» Horvátország

» Horvátország » Isztria » Isztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Szent Balázs-templomnak van Isztria legmagasabb harangtornya: Európa egyik legnagyobb ereklyegyűjteményét is őrzi: 250 szent 370 ereklyéjét vagy földi maradványát 15 évszázadból.


A vodnjani múmiák rejtélye

Nem kell Egyiptomba utazni ahhoz, hogy múmiákat lássunk. Elég egy utazás az isztriai Vodnjanba.

A vodnjani Szent Balázs-templom (olaszul Dignano) harangtornya már messziről látszik. Nem csak azért tűnik fel, mert 62 méterével a legmagasabb Isztriában. Hanem azért is, mert ismerősnek tűnik, mivel a velencei San Marco Campanile mintájára készült. A Pulától mintegy tíz kilométerre északra fekvő, 18. századi templomot azonban az teszi különlegessé, hogy Európa egyik legnagyobb ereklyegyűjteményét őrzi: 250 szent 370 ereklyéjét vagy földi maradványát 15 évszázadból.

Ezek között van három titokzatos múmia is, amelyek üvegszarkofágokban vannak elhelyezve a kórusban, és még tudományos kutatások tárgyát is képezik. Bár soha nem balzsamozták be vagy zárták hermetikusan, mégis elképesztően jó állapotban vannak. Egyikük Szent Leon Bembo, arany püspöki palástba öltözve, karszalaggal együtt. A velencei káplán 1188-ban névtelen koldusként halt meg, de állítólag csodás gyógyulások történtek a sírjánál. Az exhumálás során egy romlatlan holttest került napvilágra, amely ma is zarándokok ezreit vonzza Vodnjanba.

Az ereklyék júniustól szeptemberig 9.30-tól 13 óráig és 14 órától 19 óráig tekinthetők meg. Októbertől májusig előzetes bejelentkezés alapján.Tartomány:Isztria
Cím:Vodnjan
GPS: 44° 57′ 37.21932″, 13° 50′ 59.20872″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward