» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Bécsi Alpok

Türkensturz - Törökugrató szikla és várrom


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Türkensturz 100 m magas sziklájának csúcsán egy "ál-várrom” áll, ahonnan csodálatos panoráma nyílik Rax, a Schneeberg és a Hohe Wand vidékére.


1532-ben a helyi parasztok megtámadtak egy szétzilált török lovascsapatot Gleißenfeld és Seebenstein dombjai között. A menekülő törökök a szikláról zuhantak a halálba. (Innen származik a szikla neve: Türkensturz).

Magasan egy meredek sziklafal fölött, a Buckligen Weltben fekvő Gleißenfeld fölött 200 éve egy romhalmaz díszeleg a török ostrom emlékére. Állítólag több száz lovas török zuhant itt 1532-ben egy csapda következtében a szakadékba.
Hogy ez hogyan történt, nem teljesen világos, és különböző legendák övezik az akkori tragédiát. Az egyik szerint egy fehérbe öltözött lány csalta a törököket a sziklára. Nem sokkal a szikla szakadék előtt a lány oldalra ugrott, a törökök pedig lovaikkal együtt 600 métert zuhantak a mélybe. Egy másik legenda szerint harcias parasztok vezették az oszmán csapatokat az erdőn keresztül a sziklaszirthez, ahol a törökök hajnalban lezuhantak.

Az ő emlékükre állíttatta Seebenstein ura, János főherceget (Erzherzog Johann) 1825-ben a mesterséges romokat.

 Tartomány:Niederösterreich
Cím:2824 Seebenstein
GPS: 47° 41′ 55.94532″, 16° 8′ 40.49088″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward