» Ausztria

» Ausztria » Karintia » Karintia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A szurdokban fürödni is lehet - a patakban a forró nyári napokon az emberek szeretnek benne úszni.


Karintia legdélebbi településén, Eisenkappel-Vellachban a Trögerner Bach patak az azonos nevű szurdokban csörgedezik. Szurdokszerű bemetszés a több millió éves sziklában. Ami megmaradt, az a kopár sziklaalakzatok, kristálytiszta víz, egyedülálló növény- és állatvilág és ritka geológia színes mozaikja.

A szurdok körülbelül három kilométer hosszú, és a Koschuta, a Karawanken hatalmas sziklamasszívumának lábánál vágódik be. Szinte elképzelhetetlen, hogy a patak az elmúlt évmilliók alatt mintegy 600 méter mélyen befalta magát a mészkősziklába, de az erózió és az idő ezt lehetővé tette. Ez bizarr kőalakzatokat hozott létre, amelyek a növényzettel és a vízzel ellentétben különleges összképet kölcsönöznek a szurdoknak. Nem véletlen, hogy a szurdokot 2018-ban európai védett területté nyilvánították.

A Trögerner Klamm szurdok nagyrészt Schlern-dolomitból áll. Körülbelül 250 millió évvel ezelőtt alakult ki a tengerfenéken lévő meszes élőlények maradványaiból, feltehetően egy lagúna nyugodtabb vizében, az Európa és Ázsia közötti tengerben. A kőzetek csak az Alpok rétegződésével jutottak oda, ahol ma vannak. Ez a szurdok különleges geológiai rétegződésében is megmutatkozik, ahol a fekete Flaserkalk és a vörös Grödner-homokkő mellett függőlegesen fehér Schlern-dolomit látható.

A három-hat méter széles patakmeder kövei is különlegesek. Az erózió az évek során folyamatosan új sziklákat mos be és darálja kavicsokká. A Tarviser Breccia itt különleges, és azonnal megragadja a látogatók tekintetét. Ez egy megkövesedett kőzet, többszínű - vörös, barna és fehér. Ez a kavics szintén 250 millió éves. Hasonlóképpen a kövületek, megkövesedett kagylók vagy csigák sem számítanak ritka leletnek.

A Trögerner Bach patak kristálytisztán és ragyogó türkizkéken kanyarog a szurdokban. Csak zivatarok után a víz gyakran napokig zavaros. A forró nyári napokon az emberek szeretnek benne úszni, főleg a Gumpen nevű medenceszerű örvényekben.

A pataki pisztráng és a szivárványos pisztráng is itt lubickol. Részben elrejtve a szem elől, sok más, részben védett állatnak is itt van az élőhelye. Különösen bogarak és pókok, de békák és szitakötők is. A szurdok bejáratánál lévő parkoló alatt található a Silberbründl. Művészi forrás fából készült csöveken keresztül történő kifolyással.

A Trögerner Klamm szurdok néhány növénye szintén egyedülálló. A feketefenyő-állományok különösen feltűnőek. A fák nagyon ritkán nőnek, és nagyon gyakoriak a szurdok kopár mészkőszélein.

A fákat egykor kivágták és egészen Velencéig szállították. A lagúnaváros egy része ugyanis a dél-karintiai feketefenyő törzsekre épült.

A Trögerner Klamm szurdok 1925 óta teljesen járható, aszfaltozott és könnyen járható úton. A szurdok említésre méltó emelkedők nélkül halad, és babakocsival, járókerettel vagy kerekesszékkel is könnyen járható. Az útról csodálatos kilátás nyílik a szurdokba.

Mindig van lehetőség arra, hogy leereszkedjünk a vízhez.

Kicsit a Trögerner Klamm szurdok felett, az út végén található egy kis hegyi templom, temetővel. A Koschuta hegységre nyíló kilátás lenyűgöző.

Az élet köve

Egy régi legenda szerint az élet köve valahol a Trögerner Klamm szurdokban található. Egyszer egy vadász ősszel beleesett egy gödörbe, és az egész telet egy barlangban élelem nélkül vészelte át, mert egy kígyókirálynő hagyta, hogy megnyalja az említett követ. Amikor a vadász tavasszal hazaérkezett, és megszegte ígéretét, hogy senkinek sem beszél a téli csodáról, holtan esett le a lováról, éppen akkor, amikor társaival a követ kereste volna.Tartomány:Karintia
Település:Bad Eisenkappel
Cím:Trögerner Klamm
GPS: 46° 29′ 34.13832″, 14° 35′ 9.45636″
Honlap: http://www.eisenkappel.at

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward