» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Szigetek


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Brijuni Nemzeti Parkban mint egy 700 növény- és 250 madárfaj honos. A szigetcsoport enyhe mediterrán éghajlata miatt különösen kedvelt pihenőhely.


A Nyugat-isztriai partok mentén megtelepedett, 14 kisebb-nagyobb szigetből álló tagolt partú Brijuni Nemzeti Park mindig is az európai és nemzetközi arisztokrácia kedvelt célpontja volt. Az exkluzív nyaraló- és gyógyhelyre így már a 20. század elején számos koronás fő és a nemzetközi művész elit megannyi képviselője látogatott el. Miután a szigetcsoportot nevezték ki az egykori jugoszláv államelnök, Josip Broz Tito hivatalos nyári rezidenciájává, Brijuni ismételten számos híres embert látott vendégül. Sofia Loren, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Gina Lollobrigida .- csupán egynéhány azon világsztárok közül, akik ellátogattak a szigetcsoportra, melyen Tito korának megannyi vezető politikusát is vendégül látta. A Brijuni az elmúlt évek folyamán mit sem vesztett vonzerejéből. A közelmúlt híres látogatói között van Carolina monacói hercegnő, aki a szigetcsoport szépségétől megittasulva visszajáró vendég lett, Placido Domingo, a világhírű tenorénekes, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, John Malkovich, a horvát származású amerikai színész, Ottavio Missoni divattervező és Naomi Campbell manöken.

Azon idők fennkölt hangulata, amikor Brijuni vonzerejét és szépségeit az elmúlt kommunista rendszer elitje élvezte, az ún. Tito-villákban érzékelhető. A Lovorka, Primorka és Dubravka nevű három villából álló komplexum a Veliki Brijun-sziget délkeleti részében, közvetlenül a tenger partján helyezkedik el. A buja délszaki növényzettel övezett három kővilla nyugalmat, intimitást és a mindennapokból menekülni vágyó vendégeknek tökéletes környezetet biztosít. Az 1931-ben épült, és felújított Lovorka Villa két, összesen hat fő elhelyezésére alkalmas földszinti létesítményből áll. A villának saját mólója is van. A legidősebbnek számító, 1907-ben épült Primorka Villa nyolc fő fogadására és négy fő elhelyezésére alkalmas, 1956-ban épült Dubravka Villával közös parkban helyezkedik el. Egyébiránt mindhárom villához tartozik házvezetőnő és kertész.

A múltján, azaz az általa vendégül látott nagy neveken felül Brijuni földtani-kőkori maradványairól is nevezetes. Veliki Brijuni csupán négy lelőhelyén több mint 200 dinoszaurusz lábnyomot találtak, s a kishajóról a brijuni kikötő partjára lépő kirándulók rögtön dinoszaurusz emlékekbe „botlanak”, mivel az egyik brijuni kőfejtőből ideszállított mészkőblokkon jól kivehető egy dinoszaurusz háromujjú lábának a lenyomata.

A Brijuni szigetcsoport vonzerejéhez a sok napsütésben és magas hőmérsékletekben bővelkedő enyhe délszaki éghajlat, valamint a buja vegetációnak kedvező magas nedvességtartalmú levegő is hozzájárul.Tartomány:Isztria
Cím:Veliki Brijun
GPS: 44° 54′ 39.258″, 13° 45′ 34.93332″
Honlap: www.brijuni.hr

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward