» Horvátország

» Horvátország » Lika-Zengg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Plitvicei-tavak a világ felbecsülhetetlen értékű kincseként 1979-ben az elsők között került fel az UNESCO Világörökségi listájára. Plitvicei-tavak Nemzeti Park elsősorban 16 lépcsőzetesen elhelyezkedő taváról híres, de az idelátogatók a plitvicei erdők szépségével és gazdagságával is megismerkedhetnek.

A legenda szerint a Plitvicei-tavak egy hatalmas szárazság után alakult ki, akkor, amikor az emberek és az állatok egy csepp vízért könyörögtek. A völgyben ekkor jelent meg a Fekete Királynő, aki az embereken és a kiégett földeket megkönyörülve esőt küldött a földre, amely olyan sokáig esett, hogy a víz szintje olyan magasra meg nem nőtt, hogy létre nem jöttek a ma is világhírű tavak.

A nemzeti park majd 30.000 hektáros területen helyezkedik el, melynek legnagyobb részét erdők borítják. A Plitvicei-tavak a Felső- és Alsó-tavak vidékéből áll. A 400-tól 1200 m-ig terjedő szintkülönbség miatt a térség nem kevesebb, mint 11 -féle erdőközösség élőhelye.

Az erdei ökorendszerek megismertetése és a park természeti értékeinek népszerűsítése céljából két rekreációs túraútvonalat alakítottak ki: a 9 kilométer hosszú Plitvicát és a 21 kilométeres Čorkova Uvalát. A két ösvény teljes hosszában kihelyezett információs táblák segítségével az idelátogatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy megismerjék a park változatos biológiai sokszínűségét. Az ösvények túrajelekkel, nyilakkal vagy útjelzésekkel vannak ellátva.

Aligha van a világon még egy olyan hely, ahol a Plitvicei Nemzeti Parkhoz hasonlóan a helyi őshonos állatok minden fajtája megtalálható lenne. Változatos élővilágának legérdekesebb lakói a medve, a farkas és a vidra. A szürke medve figurája a park jelképein is feltűnik. Ezen felül élnek itt vaddisznók, görények, mókusok, nyulak, rókák… A területen 126 madárfajt jegyeztek fel, melyek közül 70-nek ez az állandó fészekrakóhelye.

A Plitvice-patak egy 78 m magas szikláról lezubogó, majd a Horvátország legnagyobb zuhatagának számító Nagy vízesés amfiteátrumát létrehozó vízfolyása a tó vízével együtt képezi a Sastavke zuhatagokat, melyek a Korana-folyót táplálják.

A tavak különleges szépsége a természetbarátoknak búvóhelyül, a művészeknek pedig ihletül szolgál, míg a páratlan természeti környezet gazdagsága a tudósokat foglalkoztatja.

A hatvanas években számos Winnetou-filmet forgattak – köztük Karl May Az Ezüst-tó kincse c. híres indiánregényének filmadaptációját is – a nyugatnémetek Jugoszláviában, a legtöbbet a Plitvicei Nemzeti Parkban, ahova sokan azért mennek el, hogy újraéljék a gyermekkori élményeiket.

Az idelátogatók az általuk választott útvonalakon barangolhatják be a Plitvicei-tavak vidékét. A nemzeti parkot gyalogszerrel, elektromos kishajóval és/vagy panorámás kisvonattal járhatjuk be.

2017-ben a Plitvicei-tavakat 1,7 millió turista látogatta meg. A rengeteg a turista száma komolyan veszélyeztetni a természeti örökség megtartását. A szigorú előírások ellenére a látogatók sokszor letérnek az ösvényekről, ezért sok a baleset. Megfürdenek a tavakban, ami tilos. A turisták többsége is a túlzsúfoltságra panaszkodik.

2018-ban árremeléssel enyhítenének a túlzsúfoltságon a Plitvicei-tavaknál, hogy a világörökségi listán maradhasson. Egy felnőtt belépőjegy ára 110 kunáról (4600 forint) 150 kunára (6300 forint), gyermekeknek 55 kunáról (2300 forint) 80 kunára (3400) emelkedik. Júliusban és augusztusban lesz a legdrágább a jegy: felnőtteknek 180 kuna (7600 forint) helyett 250 kunát (10 ezer forint), gyerekeknek 80 kuna (3400 forint) helyett 110 kunát (4600 forint) kell majd fizetni. Délután négy óra után a belépők olcsóbbak lesznek: felnőtteknek 150, gyerekeknek 50 kunába fog kerülni. 
     

Tartomány:Lika-Zengg
Település: Plitvički Ljeskovac
Cím:Plitvicei-tavak, Plitvički Ljeskovac, Horvátország
GPS: 44° 51′ 55.42776″, 15° 34′ 55.24284″
Honlap: www.np-plitvicka-jezera.hr

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó