» Horvátország

» Horvátország » Split-Dalmácia » Dalmácia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Makarska az egyik legismertebb adriai üdülőhely, strandjain kívül nagy számban kínál sport és kulturális lehetőséget. A kristálytiszta tengervizű gyönyörű föveny és a zöldellő oázisok, amelyek hátterében a Biokovo trónol – mintha csak az édenben járnánk.
A Szt. Péter világítótorony (Sveti Petar) 1884-ben épült Makarska központjában, az egyik legszebb adriai strand közelében lévő azonos nevű félszigeten. Egy 90 négyzetméter összterületű kisebb négyszögletes kőtoronyból és földszinti épületből áll, melyeket egy kőterasz vesz körbe. A világítótorony távműködtetésű, így nem is él benne világítótorony őr. Az épület tíz méternyire van a tengertől. A világítótornyot a napozásra kiváltképp alkalmas legyalult sziklákkal rendelkező természetes fürdőhelyek karéjozzák. Tőle mintegy száz méterre északra kezdődik az egyik legszebb adriai aprókavicsos föveny, amely kék zászlós minősítésű. Ez a makarskai városi strand, amely számos vendéglátó- és rekreációs szolgáltatást kínál.

A világítótorony annyira népszerű, hogy míg régen vadregényes kis ösvényeken lehetett eljutni a világítótoronyhoz fenyők és virágok között, ma viszont már hatalmasra taposták az utat, a virágokat letépték, minden tele van szeméttel.

Sea, Croatia, Cove, Makarska, Blue, Sky, Beach, Europe
(c) pixabay

Európa egyik legszebb strandja egy szavazáson a makarskai Nugal strand lett. A strand Makarska és Tucepi között fekszik, fenyőerdőn és sziklákon keresztül vezető úton juthatunk el a partra. Eldugott fekvése miatt a nudisták egyik kedvenc helye a környéken.

Punta Rata egy másik kavicsos strand, amely sokakat elbűvöl, makarskai riviéra része.

A saját gépkocsival érkezők számára egynapos kirándulást tehetnek a Biokovo-ra, s annak is Szent György (Sveti Jure) nevű legmagasabb csúcsára, amelyről a napkelték és napnyugták lenyűgöző látványában lehet részünk. 

Üvegpadlójú kilátó

2020 nyarán egy üvegpadlójú kilátó nyílt a Makarska Riviéra felett, a Biokovo-hegyen, a 1228 méter magas Ravna Vlaška-hágónál. A kilátó üvegből készült és 12 méterre nyúlik ki a hegy sziklájáról, alatta 100 méteres mélység terül el.

Korlátozzák a turisztikai célú lakáskiadásokat

15 ezer lakosa van adél-dalmáciai Makarskának, a lakosság száma nyaranta azonban a háromszorosára nő a vendégek miatt, ez pedig élhetetlenné teszi a települést a helyiek számára. Lakossági kezdeményezésre az önkormányzat új rendeletet fogadott el.

Az intézkedés 2024-től megtiltja, hogy a társas- és panelházakban a tulajdonosok apartmanokat és kiadó szobákat üzemeltessenek.

Erre azért volt szükség, mert a lakók szerint a vendégek gyakran nem tartják tiszteletben a lakóközösségek szabályait, hangosak és rendetlenek.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a horvát városokban egyes lakók a nyári hónapokra kiadják a saját lakásukat a turistáknak, ők pedig addig elköltöznek a tengertől távolabb eső falvakba. Az új törvény ezt a jövő szezontól részben ellehetetlenítené. Azonban azokban az ingatlanokban, ahol a lakóközösség minden tagja beleegyezik, hogy az érintett épületben turistákat fogadjanak, továbbra is engedélyezett lesz a szállásadás.Tartomány:Split-Dalmácia
Település:Makarska
GPS: 43° 17′ 37.59684″, 17° 1′ 17.48604″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu

Régióválasztó

arrow_upward