» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A "Waldviertel barokk ékkövének" is nevezett altenburgi apátság épülete a 18. században épült középkori bencés kolostor romjain.


Az apátságban tett körsétán mindkét kolostor látható. Az egykori kolostorparkban kialakított "Vallások kertje" a kereszténység és a többi nagy vallás viszonyát hivatott bemutatni, a világvallások tudatos felfedezésére és megismerésére invitál.

Altenburgban 1144-ben alapították a bencés apátságot, amikor St. Lambrechtből barátok érkeztek ide. Az építkezés egészen 1265-ig tartott, ekkor készült el temploma. Nem kímélték a viharos évszázadok, a csehek, a protestánsok és a svédek is pusztították, a kolostor központi épülete a harmincéves háború pusztítása után barokk stílusban épült újjá. Josef Munggenast tervei alapján, lebontva a régi gótikus kolostort, egy ötudvaros barokk kolostorépületet emeltek, impozáns méretekben, rendkívül gazdagon díszítve. A gótikus csarnoktemplom is barokk köntöst kapott 1730-33 között, illeszkedve a kolostorépület stílusához.

Apátsági templom (Stiftskirche Sankt Lambrecht)

A templom legnevezetesebb látnivalói Paul Troger osztrák barokk festő káprázatos falfestményei a mennyezeten. A kupolát borító apokaliptikus freskók Szent János látomását, a jó és a rossz örök ellentétét, harcát jelenítik meg. A gonosz erőit ördögök, egy hatalmas tűzokádó sárkány és egy sokfejű fenevad testesíti meg. Szintén Paul Troger festette ki a szentély boltozatait is, és a főoltár képe is az ő alkotása. A csodálatos stukkódíszek Franz Joseph Holzinger műhelyéből kerültek ki. Az elegáns, finoman aranyozott orgonaszekrény és orgona 1773-ból való.

Apátsági épületek (Stiftsgebäude)

A kolostor látogatásának fénypontja a Paul Troger allegorikus freskóival illusztrált templomszerű könyvtárterem (Bibliotheksaal). A kétszintes 48 méter hosszú terem érdekes építészeti megoldásokkal különleges hangulatot teremt.

Az alatta elhelyezkedő dongaboltozatos Kripta nem sírkamra, inkább egy meditációs helység, melynek falait Paul Troger tanítványai festették ki a halál misztériumáról, mitológiai alakokkal és bibliai jelenetekkel ábrázolva, virágmotívumokkal tarkítva.

A régészeti feltárásoknak köszönhetően láthatók a középkori kolostor (Alter Kloster) emlékei: érdekesek a középkori freskómaradványok, és egy XVI. Századból származó, bibliai jelenetekkel díszített csempékkel borított tűzhely.

Az apátság nevezetes látnivalója még a császári szárny (Kaisertrakt), melynek néhány termében a kriptáéhoz hasonló groteszk ábrázolásokat láthatunk. A gyönyörű Császár-lépcső felett pedig Paul Troger nagyszerű, allegorikus freskója, a vallás és a tudomány harmóniáját jeleníti meg.

A földszinti Sala Terrena négy szobájának falfestményei a barokk extravagancia csúcspontjai, a vizet, az élet eredetét, a tisztaságot és a Távol-Kelet időtlen vízióját allegorizáló képek.

Az egykori kolostorparkban különleges kert együttest gondoznak az itt szolgálatot teljesítő szerzetesek. A "Vallások kertjének" nevezett park a kereszténység és a többi vallás együttélésének metaforája.

Belépő: 9 euró/fő, gyerek 4,50 euróTartomány:Niederösterreich
Település:Altenburg
Cím:3591 Altenburg, Abt Placidus Much straße 1
GPS: 48° 38′ 39.40613″, 15° 35′ 41.40701″
Honlap: http://www.stift-altenburg.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward