» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Értékeld Te is:

A Kamenjak-fok az Isztriai-félsziget legdélebbi pontján, Pulához közel található, egy 9,5 kilométeres hosszú és 1,5 kilométeres széles félszigeten.


A világ egyik legtekintélyesebb turistakalauza, a Lonely Planet az isztriai Kamenjak-fokot pár éve a mediterrán térség tíz legkelendőbb és legérdekesebb eldugott strandja közé sorolta. A Kamenjak-fokot a Pulától délre elterülő szilaj szépségként írták le, amely érintetlen vadregényes természeti környezete és a „világvége” érzés miatt vált kultikussá a horvát fürdőhelyek látogatói körében. A Lonely Planet kiemeli a hely természetvédelmi státusát, kékeszöld színű, kristálytiszta tengervizének szépségét, az apró kavicsos öblöket, a vadon nőtt növények sokaságát és a porlepte ösvények labirintusát.

„Ha elegük van a zsúfolt strandokból, menjenek a Kamenjakra” üzeni a világ vezető turistakalauza, kiemelve, hogy a Kamenjak-fokon bújnak meg a mediterrán térség legeldugottabb szegletei is.

A 30 km hosszú partszakaszon számos lenyűgöző, rejtett öböl, kavicsos, sziklákkal tagolt, miniatűr partszakaszok találhatók.

A nagyrészt érintetlen vidéken több mint ötszáz növényfaj található, melyek egy része egészen különleges és eltér a környező területek élővilágától. Közülük mintegy harminc faj a veszélyeztetett fajok közé tartozik. A különleges növényfajok között húsz orchideafaj is található. A halászok számára az nyújt különlegességet, hogy az Adria halfajainak kilencven százaléka megtalálható itt. Gyakran láthatók delfinek is, melyek a kisebb halakra vadásznak. A terület 1996-óta védetté van nyilvánítva.

A mintegy harminc kilométer hosszú partszakasszal rendelkező félsziget fő látványossága a Kamenjak-fok. Az Adria vize itt az egyik legtisztább, kékes-zöldes színe csak fokozza a pompázatos természet alkotta látványt. Ez a hely évszázadokig nyújtott biztos tájékozódási pontot a halászok és tengerészek számára.

A Kamenjak-fok előtt emelkedik ki a tengerből a kis Porer sziget, amelyen egy 1833-ban épített világítótorony áll. A Porer világítótorony az Isztria legdélebbi földfokától és egyben a Premantura nevű helytől mintegy 2,5 kilométernyi távolságra található. A kis földdarab valójában egy 80 méter széles zátony, melyen három kikötési hely is van a kishajóknak. A zátony alig egy perc alatt körbejárható. A világítótorony tornya 35 méter magas és a betonozott udvarral rendelkező egyszintes kőépület közepéből magasodik az ég felé.

A Kamnejak-fokon a karibi hangulatú Safari-bárban egy itallal vagy egy könnyű étellel frissíthetjük fel magunkat.

A Budapesttől kb. 600 km távolságra fekvő félsziget természetvédelmi terület, ezért 80 kuna/autó belépődíjat szednek.Tartomány:Isztria
Cím:Kamenjak-fok
GPS: 44° 46′ 5.00016″, 13° 55′ 21″
Honlap: http://kamenjak.hr/en/Default.aspx

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward