» Magyarország

» Magyarország » Baranya » Mecsek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Gyöngyszemnek, építészeti bédekkernek, a Kultúra Városának egyaránt nevezik a baranyai megyeszékhelyet, amely elfogultság nélkül hazánk egyik leghangulatosabb, legszebb fekvésű városa, népszerű turisztikai célpont a bel- és külföldi turisták körében egyaránt.


Pécs hatodik magyarországi helyszínként 2000. november 27-én került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Pécset nemcsak földrajzi adottságai, hangulatos, műemlékekben, látnivalókban gazdag belvárosi utcái teszik vonzóvá, a kikapcsolódási lehetőségek sorát gazdagítja a város jelentős, sokszínű múzeumi gyűjteménye, valamint a tavasztól őszig látogatható szabadtéri események, fesztiválok is.

Az év bármely szakában több napra is érdemes felkeresni ezt a mediterrán várost, Európa 2010-es kulturális fővárosát és a hazai városlátogató úticélok egyik legismertebbikét.

Pécs történelmi városmagjában, 25 hektáros területen találhatók a római birodalom Sopianae tartományi székhelyének ókeresztény kápolnái, a középkori magyar püspöki székhely emlékei, a Nagy Lajos király által 1467-ben alapított első magyar egyetem falai, a Török Császsárság szandzsák-központjának építményei - köztük a ma is iszlám imahelyként működő Jakováli Hasszán dzsámi a minarettel - és több középkorban alapított és a barokk idején átépített kolostor és templom.

Világörökségi helyszínek

A Világörökség Bizottság értékelése szerint a 4. századi ókeresztény kápolnák, a temető és annak festett sírkamrái építészeti és művészeti szempontból is egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom 4. századi hanyatlásától a Frank Birodalom 7. századi hódításáig terjedő időszakot.

A baranyai megyeszékhelyen 1782 óta több száz téglasír, több tucat kőből és téglából épített kisebb sírkamra, valamint nagyobb méretű temetői épület került elő. Egy részük festett, belső tereiket bibliai jelenetekkel és szimbólumokkal díszítették, ami tovább növeli egyediségüket, egyetemes kulturális értéküket.

A 2005/2006-ban végzett ásatásokat követően a korábban már bemutatott, és az újonnan feltárt emlékeket a 2007-ben megnyílt Cella Septichora Látogatóközpont fogja össze.

A nagyrészt helyreállított, ezért látogatható föld alatti és a földfelszíni építmények megőrizték a késő római temető hangulatát. Az érdeklődők a falképeken keresztül nemcsak a késő római kori kereszténység eszmeiségéhez kerülhetnek közel, hanem láthatják azt is, hogy az új vallás nem sokkal elterjedése után milyen páratlan művészeti alkotásokat inspirált.

Megújul több világörökségi helyszín Pécsett 2022 végéig.

A Cella Septichora Látogatóközpont, az Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciójára, továbbá az Apáca utca 8. szám alatti építmény védőépületeinek felújítására, restaurálására kerül sor.

A projektnek köszönhetően látogathatóvá válnak korábban csak korlátozottan bemutatott sírkamrák, és mindhárom helyszínen lehetőség nyílik az emlékhelyek megismerését segítő kiállítás- és multimédiafejlesztésre is.

A beruházás a nagyközönség előtt nyitott világörökségi helyszínek számának növelését, az ókeresztény emlékhelyek kiemelkedő egyetemes értékeinek megőrzését, védelmét, a turisztikai vonzerő, a látogatószám bővülését is szolgálja.

Zsolnay Negyed

Zsolnay Vilmos neve máig fogalom Pécsett, ahogy az általa alapított gyár is. Az eredetileg festőművésznek készülő Zsolnay nevéhez fűződik a porcelánfajansz feltalálása, de a jellegzetes eozinmintázat is az ő kutatásainak eredménye. Műveivel sorra aratta a sikereket, a párizsi világkiállításról 1878-ban például elhozta a nagydíjat. A 19. század második fele kiemelkedő iparosokat adott Pécsnek (a pezsgős Littke családot, a kesztyűs Hamerli családot stb.), de Zsolnay Vilmos az, akinek neve máig legjobban kötődik a városhoz.

A hajdani Zsolnay Porcelánmanufaktúra helyén épült „mini város”, a Zsolnay Negyed. A művészetre éheseknek az m21 Galériát ajánljuk, a gyerekek pedig a Negyed legszuperebb ismeretterjesztő fizikaóráján, a Varázsórán kísérletezhetnek. Később ugorjunk át a szomszédban levő Zsolnay Mauzóleumba is. Legyünk figyelmesek, mert a legenda szerint a beáramló fény felfedi Zsolnay Vilmos világhírű eozinmázának titkos receptjét!

3 csodás hely a Zsolnay Negyedben:

1. A Zsolnayak aranykorát bemutató Gyugyi-gyűjtemény.

2. Látványmanufaktúra, ahol megtekinthető az eozinfestés folyamata.

3. Csillagközi utazásokra hívó Planetárium.

Csontváry Múzeum

Állatkert

A 4,5 hektáron elterülő, több mint háromszáz faj csaknem másfélezer egyedét bemutató pécsi állatkertbe 2019-ben a vendégeket távol tartó esős időszakok és nyári forró napok ellenére is több mint 150 ezer látogató váltott jegyet, ami kiemelkedő eredmény volt a park történetében.

Pintér-kert Arborétum

Havihegy

Havihegy Pécs egyik városrésze a Mecsek déli oldalán. Innen nyílik az egyik legszebb kilátás a Pécs városra. Nevét a dombon épített Havas Boldogasszony Kápolnáról kapta. 1690-ben kitört pestisjárvány idején Pécs lakói fogadalmat tettek, hogy a járvány elmúltával emlékkápolnát emelnek a dombon. Fogadalmukhoz híven az építőanyagot hátukon hordták fel a meredek hegyoldalon. A templom 1697-re készült el, s azóta búcsúsok és Mária-tisztelő zarándokok tömegei keresik fel évről évre. XVI. Gergely pápa 1844-ben búcsúkiváltságot adományozott a templomnak a Mária-ünnepekre.

Az oltárkép a római Santa Maria Maggiore bazilika oltárképének hiteles másolata, melyet elkészülte után hozzáérintettek az eredeti kegyképhez. Ezt tanúsítja a festmény jobb alsó sarkában, lévő bíborszínű pecsét is. A kegykép 2013-ban restaurálásra került.

A kápolna mellett álló mandulafa 2019-ben az Európai Év Fája lett.

Misina-tető

A Misina-tetőn található tévétorony gyalog, autóval és tömegközlekedéssel egyaránt megközelíthető. A tévétorony Pécs egyik leglátogatottabb, évente mintegy 90 ezer embert fogadó nevezetessége.

Tubes

A 611 m magas Tubes Pécs külterületén, a Keleti-Mecsek vonulata és a Jakab-hegy között található, a Mecsek második legmagasabb csúcsa. A Tubes a Misina-Tubes természetvédelmi terület része, 1974 óta a helyi védett Városi Parkerdő része is. A gerinc és a déli hegyoldal a Mecsek növénytanilag legértékesebb területe, több mint ötven védett növényfaja közül kettő fokozottan védett. A terület része az EU Natura-2000 különös védelem alá javasolt területeknek.

Erdei Bobpálya

A Mecsek szívében, szakadékok és patak felett, erdőben, fák közt, akár 40 km/h sebességgel lehet csúszni.

PÉCS Még több látnivalója: itt

Tartomány:Baranya
Település:Pécs
GPS: 46° 4′ 34.75992″, 18° 13′ 41.06856″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward