» Horvátország

» Horvátország » Split-Dalmácia » Szigetek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A szőlők és olajfák szigetének is nevezett Brač Dalmácia legnagyobb, és az Adria 3. legnagyobb szigete.
Brač híres az ókor óta fejtett fehér mészkövéről, melyet a washingtoni Fehér ház, a berlini Reichstag, a spliti Diocletianus-palota, a trogiri katedrális, és több velencei palota építéséhez is használtak. Splitska falu közelében fekszik a nevezetes Rasohe kőfejtő. Az itt bányászott fehér kőből épült fel Dalmácia egykori palotáinak, templomainak sora, de az itt bányászott kőből épült sok velencei palota is. Ma is látható itt egy sziklába faragott Herkules-dombormű, a Diocletianus-palota egyik kőfaragójának, vagy az egyik itt dolgozó rabnak az alkotása.

A sziget a középkorban sokáig magyar felségterület volt. 1102-ben Könyves Kálmán uralmát ismerte el a sziget, II. András a szigetet a Krk-i Frangepán családnak adományozta. Majd a velenceiek és a magyar-horvát királyok váltották egymást egészen a 15. századig. 

A szigeten található az adriai szigetek legmagasabb csúcsa, a 778 méteres Vidova Gora, ahonnan tiszta idő esetén az összes dalmát szigetet láthatjuk.

Zlatni Rat

Ha felmászunk rá, megcsodálhatjuk a Bol település közelében fekvő, kristálytiszta vizű ZlatniRat (Aranyszarv) partszakaszt, a tengerbe benyúló híres földnyelv a hullámzás és a tengeri áramlatok következtében hónapról hónapra változtatja a formáját.

Dominikánus kolostor

Bol keleti szélén, egy kis félszigeten áll az 1475-ben alapított dominikánus kolostor, ahol különleges botanikus kertet és múzeumot látogathatunk meg. Különösen értékes Jacopo Tintoretto „A Madonna a gyermekével és szentekkel” című oltárképe, amelyet 1563-ban festett a velencei mester.

Pustinja Blaca kolostor

Bol és Milna között fekszik a Pustinja Blaca kolostor, amely egymáshoz kapcsolódó sziklák, barlangok összessége, egykor a remete szerzetesek lakóhelye volt. A valaha elszigetelt, titokzatos épületben ma az egykori szerzetesek mindennapi életébe betekintést nyújtó múzeum működik.

A Blaca-völgyet 1551-ben Brač kormányzója adományozta a poljicai atyáknak, akik a török elől menekültek a szigetre és a Ljubitovice alatti barlangban húzták meg magukat. 1570-ben kaptak engedélyt templom és kolostor építésére. A templom építése 1588-ban fejeződött be és Mária mennybevétele tiszteletére szentelték fel. Később barokk stílusban újították fel.

1590-ben Petar Celudin hvari püspök kánonjogi elismerésben részesítette a szerzeteseket, akik a püspök által meghatározott rend szerint élhettek itt és idővel virágzó gazdaságot működtettek. Elsősorban bor, méz, sajt és pálinkatermeléssel foglalkoztak. A kolostor fénykorában a szerzeteseknek három kereskedelmi hajójuk volt, amellyel a teljes Adriai- és a Földközi tenger jó részét elérték. Az épületek a mai napig jó állapotban maradtak fenn.

A kolostor különösen értékes tárgyakkal rendelkező múzeummal rendelkezik, mely könyvtárból, kis nyomdából és csillagvizsgálóból áll. A kolostorban fegyvergyűjtemény, számos festmény és számos értékes használati tárgy található. A közelben vízesés és egy mély barlang is van.

A sziget fővárosa Supetar

Itt található a sziget kompkikötője, amelyen keresztül menetrendszerű hajóforgalom köti össze a közeli Split városával.

A kompkikötő az egyik legforgalmasabb a horvát Adrián, évente egymillió utas veszi igénybe.

Olívaolaj-múzeum

szigeten, Mirca faluban található gyűjteményt egy most is működő olajsajtolóban alakították ki. Régi gépek, eszközök, az olajsajtolás kellékei láthatók a termekben a múltat bemutató fotók mellett.

A múzeumban az érdeklődők megvásárolhatják az olajbogyóból készült termékeket az olajtól a szappanig. 

Mirca

Mirca faluban mindössze 300 ember lakik, olajbogyó termesztésből és feldolgozásból, valamint halászatból élnek. 

Brač  szigetén különben hét olajüzem működik, és a termelők már számos díjat nyertek az extra szűz - első sajtolású -olívaolajukkal.

Atombunker

A szigeten a mintegy 250 kisebb-nagyobb barlang és egy régi bánya mellett turistalátványosság az 1950-1953-ban épült atombombunker is. Az építés idején a jugoszláv védelmi rendszerhez tartozó, jól őrzött titkos földalatti létesítménynek a főbejáraton kívül még négy kijárata volt különböző szinteken.

A Horvátországhoz tartozó sziget észak-keleti részén lévő, ma már elhagyott atombunkernek volt saját áramfejlesztője, szellőztető berendezése, szennyvízcsatornája, egészségügyi felszerelése, hatalmas ivóvíz-tartálya. A földalatti létesítményben ma barlangászok vezetésével tehetnek látogatást a turisták.

Selca

A 12. és a 14. század között Selca a brači kőbányászat egyik szimbolikus helye volt, amely az itteni élet fő bevételi forrását adta. Az itt bányászott kőből több korabeli templom és számos lakóház épült. 

Selca-ban áll Hans-Dietrich Genscher, volt német külügyminiszter bronzszobra. A José Gomez latin-amerikai művész által készített mellszobor, a Genscherről elnevezett parkban áll. A korábbi német külügyminiszternek nagy része volt abban, hogy az Európai Közösség 1992. január 15-én önálló államként elismerte Horvátországot.

Vidova Gora-hegység

Boltól kiépített út vezet a 778 méter magasságú Vidova Gorára, gyönyörű kilátással a sziklás Bračra és a környező szigetekre. Az itt található kilátóról a sziget legnagyobb része egészen a Hvar-szigetig belátható. Közelében található a Vladimir Nazor menedékház, mely különböző brači különlegességekkel várja a turistákat.

A Vidova Gora közelében található a 46 méter hosszúságú Vičja-barlang. A sziget legmélyebb barlangja a Vidova Gorától északkeletre fekvő 285 méter mélységű Matešića stana-barlang.

Sárkánybarlang

Brač-sziget déli lejtőin, Bol és Murvice falucska között félúton, csodálatos és érintetlen, tipikus földközi-tengeri környezetben helyezkedik el a Sárkánybarlang. Dragonjina Barlang néven is ismert, méretével, környezetével és a belsejében található különlegesen faragott reliefjeivel külön figyelmet érdemel. 

Körülbelül 300 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, belső tere körülbelül 19 méter hosszú. Három válaszfal osztja három egyenlő részre. Az első rész a legfontosabb kis kápolnájával a jobboldali – keleti oldalon. Bár csak 3 m hosszú és 2 m széles, a barlang belseje bizonyos módon a klasszikus keresztény bazilikák építésének logikáját követi a sziklába faragott szentéllyel, középső és oldalhajóival, amelyek egyedi rusztikus stílust adnak az egésznek. 

Via Brattia túraút

Az újonnan kialakított, egyedülálló túraútvonal az egész szigeten át kalauzolja a kirándulókat. A hegyi útvonal összesen 135 kilométer hosszan húzódik és behálózza szinte az egész szigetet; áthaladva 12 történelmi emlékhelyen és a sziget legszebb pontjain.

Érinti Supetar, Mirca, Sutivan, Bobovisca, Lozisca, Milna, Murvica, Bol, Sumartin, Povlja, Pucisca, Postira, Skrip településeket és azok nevezetességeit, valamint a legszebb brači tengerpartokat: Farska, Rasotica, Lovrecina és Smrka vízpartjait.Tartomány:Split-Dalmácia
Település:Brač
GPS: 43° 19′ 26.34168″, 16° 39′ 17.34862″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward