» Franciaország

» Franciaország » Île-de-France

Legendás kávéházak, ahol a párizsi irodalom született


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az elmúlt századok nagy festői, költői, gondolkodói és írói végül is ugyanolyanok voltak, mint mindenki más (legalább is majdnem). A bárokban és kávéházakban találkozgattak, és közben megváltoztatták a világot. Cigaretta füstben és alkohol gőzben véleményt cseréltek, vitatkoztak, szórakoztak.


Volt idő, amikor Rousseau, Verlaine, Sartre, Cocteau, Picasso vagy akár Hemingway késő estig maradtak bizonyos párizsi bisztrók pultjainál vagy teraszain, a címeket mind beleírva a történelemkönyvekbe. 

LA CLOSERIE DES LILAS

171 Boulevard du Montparnasse – 75014 Paris

Bár eredetileg egy egyszerű postaállomás volt a Fontainebleau-i úton, a Closerie des Lilas volt az első kávéház, amely segített elterjeszteni a Montparnasse művésznegyed hírét. A 19. században Émile Zola itt rendezte be székhelyét a barátaival együtt, akik a Paul Cézanne és a Théophile Gautier nevet viselték. A 20. században Paul Verlaine és Guillaume Apollinaire építették tovább a hely legendáját, ahol több költőtársukkal együtt vitatkoztak, beszélgettek, vagy elszavalták legújabb verseiket. Az amerikai alkoholtilalom elől elmenekülve itt ivott nyugalomban és váltotta meg a világot Ernest Hemingway, Scott Fitzgerald vagy Henry Miller. A többi idejáró nagy név közül elég csak megemlíteni Oscar Wilde-ot, Samuel Beckett-et és Jean Paul Sartre-t. Egyszóval, a Closerie des Lilas egyike Párizs leglegendásabb irodalmi és költészeti színhelyének.

LE CAFÉ DE FLORE

172 Boulevard Saint-Germain – 75006 Paris

A St. Germain des Prés negyedben található Flore a 20. században az irodalom legnagyobb alakjait látta vendégül. Jean Paul Sartre és Simone de Beauvoir legendás párosa naponta 8 órát töltött itt. Az anekdota szerint azért jártak ide, mert egy kávé áráért a nagy kályhának köszönhetően egész nap melegen maradhattak. Albert Camus, Boris Vian és Jacques Prévert is eljártak ide, hogy részt vegyenek a szokásos vitákban az egzisztencialisták vagy progresszivisták oldalán. A Flore-ról beszélve nem lehet nem megemlíteni a szomszédos Deux Magots-t, a művészek a kettő kávéház között ingáztak

LE CAFÉ DE LA PAIX

5 Place de l’Opéra – 75009 Paris

A Café de la Paix 1862-ben nyitotta meg kapuit a Place de l’Opéra-n. 1875-ben az Opéra Garnier felavatása adta meg a fellendülést a kávéháznak és az egész sugárútnak. Illusztris törzsvendégei között megtalálható Émile Zola, Guy de Maupassant, Oscar Wilde, Marcel Proust, André Gide és az elkerülhetetlen Ernest Hemingway.

LE PROCOPE

13 Rue Ancienne Comédie, 75006 Paris

A gyakran Párizs legöregebb kávézójaként bemutatott (ami többé-kevésbé igaz is) Procope a Felvilágosodás századában fogadta a legnagyobb koncentrációjú filozófus tömeget. Voltaire, Diderot, Rousseau, d’Alembert mind itt gyűlt össze, hogy megigyanak egy csésze kávét vagy megegyenek egy kehely fagyit (és megírjanak egy-két szócikket az Enciklopédiába). A 19. században felváltotta őket Paul Verlaine, Anatole France, Victor Hugo, Alfred de Musset, és Honoré de Balzac. A külföldiekről szólva Benjamin Franklin itt tervezgette az amerikai alkotmány alapjait és a szerződését XVI. Lajossal. A turisták ma a szószerinti forradalmi hangulat miatt járnak ide: a falakon eredeti dokumentumok (amelyeket ebben a kávézóban írt meg Danton és Robespierre), a mosdók ajtaján az „Állampolgár” és „Állampolgárnő” feliratok olvashatóak, és még egy eredeti Napóleon-sapka is ki van állítva!

LA ROTONDE

105 Boulevard Montparnasse – 75006 Paris

A La Rotonde a Closerie des Lilas-val együtt szintén közre játszott abban, hogy a festőket a Montmartre-ról a Montparnasse-ra csábítsák. Később, a 10-20-as években Guillaume Apollinaire vált az egyik legillusztrisabb vendéggé. Amedo Modigliani-t is észrevehetjük egy asztalnál ülve Blaise Cendrars-ral és Pablo Picasso-val. A szürrealisták is felvonultak itt, mint André Breton, Louis Aragon, Jacques Prévert és Raymond Queneau. Hemingway (gyakran meg van említve ebben a cikkben!) szintén szeretett itt iszogatni, így ír „A nap is felkelt”-ben (1949): « A taxi megállt a Rotonde előtt. Akármelyik bal parti kávéházba viteti magát az ember egy jobb parti taxisofőrrel, mind kivétel nélkül a Rotonde előtt áll meg. » (Déry Tibor). A megkerülhetetlen honfitársai, Francis Scott Fitzgerald és Henri Miller is itt találkozgatott.Tartomány:Île-de-France
Település:Párizs
GPS: 48° 51′ 23.8104″, 2° 21′ 7.99884″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward