» Szlovákia

» Szlovákia » Besztercebányai kerület


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Madách-család ősi kastélyában írta Madách Imre a magyar irodalom leghíresebb művét, Az ember tragédiáját.


A Szlovákiában található, alsósztregovai (Dolná Strehová) Madách-kastélyt már 2010-ben felújították, a gyönyörű kastélypark újjászületésre most került sor.   

A Szlovák Nemzeti Múzeum - Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma 2010-ben az Európai Uniótól 1 467 537 eurót nyert el műemléki védettséget élvező kastély felújítására.

Az alsósztregovai felújítási munkálatok során kastély összes nyílászáróját kicserélték, új padlóburkolatot kaptak a termek, és az épület homlokzatát is eredeti állapotában állították helyre. 

A Madách-kastélyt több forrás is Nógrád vármegye egyik legrégibb épületeként tartja számon, az 1911-ben megjelent megyei monográfia szerint építése a 15. századra tehető. A 18. században átépítették, de erődszerű alaprajza ezután is megmaradt. Itt született 1823. január 21-én Madách Imre, aki élete nagy részét itt töltötte, és itt is halt meg 1864. október 4-én.

A drámaíró sírja korábban a falu szélén lévő kriptában volt, majd a kastély angolkertjének keleti felébe helyezték át. Madách itt írta Az ember tragédiáját, a múzeum kialakítása óta irodalmi emlékhely lett az egykori kastélyból.Tartomány:Besztercebányai kerület
Cím:Alsósztregova
GPS: 48° 15′ 0.18612″, 19° 29′ 19.761″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward