» Olaszország

» Olaszország » Lombardia » Milánó


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Sant Ambrogio-bazilika Milánó egyik legrégebbi temploma. Ambrus, Milánó püspöke alapította 379 és 387 között, hogy elhelyezze benne Gervasius és Protasius vértanúk ereklyéjét.


A Sant Ambrogio-bazilika az észak-itáliai román templomok prototípusa. Megragadó az épületkomplexum erőteljes vonalvezetése, vöröses színben játszó hatalmas tömege, amely a ravennai templomokéhoz hasonló hatást kelt.

Faragással díszített kapun keresztül juthatunk a szintén román stílusú előudvarba. A nyitott folyosót érdemes körbejárni, mert számos régészeti érdekességet láthatunk itt, a kereszténység előtti, valamint az ókeresztény korból származó sírköveket, domborműveket, oszlopfőket stb. Közülük a legérdekesebb a 881-ben elhunyt Ansperto érsek szarkofágja.

A kripta a szentélyből közelíthető meg. A 12-13. században épült, 1740-ben újították fel. Itt őrzik egy 1897-ben készült ezüst hegyikristály urnában Szent Ambrus ereklyéit.

Museo del Sant'Ambrogio. A Portico della Canonicából (Kanonokok tornya) lépcső vezet fel a bazilika melletti épület emeleti helyiségeibe, ahol a Szent Ambrus Múzeum (Museo del Sant'Ambrogio) kapott otthont. A lépcső közepe táján nyílik a kincstár (Tesoro), a 12-16. századig terjedő időből származó arany és ezüst ötvösmunkák, kelyhek, körmeneti keresztek és más értékes kegytárgyak gyűjteménye. A múzeum felső termeiben értékes faliszőnyegek, miseruhák, faragott faburkolatok és stallumok, továbbá márványfrízek láthatók. Van itt egy 4. századból fennmaradt ágy is, amely a feltételezések szerint Szent Ambrusé volt. A múzeumban mintegy ezer kézírásos pergamentekercset is őriznek (a legrégebbi 8. századi).Tartomány:Lombardia
Település:Milano
Cím:Milánó, Piazza Sant Ambrogio, 15
GPS: 45° 27′ 44.36006″, 9° 10′ 32.04689″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward