in Cosmedin-templom előcsarnokában áll.

A legenda szerint egy gazdag kereskedő feleségét azzal gyanúsította, hogy megcsalja, és vádja nem volt alaptalan. Az asszony barátjának a kőarc elé kellett állnia és kezét be kellett dugnia a szájába, hogy kiderüljön az igazság: ha az arc leharapja a kezét, bűnös, ha nem, akkor ártatlan. A férfi bolondnak tettette magát, mire az asszony megcsókolta, majd azt vallotta, hogy férjén és ezen a bolondon kívül még soha senki mást nem csókolt meg. A kőarc nem harapta le a kezét, de megharagudott, és azóta nem hajlandó megcsonkítani a hazudósokat.

A középkori igazságszolgáltatás sokszor alkalmazta a kőarcot az ítélet meghozatala érdekében: ha a vádlott bűnösnek érezte magát, akkor nem merte a kezét bedugni a nagy kőszájba, és elítélték.

A kőarc szerepet kap a Római vakáció című 1953-as amerikai filmben. Audrey Hepburn és Gregory Peck a szobort használják, hogy leteszteljék őszinteségüket.  

A Santa Maria in Cosmedin igazgatósága pénzt gyűjt a templom felújítására, ezért 2 euró kérnek minden egyes fényképért. Egy őr végig figyel a látogatás alatt, hogy egy jeggyel csak egy fénykép készüljön. Mozgássérülteknek és tíz év alatti gyerekeknek ingyenes.

A középkori templomot a 8. században építették, és a legutóbbi nagyobb átalakításra a 12. században került sor, amikor többek közt egy hétemeletes harangtornyot csatoltak hozzá. 

Legutolsó frissítés: 2017. március

Fotó:  Fototeca ENIT. Vito Arcomano

Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Róma, Piazza della Bocca della Veritá
GPS: 41° 53′ 17.15881″, 12° 28′ 53.14134″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward