» Szlovákia

» Szlovákia » Eperjesi kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bártfa 1376-ban az Anjou királyi családtól kapta meg a szabad királyi város címet, a gótikus-reneszánsz stílusú, a 15. századi városházán az óra alatt látható a magyar királyi címer is.


A történelmi Bártfa egy szláv településből alakult ki a 13. században, ahová később német telepesek vándoroltak. A ciszterci kolostorral és számos kézműves céhhel rendelkező város már a kezdeti időkben is gazdagnak és virágzónak számított.

A 14. századtól Bártfa már szabad királyi városnak is nevezhette magát. Ez a kiváltság arra késztette a város vezetőit, hogy saját hóhért alkalmazzanak, aki ma is megtalálható egy bronzszobor formájában a város központi piacterén.

A 16. században a város először emancipálódott, és a magasabb hivatalokat egyre inkább polgári szlovákokkal töltötte fel. A német kolonizáció azonban ma is jellemzi Bártfa történelmi központját jellegzetes építési stílusával és tervezett struktúrájával.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő, teljes egészében megőrzött városközpontot különösen középkori varázsa jellemzi. A piactér, amelyet érdemes megnézni, és az impozáns városháza mesebeli környezetet teremt.

A látogatókat szívesen látják a piactér körüli kis éttermekben és kávézókban, és hozzájárulnak a városközpont kellemesen élénk hangulatához.

A történelmi városháza, amely a látogatók kedvelt látványossága, a városközpont közepén épült. Kissé oldalt egy obszcén alak áll, aki csupasz hátsóját a városháza felé nyújtja. Ezt akkor állították fel, amikor az épületet dühös mesteremberek építették, akik nem kaptak fizetést a munkájukért.

A gótikus Szent Egyed (Egidius) bazilikában a névadó szobra 1466-ból való. A 11 mellékoltár táblaképei a XV- XVI. században készültek. 2008-tól a világörökség része a barokk evangélikus fatemplom, amely a fa összeillesztésével, egyetlen szög beverése nélkül készült.

Bártfa közelében található a hervartói fatemplom a legrégibb és az egyetlen római katolikus fatemplom Szlovákiában.

híres hóhérszobor fejszével és kivégzőbakkal még mindig megtalálható az egykor királyi város történelmi piacterén.Tartomány:Eperjesi kerület
Cím:Bártfa (Bardejov)
GPS: 49° 17′ 33.67356″, 21° 16′ 32.17116″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward