» Magyarország

» Magyarország » Csongrád-Csanád


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Makó mindössze 6 km-re fekszik a román határtól. Nincs még egy olyan magyar település, ahol annyi Makovecz-alkotás látható, mint Makón. 12 épülete, köztere található a városban.


Hagymatikum Gyógyfürdő

Makón 1956-ban találtak termálvizet és már az 1960-as évek óta működött egy termálfürdő, így nagy múltja van a városban a fürdőknek. Az igazi előrelépést azonban a Hagymatikum Gyógyfürdő 2012-es átadása jelentette. 

Makó ékköve, a Hagymatikum az Ybl Miklós- és Kossuth-díjas Makovecz Imre építész tervei alapján készült. Az épület Csongrád megye hét csodája közé tartozik, és évente több ezer pihenni vágyót vonz a településre határon innen és túl. Az épület a fürdőzés és a relaxálás valóságos temploma, amely több tucat kényeztetőjátékos szolgáltatást kínál.

A mesebeli látványt nyújtó Hagymatikum Gyógy- és Élményfürdő tartogat meglepetéseket. A különleges hangulatú, színvonalas fürdőben többféle medence, gyógyiszapkezelés és 9 különböző szauna vár.

15 élmény- és normál medencével, wellness és gyógyászati részleggel, kiterjedt szaunavilággal, külön gyermekek számára kialakított résszel, étteremmel, szépészeti és természetgyógyászati részleggel várja vendégeit. Különleges hangulatú barlang medencéjét és a meglepő alapanyagokkal (például vörösborral) operáló ülőfürdőit nem érdemes kihagyni.

A makói gyógyvíz alacsony sókoncentrációjú nátrium-hidrogénkarbonátos, enyhén sárgás színű gyógyvíz, literenként 1386 mg összes oldottásványianyag-tartalommal. Két kútja 41 és 62 Celsius fokos vizet ad. Többek között az ízületi és gerinckopásos betegségek, a lágyrészreumatizmus, az idült ízületi gyulladás, az ideggyulladás az idegfájdalom, az idegbénulás valamint a sorvadt izmok kezelésére, gyógyítására ajánlják.

A megújult és kibővített makói Hagymatikum gyógyfürdő 2024. március 24-én nyílt meg. A 12 milliárd forintos fejlesztés megduplázta a tizenkét éve megnyílt fürdő kapacitását. A csaknem 2500 négyzetméteres új épületben családi és élményzóna, 12 méter magas csúszdatorony várja a vendégeket.

Lombkorona sétány

A makói 10 m magas Lombkorona sétányon a fák lombjának csodás világát testközelből fedezheted fel a Maros folyó mellett kialakított, 190 méter hosszú sétányon a látvány és az információs táblák segítségével. A 18 méter magas toronyról egy csőcsúszdában lehet lesiklani.

A kihívásokat tartogató Maros Kalandpark egyik érdekessége, hogy Magyarországon csak itt található folyó fölött átívelő canopy-pálya, amelyen kipróbálhatod, milyen lendületesen átsuhanni a víz felett.

Kiállítóközpont őrzi a Ford T-modell magyar tervezőjének emlékét 

A Galamb József Veteránjármű Kiállító Központban korabeli autószerelő műhelyt és régi autókat, motorokat bemutató tárlatot rendeztek be.

A felújított, átalakított épületben egy évszázaddal ezelőtt az ország első Ford-lerakatát működtették a világhírű konstruktőr itthon maradt fivérei.

A makói születésű mérnök, Galamb József a 20. század autójává megválasztott Ford T-modell egyik megalkotója volt.

A makói épület az úgynevezett Ford-falról nevezetes. A veteránjármű-kedvelők helyi egyesülete rendbe hozta az ingatlant, és benne korabeli autószerelő műhelyt, illetve régi autókat, motorokat bemutató tárlatot rendezett be a város neves szülöttének tiszteletére.

A kelet-magyarországi zsidóság örökségét bemutató zarándokút helyszínei

Makón a makói zsidóság történetét, a csodarabbi és a cadikok életét és tetteit bemutató információs pontot alakítottak ki, és új út épült a zsidó temetőhöz.

Dél-Alföld középkori templomai

Makóról kerékpáros csillagtúrákat téve indulhatunk ezek felfedezésére. Makó és környéke a kiépített bicikliutaknak és a sík vidéknek köszönhetően ideális terep a kerékpáros turisták számára.

Kiszombor. Egy gyönyörűen helyreállított, román kori kerektemplomot csodálhatunk meg. Az egyszerűségében is megigéző épület szerényen meghúzódik a település központjában álló katolikus templom főhajója mögött, így nem könnyű észrevenni. Igazi építészeti ritkaságról van szó, ugyanis hasonló szerkezetű – belül hatkaréjos, kívül kerek – templom csupán három található Európában, mind az egykori Magyar Királyság területén. Legkorábbi falfestményei a 14. században készültek.

Óföldeák. Makótól tizenegy kilométerre fekvő Maroslele szintén első osztályú kerékpárúton érhető el. Innen még hét kilométert kell megtenni egy alacsony forgalmú közúton, hogy elérjük a környék legszebb és legkülönlegesebb középkori épületét, a szintén teljeskörűen felújított óföldeáki erődtemplomot. A 15. századi eredetű, gótikus stílusú templom egy kunhalomra épült, védőfal és vizesárok veszi körül.

Nagykopáncs. Innen érdemes továbbkerekezni Földeákon és a Bogárzó nevű tanyaközponton át a Tótkomlós határában fekvő nagykopáncsi templomhoz, a környék nevezetes búcsújáró helyéig. A puszta közepén álló, román és gótikus stílusú Árpád-kori templom romos állapotban érte meg a 20. század elejét, csupán a főhomlokzat és egy oldalhomlokzat maradt ránk, de 1933-ban helyreállították.

Kun kereszt. Nagykopáncsról Makó-Rákoson, majd Királyhegyesen át dél felé haladva jutunk el a térség legrejtélyesebb középkori emlékéhez, a Kövegy és Magyarcsanád között félúton található kun kereszthez. Több elmélet is létezik, hogy mikor és ki készítette a föld alatti részével együtt közel három méter magas kőkeresztet. Az egyik szerint a lázadók által meggyilkolt IV. (Kun) László sírját jelöli, más vélekedés szerint Csáky Miklós püspöknek állít emléket, akit Dózsa György lázadói karóba húztak. Az egykori tsz-majorban, eldugott helyen álló kereszt megtalálása után Apátfalva felé folytassuk utunkat, ahonnan a Maros folyó gátján, kunhalmok, védett ártéri erdők és rétek között tekerhetünk vissza Makóra, túránk kiindulópontjára. Aki belülről is szeretné megnézni középkori emlékeinket, a kiszombori és az óföldeáki templom kapuján megtalálja a gondnok telefonszámát, míg a nagykopáncsi templomhoz előzetes bejelentkezés javasolt a tótkomlósi önkormányzatnál.Tartomány:Csongrád-Csanád
Település:Makó
GPS: 46° 12′ 54.15768″, 20° 28′ 30.36792″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward