» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Értékeld Te is:

Pula legfőbb nevezetessége a római kori amfiteátrum.


Pula, éppúgy, mint Róma, hét dombra épült, és híres amfiteátrummal dicsekedhet. A hét dombból az egyiken esett meg, hogy egy megfáradt magyar király akarta csillogó ruháját egyszerű szerzetesi viseletre cserélni és szentként meghalni, míg a halhatatlan Dante egy kilátóhelytől inspirálva írta Isteni színjátékának sorait. 

Pula 3000 éves történelmével a félsziget lüktető szíve, és legnagyobb urbanisztikai központja, emellett a mediterrán térség páratlan helyszíne, mely lenyűgözően változatos kulturális örökséggel büszkélkedhet. Nem véletlen, hogy neve, a félsziget nevéhez hasonlóan nőnemű. 

Arena amfiteátrum

Az isztriai Pula legfontosabb látnivalója a 68-ban épült hatalmas római amfiteátrum. A 23 000 nézőt befogadó építmény a római kori amfiteátrumok közül az öt legnagyobb között található, ekkor még közvetlenül a part mellett állt, a viadalok során megölt emberek és állatok egy rövid csatornán át a tenger vizébe kerültek. 

Építését az első században, Augustus császár uralkodása alatt kezdték el, majd tovább bővítették Flavius uralkodása alatt, de az egyik történet szerint Vespasianus császár építette a csodaszép pulai lány Cenide Antonija kedvéért, aki szerelmével elbűvölte őt.

De az Isztrián már évszázadok óta mesélnek arról, hogy a szépséges monumentális építmény természetfeletti lények műve. 

Valamikor réges-régen, még a Római birodalom előtt, az Isztrián tündérek repültek, s felülmúlhatatlanul szépek voltak. Éjszakánként vidáman és játékosan táncoltak a csodaszép réteken és dombokon, nappal pedig elbújtak az emberek elől. Mivel ők építő tündérek voltak, egy éjszaka az az ötletük támadt, hogy felépítenek maguknak egy várost. Szorgalmasan hordták a köveket az Učka (Ucska) hegyről, mialatt a holdfény sütötte homlokukról csurgott az izzadtság.

A tündérek nagy figyelemmel rakták a köveket soronként, kör alakban, építvén a nagy impozáns amfiteátrumot, igyekeztek befejezni a munkát napfelkelte előtt. Mikor az első kakasok elkezdtek kukorékolni, a tündérek, mint igazi éjszakai lények, elbújtak titkos búvóhelyükre.

Utánuk ott maradtak a szétszórva a kövek az Učka hegytől a tengerig a nagy riadalomban, hogy az emberek nehogy meglássák őket, így a pulai Aréna tető nélkül maradt.

A csodálkozó nép az Aréna létrejöttét nem tudta másképp megmagyarázni, csak úgy, hogy az titokzatos hatalom műve, ezért a pulai amfiteátrum Divić-grad (Csodaváros) néven is ismert, (a csoda szó ószláv nyelven divić volt.)

Az amfiteátrum jelenleg ötezer férőhelyes, és rendszeresen ad otthont koncerteknek, de 2012 szeptemberében rendeztek benne jégkorongmeccseket is.

Régi óvóhelyek, mint turistalátványosságok

Pula földalatti alagútjai, melyek egy esetleges légitámadás elől szolgáltak volna menedékhelyként, az isztriai város legújabb turistalátványosságai. A közönség előtt nemrégiben nyitották meg a Kettős kapunál lévő, a Monarchia idején épült régi alagutat, amelynek 900 méter hosszúságú járataiból egyelőre egy 400 méteres szakasz, illetve a központi csarnok járható be, melyből további két járat indul ki. Az Isztriai Történelmi Múzeum által felügyelt alagútban a hőmérséklet évszaktól függően változik: átlagosan 14 fok, míg a nyári hónapokban a 18-19 fokot is elérheti. A folyosók szélessége három és hat méter között váltakozik, magasságuk kb. két és fél méter.

Pulát egyébként mintegy 50 km hosszú föld alatti alagútrendszer hálózza be, amely azokból az időkből ered, amikor a város volt a Monarchia fő hadikikötője.

Museum Olei Histriae (Olívaolajmúzeum)

A múzeum a régió olívaolaj történetét, készítését mutatja be a római kortól napjainkig.

Egykori pulai hajógyár

Az Uljanik szigeten található hajógyár legendás darui 2014 óta Pula látványosságának számítanak, esténként a nyolc darut színes fényekkel kivilágítják.

Aquarium

Pulában, a Verudela erődben található.

Stinjan

Wire Bridge, Adratic Sea, Pula Croatia, Holidays

(c) pixabay

A Pula melletti Stinjan település közelében található a Punta Christo erőd, amely még az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült. Van itt egy hangulatos kis öböl, amelyen keresztül egy függőhíd vezetett át, amely az utóbb idők egyik legnépszerűbb látványossága volt.

Pula talán legtöbbet fényképezett és a közösségi médiákban leggyakrabban posztolt látványossága volt a Proština-fok világítótornya melletti öböl fából és kötélből készült függőhídja. A hídat szétrombolták, jelenleg nem látogatható.

ESEMÉNY

2024. szeptember 21. és 23. között, immár 12. alkalommal rendezik meg a Visualia fesztivált látványos fényinstallációival. A fesztivál, amelynek során Pula kiemelkedő helyeit pompásan megvilágítják, évente mintegy 10 000 látogatót vonz.Tartomány:Isztria
Cím:Pula
GPS: 44° 51′ 59.84352″, 13° 50′ 58.48368″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward