» Németország

» Németország » Bajorország » Bajorország


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Waldsassen bazilika Németország leghátborzongatóbb temploma.


A bajorországi Waldsassen ciszterci kolostor bazilikájában évszázadok óta nagyon különleges ereklyéket őriznek. Az úgynevezett "szent testek" állítólagos korai keresztény vértanúk f földi maradványai. A pompásan díszített csontvázak a katolikus egyház történetének egyik legbizarrabb fejezetéről mesélnek.

A barokk épület kívülről is lenyűgöző. A mártírok múmiái 1765 óta vannak itt kiállítva.

A 10 "szent test" gazdagon díszített, és ma is a Waldsasseni Bazilika legfontosabb ereklyéi. Drágakövekkel díszített, pompás ruháikban különösen lenyűgözőek. Ezt a hatást tovább fokozzák a hatalmas, aranyozott oltárok és vitrinek, amelyekben ezek pihennek. A hely hivatalos honlapja szerint 1688 és 1756 között érkeztek ide. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül a Vatikánból, Rómából szállították őket.

Hogyan kerültek végül a csodálatos "szent testek" a Waldsassen-bazilikába? Minden azzal kezdődött, hogy 1578-ban hatalmas katakombákat fedeztek fel Róma utcái alatt. Egykor akár 750 000 ember is megtalálta itt végső nyughelyét. És ezt egy olyan tömegsírban tették, amely valószínűleg a Krisztus születése utáni első három évszázadban keletkezett.

A vállalkozó szellemű katolikus egyház ezt a felfedezést hamarosan pénzügyi előnyére fordította. Kijelentették, hogy a csontok a korai keresztény mártírok maradványai. Nem sokkal később Észak-Európa és különösen Németország egyházaiban példátlan felhajtás tört ki. Minden istentiszteleti hely egy ilyen mártírral vagy a csontjaival akarta feldíszíteni magát. A számtalan háborútól és fosztogatástól meggyengült emberek ebben látták az esélyt, hogy a katolikus hit újra fényt kapjon.

A következő években számtalan mártír csontját hozták Olaszországból az Alpokon át Németországba. Ez volt a helyzet a waldsasseni bazilikában is. A svájci őrök, zarándokok vagy szerzetesek vitték az ereklyéket a célállomásra. És mint közvetítők, jó pénzt kerestek rajtuk.

Bizonyíték van arra, hogy a római katolikus egyház egyáltalán nem volt válogatós, amikor a földi maradványokat állítólagos mártírok csontjainak nyilvánította. Ennek megfelelően néha egyszerűen kitaláltak egy nevet az adott állítólagos mártírnak. És aztán haszonnal szentté nyilvánította őt. Az ilyen ereklyéket megvásárló egyházak a csontokkal együtt a későbbi védőszentjük nevét is megszerezték. Azok, akik "szent testet" tudtak felmutatni, még arra is esélyt kaptak, hogy zarándokhellyé emelkedjenek.

A szent csontok kereskedelmének köszönhetően pedig egy másik üzleti ágazat is virágzott. Egyes kolostorok arra szakosodtak, hogy a "szent testeket" csodálatos műalkotásokká alakítsák. Nem volt ritka, hogy a jómódú hívők drága ékszereket és ruhákat adományoztak a mártíroknak. Az egyes csontokat aprólékos munkával "testekké" állították össze. Néha még az arcokat vagy más testrészeket is viaszból modellezték.

A Waldsasseni Bazilikában a tíz "szent test" különösen hatásosan illeszkedik a barokk templombelsőbe. Miután 1688 és 1756 között megérkeztek, egy tehetséges szerzetes beburkolta őket abba a pompás miseruhába, amelyben ma is megcsodálhatók. Ezek 1765 óta állandó kiállításon vannak a templomban. Az esemény olyan fontos volt az egyház számára, hogy 1756 óta, azaz a tizedik "Szent Test" megérkezése óta minden évben augusztus első vasárnapján tartják Waldsassenben a "Szent Test Fesztivált".

Ma a Waldsasseni Bazilikában, hivatalos nevén az Evangélista Szent János-bazilikában található ereklyegyűjtemény a legnagyobb és legjobb állapotban fennmaradt az Alpoktól északra. A templomba a belépés ingyenes, de különböző vezetett túrák térítés ellenében foglalhatók.

És ha még mindig nem láttál elég "szent testet": A közeli Regensburgban található Szent Emmeran templomban szintén kettő van belőlük.Tartomány:Bajorország
Cím:Waldsassen
GPS: 50° 0′ 19.15992″, 12° 18′ 14.80428″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward