Horvátország
» Horvátország

» Horvátország » Split-Dalmácia » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A közép-dalmáciai Vis szigetén található a legszebb horvátországi strand. A szigeten forgatták a Mamma Mia 2. részét.


Az Adriai-tenger dalmáciai részén a szárazföldtől 44 kilométerre elterülő Vis szigetének kétezer lakosa van, nyáron pedig 12-15 ezer turista nyaral ott. 

2016-ban a „European Best Destinations” oldal olvasóinak szavazatai alapján a Vis szigeti Stiniva lett a legszebb európai strand. Ezzel a horvát plázs Európa 15 legszebb strandjának listáján tört az élre. A Stanivia-öböl strandját ezért nagyon sokan akarják látni, olyan sokan kötnek ki előtte, hogy sokszor már nem látszik a hajóktól. Ugyanez a helyezet a Vis szigettől öt kilométerre fekvő Bisevo-szigeten lévő Kék Barlanggal (Modra spilja) is, ahol már korlátozni szeretnék a látogatók számát. Többször előfordul, hogy a szigeten az ivóvízellátás is korlátozott, főleg, ha nagy a szárazság. 

Vis történelme

Kevés olyan sziget van, amely felett annyiféle hatalom uralkodott volna, mint Vis. Az ókorban görögök, rómaiak és bizánciak voltak az urai, később a horvátok, a velenceiek, majd Napóleon, az angolok és az osztrákok uralma jött, majd 1918 után az olaszokhoz és a Jugoszláv Királysághoz került. 1945-től a 90-es évek elejéig az akkori szocialista Jugoszlávia katonai-tengerészeti bázisa volt, s mint ilyen zárva volt a külföldiek előtt. 

Vis-t, azaz az ókori Issa szigetét a szicíliai Szirakuzából érkezett görögök népesítették be az i. e. 397-ben akik a mai Vis város területén alapítottak települést, amely a későbbiekben kiindulóbázisként szolgált az Adria további „gyarmatosításához”. 

Vis egy pápát is vendégül látott a 12. században. III. Sándor pápa 1177-ben egy vihar elől keresett menedéket Palagruža szigetén, ahol a komižai halászok látták vendégül.

Vis város környékén rengeteg brit erőd van, a Szt. György nevű kis templom melletti temetőben az 1811-es tengeri ütközetben és a II. Világháborúban elesett brit hajóskatonák nyugszanak. A városka felett egy emlékművet is emeltek a Royal Air Force pilótáinak. 

Vis mellett zajlott le 1866-ban a Habsburg és olasz haditengerészet egymás ellen vívott tengeri csatája, s itt vetettek be első ízben páncélos csatahajókat. 

A csatákhoz és háborúkhoz fűződő számos Vis-i látványosság egyike a Tito-barlang, ahol bunkert rendeztek be. Vis szigetén 1944-ben Josip Broz Tito és a partizánhadsereg főparancsnoksága működött a föld alatt, később titkos tengeralattjáró bázis volt a sziget gyomrában. 

A Dél-Szláv háborúban felfegyverezték a Vis szigetet, egy igazi erődsziget lett. 1992-ig az egész sziget zárt terület volt, sem a jugoszláv állampolgárok, sem turisták nem kereshették fel.

Az egykori bunkerek, tengeralattjáró állomások, hadi létesítmények ma szabadon felkereshetők.

Vis szigetén forgatták a Mamma Mia 2. részét. A film legtöbb tengerparti jelenetét a Stiniva öbölben vették fel. Sok jelenet forgattak Komiža halászkikötőben is, ahol éttermeket használtak a film zenei számainak háttereként.

Vis -sziget települései 

Vis 

Hosszú és változatos múlttal bíró városka, amely két település – Kut és Luka – alapjain jött létre. Számos nevezetességgel és érdekességgel bír, úgy mint: az ókori Issa város területén feltárt tárgyakból álló régészeti gyűjtemény, őskori leletek, a várostól északra lévő öbölben feltárt hajóroncsról származó víz alatti régészeti leletek. Különlegesen érdekesek az amforák, de van itt a régi visiek mindennapjait bemutató néprajzi gyűjtemény is. A történelem rajongóinak ajánljuk Horvátország egyetlen ógörög sírhelyének, a Martvilo régészeti lelőhelynek, illetve az 1. és 2. századi római termák maradványainak felkeresését. A Prirova-félsziget kolostorkertjében egy ókori színház romjai láthatók, míg a félszigetet környező tenger fenekén egy ókori kikötő és annak épületmaradványi pihennek. 

Komiža

Komiža a dalmáciai halászat szinonimája. Messze földön tisztelt halászai a világ minden részén jeleskedtek. Így például a Csendes-óceánon is, ahol kitelepültként Chilétől egészen az USA-ig hoztak létre halász telepeket. Ezt a jeles hagyományt a Komižában lévő Halászmúzeum mutatja be.

A hely legkarakteresebb építménye a velencei hatóságok részére 1585-ban épült négyszögletes kastély. A település feletti dombon egy bencés-kolostor – közkeletű neve Muster – telepedett meg egy templommal. Ez az erődtemplomok egy ritka példánya. 

Érdekességek

Kék-barlang

A Komižától öt kilométerre lévő Biševo-sziget keleti részén van az Adriai-tenger egyik legszebb természeti látványosságának számító Kék-barlang. Két nyílásának egyikét 1884-ben nagyobbították meg, hogy be lehessen menni. A tenger alatti nyíláson keresztül beszűrődő napfény a fehér felületekről visszaverődve adja a barlang sejtelmes kék fényét.

Strandok 

Sokak szerint Vis-sziget nehezen megközelíthető strandjai és öblei miatt olyan egyedi. Közülük a legismertebb Stiniva, amelyhez egy köves és bozótoson keresztül vezető meredek ösvényen lehet leereszkedni. Srebrna egy természetesen aprókavicsos és részben sziklás fürdőhely a Rukavac nevű aprócska hely és öböl közelében. Komiža városában két fürdőhely van, a Gusarica és a Kamenica, míg a szomszédos Biševo sziget homokos fövenyeiről ismert. A Vis városnál lévő Stončica-öböl csodás homokos partjairól híres. 

Gasztronómia

Mindenkire hatással van a szigeti mediterrán konyhaművészete, s főként annak olyan tájjellegű ételei, mint a halas lepény, a lencsével és kölessel készült tintahal leves, a többféleképpen elkészített homárrák, a roston sült szardella, és a travarica pálinkával és aromatikus növényekkel ízesített aszalt fügés sütemény, a hib. Jó étel mellé illik jó itókát is fogyasztani: Vis-en ez a Vugava, amely a szigeten termő azonos nevű fehér szőlőből készül. 

Globális geopark Vis és környéke

Vis és környéke 2017-ben tagja lett az Európai Geopark Hálózatnak (EGN), ennek eredményeként pedig 2019-ben elnyerte az UNESCO-tól a globális geopark minősítést.

A szigetvilág az Adriai-tenger jelentős övezete, mészkő és a dolomit alkotja, hét területet foglal magába és különböző természetvédelmi törvények védik. Vis, Brusnik és Jabuka szigetek mellett része a Kék-barlang (Modra Spilja), a Szerzetesfóka-barlang (Medvidina Spilja), Ravnik-sziget és annak barlangja, a Zöld-barlang, valamint a Stiniva-öböl.

Tartomány:Split-Dalmácia
Cím:Vis
GPS: 43° 2′ 45.37104″, 16° 9′ 14.60052″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward