» Olaszország

» Olaszország » Lombardia » Milánó


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A milánói dóm római Szent Péter-bazilika után Olaszország második legnagyobb temploma. A dóm tetejére is fel lehet menni, ahonnan felejthetetlen panoráma nyílik a városra.


A dómot 1396-ban kezdték el építeni, 1418-ban V. Márton pápa szentelte fel az épülő templom főoltárát. A dómot 1572. szeptember 20-án Borromeo Szent Károly Szűz Mária születésének emlékére szentelte fel. Ezután még évszázadokig építették, és csak 19. században fejezték be. 1890-ben, fél évezreddel építésének megkezdése után, a téren már nagyjából a mai dóm állt.

A dóm az itáliai gótika jelképes műemléke: a tornyokon kívül 2000 szobor díszíti. A Lago Maggiore tó környéki bányákból származó jellegzetes, rózsaszín árnyalatú márványból épült. Legmagasabb tornya a Guglia Maggiore, rajta Szűz Mária szobrával.

A főoltár fölötti boltozaton, egy mélyedésben elhelyezett medaillon ereklyét rejteget: a Krisztus keresztjéből származó Szent szöget, amelyet Szent Ambrus püspök talált meg és állítólag Nagy Konstantin hagyatékából származik. Minden év május 3-án megmutatják a nagyközönségnek.

A kripta a lombardiai történelem nagy alakjának, Borromeo Szent Károlynak síremlékét rejti magában.

Látogatás a tetőn

Ahhoz, hogy 2000 szobor és mesés faragott kőcsipkék között a tetőn sétálhassunk, egy keskeny, meredek csigalépcsőt kell megmásznunk, miközben előttünk és mögöttünk is további türelmetlen turisták toporognak. Szerencsére van lift is, így kicsit könnyebben is feljuthatunk a dóm tetejére.

Milánói dóm múzeuma és levéltára

A milánói királyi palota épületében (Palazzo Reale) újranyitott múzeum azokat az egyházi tárgyakat őrzi, amelyek a 9. századtól kezdve a milánói bazilikákat, majd később a székesegyházat díszítették. Az első adományokat Nagy Károly császár (742-814) küldte a milánói templomokba. Az évszázadokon át felhalmozott arany és ezüst ereklye- és gyertyatartókból, drágakövekkel kirakott misekelyhekből, értékes miseruhákból, szőttesekből, vallásos témájú szobrokból és festményekből több mint kétszáz látható a múzeumban.

Számos tárgy azonban nem élte túl a történelem viszontagságait: 1500-ban Milánó akkori ura, Ludovico il Moro az egyházi kincsek egy részét lefoglalta és ezekből fedezte a város védelmi kiadásait. 1524-ben az ezüsttárgyakat adták el a pestisjárvány betegeinek ápolásának finanszírozására. A "tolvaj" Napóleon pedig szabályosan kifosztotta az egyházi kincstárat, ahonnan többek között az I. Lipót Habsburg főherceg adományozta 258 drágakővel díszített misekelyhet vitte el zsákmányként

A levéltárban (Archivio della Veneranda Fabbrica) a dóm több mint 600 éves történetébe tekinthetnek be az érdeklődők. A dóm levéltárát 1387-ben alapították, az iratok a dóm történetét, a tervezéstől az építési fázisokon át napjainkig dokumentálják. A levéltárban egyébként több mint 9.000 dokumentumot őriznek.

Belépő 2024-ben

Felnőtt: 10 euró (érvényes a dómmúzeumba is), 5 euró kedvezményes jegy

Tetők: lifttel 16€ (teljes ár); 7,50€ (kedvezményes ár).
Megközelítés gyalog - 14€ (teljes ár); 6,50€ (kedvezményes ár).

Music for Hope - Live from Duomo di Milano

Andrea Bocelli, az olasz sztártenor 2020 húsvét vasárnapi koncertjét, hogy reményt adjon a koronavírus-járvány idején, az üres milánói dómból két nap alatt több mint 35 millióan nézték meg. Még soha ennyien nem figyeltek komolyzenei koncertközvetítést élőben ezen a platformon.

A Music for Hope - Live from Duomo di Milano (Zene a reményért - Élőben a milánói dómból) című közvetítést a csúcson egyidejűleg 2,8 millióan nézték, ami szintén rekordnak számít a YouTube-on. A 25 perces Bocelli-koncertet 24 óra alatt több mint 28 millióan látták, és szerdára már meghaladta a 35 milliót az előadást megtekintők száma.

A 61 éves vak énekest a történelmi katedrális orgonistája, Emanuele Vianelli kísérte a koncerten, amelyen Bach és Gounod Ave Mariája és Mascagni Sancta Maria című műve is elhangzott, és amely az Amazing Grace (Csodás kegyelem) című keresztény egyházi énekkel zárult.Tartomány:Lombardia
Település:Milano
Cím:Duomo di Milano
GPS: 45° 27′ 51.00606″, 9° 11′ 29.836″
Honlap: https://www.duomomilano.it/en/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward