» Olaszország

» Olaszország » Lazio

Santa Maria della Scala - Csodahely Rómában


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Trasteverén található templom egy csoda helye volt.


A Trastevere negyed szívében található kis templom neve és eredete egy csodálatos Szűz Mária-ikonhoz kapcsolódik, amelyet egy közeli házhoz csatlakozó külső lépcsőn helyeztek el, és később "A lépcsőházi Szűzanya" néven vált ismertté. A hagyomány szerint minden akkor kezdődött, amikor édesanyja imáinak köszönhetően egy némán született kislány visszanyerte a szavát: a lépcső hamarosan rengeteg gyógyulást kereső zarándok célpontjává vált, olyannyira, hogy VIII. Kelemen pápát meggyőzte, hogy 1592-ben templomot építsen a hozzá tartozó kolostorral együtt, amelyet a diszkalcedált karmelitákra bízott.

Az épületegyüttes első építése a csoda idejére nyúlik vissza, Francesco Capriani da Volterra tervei alapján, de a munkálatok csak 1624-ben fejeződtek be a kétszintes, travertinből készült homlokzat elkészültével. A bejárati ajtó fölött egy díszes íves fülkében a Madonna és a gyermek barokk szobra látható. A szobrász Francesco di Cusart volt, aki 1633-ban faragta.

A templom alaprajza a latin keresztre épül, egyetlen hajóval és három kápolnával mindkét oldalon. A templomban számos műalkotás található, például Gerrit van Honthorst holland festő - Olaszországban Gherardo delle Notti néven ismert - Keresztelő lefejezése című pompás alkotása.

Az eredeti csodatévő ikont a Lépcsős Szűzanya kápolnában őrzik: ez a Santacroce család sírkápolnája is, és a Santacroce márki (aki elsőként vezette be a dohányt Rómában) emlékműve Alessandro Algardi alkotása.

A főoltár mögötti apszisban szabadon álló baldacchino vagy cibórium található, egy kupolás szerkezet (tempietto), amely karcsú alabástrom oszlopokat foglal magába. A főoltárt Carlo Rainaldi, a római barokk kor egyik kiemelkedő építésze készítette. Figyelemre méltó még Carlo Saraceni Szűz Mária halála című alkotása, amely Caravaggio egy vitatott, a szerzetesek által elutasított művét váltotta fel, és amely jelenleg a Louvre-ban található.

A 17. század elején épült kolostort részben Matteo da Città di Castellónak, részben Ottaviano Mascherinónak tulajdonítják. A második emeleten található az Antica Spezieria, Róma első gyógyszertára, ahol az eredeti berendezést és felszerelést megőrizték.Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Santa Maria della Scala
GPS: 41° 53′ 27.82194″, 12° 28′ 4.15722″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward