» Olaszország

» Olaszország » Lombardia » Milánó


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A milánói királyi palota egykor a Habsburgok városi palotájaként, majd lombardiai rezidenciájukként szolgált. Később a Savoya-ház tulajdonában állt. Ma a hatalmas épület nagy része művészeti kiállítások bemutatására szolgál.


Az egykori királyi palota, a Palazzo Reale szép, arányos épület, széles, klasszicista stílusú homlokzattal és két oldalszárnnyal.

Eredetileg bírósági épület, a Broletto Vecchio állt itt, amely 1311-ben a Viscontiak birtokába került. Azzone 1330 és 1336 között a hercegi udvartartás céljaira palotát emeltetett a helyébe. Ebből az épületből ma is látható néhány művészi kettős alak.

1386-ban, amikor a dóm építése elkezdődött, a palota egy részét lebontották. A következő évszázadokban a Sforza-kastély lett a hercegi rezidencia, és a Dóm téri rezidencia átmenetileg elvesztette egykori jelentőségét.

Később volt színház, tartottak itt operaelőadásokat is. Mai klasszicista formáját az épület 1771 és 1778 között nyerte el, Piermarini tervei szerint, és ekkor lett Habsburg Ferdinánd székhelye.

Milánói dóm múzeuma és levéltára

A milánói királyi palota épületében (Palazzo Reale) újranyitott múzeum azokat az egyházi tárgyakat őrzi, amelyek a 9. századtól kezdve a milánói bazilikákat, majd később a székesegyházat díszítették. Az első adományokat Nagy Károly császár (742-814) küldte a milánói templomokba. Az évszázadokon át felhalmozott arany és ezüst ereklye- és gyertyatartókból, drágakövekkel kirakott misekelyhekből, értékes miseruhákból, szőttesekből, vallásos témájú szobrokból és festményekből több mint kétszáz látható a múzeumban.

Számos tárgy azonban nem élte túl a történelem viszontagságait: 1500-ban Milánó akkori ura, Ludovico il Moro az egyházi kincsek egy részét lefoglalta és ezekből fedezte a város védelmi kiadásait. 1524-ben az ezüsttárgyakat adták el a pestisjárvány betegeinek ápolásának finanszírozására. A "tolvaj" Napóleon pedig szabályosan kifosztotta az egyházi kincstárat, ahonnan többek között az I. Lipót Habsburg főherceg adományozta 258 drágakővel díszített misekelyhet vitte el zsákmányként

A levéltárban (Archivio della Veneranda Fabbrica) a dóm több mint 600 éves történetébe tekinthetnek be az érdeklődők. A dóm levéltárát 1387-ben alapították, az iratok a dóm történetét, a tervezéstől az építési fázisokon át napjainkig dokumentálják. A levéltárban egyébként több mint 9.000 dokumentumot őriznek.Tartomány:Lombardia
Település:Milano
Cím:Milánó Piazza del Duomo, 12
GPS: 45° 27′ 47.16155″, 9° 11′ 28.12178″
Honlap: http://www.palazzorealemilano.it/wps/portal/luogo/palazzoreale

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward