» Olaszország

» Olaszország » Lazio

A legszebb tengerpartok Róma közelében


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A strandok szerelmeseinek itt van egy válogatás a Rómától könnyen megközelíthető üdülőhelyekről.


Ostia

Ostiát Ancus Martius (Marcius), az ókori Róma negyedik uralkodója alapította. Az új település háromféle célt szolgált: kijáratot nyitott a tengerre, biztosította a só- és gabonaellátást, valamint meggátolta, hogy az ellenség felhajózzon a Tiberisen (Teverén). 

Ostia és a Cancelli a Rómához legközelebbi part mentén található. Ostia tele van gyakran drága és divatos fizetős strandokkal, míg a Cancelli ingyenes, éttermekkel felszerelt strandokat kínál.

Tömegközlekedéssel kevesebb mint egy óra alatt elérhető, és ugyanazokat a metró/buszjegyek érvényesek, mint a római tömegközlekedéshez. Szálljon fel a 070-as expresszbuszra EUR-tól, vagy a Roma-Lido vonatra a Piramide metróállomás (B vonal) melletti Porta S. Paolo-tól. A Cancelli eléréséhez szálljon le az utolsó megállónál, és szálljon fel a 07 MARE buszra, amíg el nem éri az 1-es, 2-es, 3-as stb. számú kapukat.

Sperlonga

Róma és Nápoly között félúton, Sperlonga tengerpartján sétálva Tiberius császár egykori barlangfürdője köszön ránk.

A Villa di Tiberio (Tiberius-villa) épületéből csak néhány rövid fal maradt meg. Egy lassú ösvény vezeti a látogatókat a halastavakhoz, onnan pedig a barlanghoz, ahol a császár a feltételezések szerint vacsorázott és szórakozott.

A barlang tágas, szabadon felfedezhető, és könnyű elképzelni, hogy egykor csodálatos szobrokat tartottak itt. Sperlongáról úgy gondolták, hogy a legendás Odüsszeusz itt szállt partra, ezért is díszítették a helyet az Odüsszeiából származó alkotások.

Finom homok és átlátszó víz, szabad területek és strandfürdők: a Circeo-öböl és a Gaeta-öböl között félúton fekvő Sperlonga strandjai Olaszország legszebbjei közé tartoznak. A tiszta tenger többször is elnyerte a kék zászlót; a homokos partvonalhoz érintetlen természeti területek is tartoznak, amelyek kirándulásokon vagy hajóval látogathatók. Strandjai közül Canzatora és Salette a legjobbak a családok számára, ahol minden kényelmet élvezhetnek.

A Termini pályaudvarról a Nápoly felé tartó regionális vonattal Fondi-Sperlonga állomáson szálljunk le. Ha odaértünk, szálljunk fel a Piazzoli buszra, amely 20 percig tart Sperlongáig. A buszjegy 1,50 euró.

Anzio

Anzio egy nagyon régi tengerparti város. Eredete olyan távoli, mint Odüsszeusz utazásainak legendája. Anzio egy történelmi hely is, itt kötöttek ki az amerikai csapatok a második világháború idején: 1944. január 22-én Anzio-nál szálltak partra a szövetséges hatalmak csapatai és június 4-én felszabadították Rómát.

Anzio tengerpartja szétszórtan strandokkal, kávézókkal, kioszkokkal és éttermekkel. Enyhe éghajlata miatt tökéletesen alkalmas a kristálytiszta kék vízzel borított partján való pihenésre. Ideális helyszín számos sportág gyakorlására is: kerékpározás, tenisz, lovaglás, golf, horgászat és természetesen úszás.

A tengerre néző meredek sziklán fekvő Néró császári villájának régészeti területének egyik fénypontja a Néró-barlangok strandja. Az aranyszínű homok, a sziklák és a sekély, kristálytiszta víz teszi ezt a strandot olyan vonzóvá. A sznorkelezés során ősi, víz alá merült romokat és buja tengeri növényvilágot láthat.

Tor Caldara az azonos nevű természetvédelmi terület strandja. Ez egy gyönyörű, széles és hosszú, puha aranyszínű homokos, dűnékkel tarkított strand. Átlátszó kék vizében víz alatti kénes források találhatók. Ritka állatfajok élőhelyeként és ősi régészeti leleteiről is ismert.

A Lido dei Gigli egy aranyszínű homokos strand, 20 méter magas dűnékkel. Mediterrán bozót és fenyőerdők szegélyezik, kristálytiszta vize a parttól távolodva fokozatosan mélyül.

2002-ben Néró-villa maradványait mosta ki a vihar Rómától délre lévő Anzionál. A hatalmas hullámok kimosták a tengerfenék homokjából két szobor töredékeit - közülük az egyik a comb- és farmaradványa alapján monumentális alkotás lehetett -, valamint egy márvány homlokzatot, amely a Rómát felgyújtató, költői babérokra törő, Kr. u. 54 és 68 között uralkodó kegyetlen császár tengerparti villájához tartozott. A villának jelenleg csak egy része látható, a másik része elsüllyedt a tengerbe. A töredékeket az anziói régészeti múzeumba szállították.

Az Anzio/Nettuno strandok mindössze tíz perc távolságra vannak egymástól, és Rómából könnyen megközelíthetőek. A Termini pályaudvarról óránként egy vonat indul, amely először Anzióban, majd Nettunóban áll meg. Az utazás 60-70 percig tart, és a strandok körülbelül 10 perces sétára vannak az adott vasútállomástól.

Santa Marinella

Santa Marinella egy nagyon kellemes város, sokan a Tirrén-tenger gyöngyszemének nevezik.

A tengerpart mentén, amelyet számos, részben homokos, részben sziklás öböl jellemez, számos szecessziós stílusban épült nyaralóhely található, egy igazán ideális hely, amelyet egész évben látogatnak a római és más nyaralók. Santa Marinella egyébként a szörfözés szerelmeseinek kedvelt célpontja.

A búvárkodást és a víz alatti halászatot kedvelő turisták számára Santa Marinella tengerfeneke csodálatos víz alatti panorámát kínál; a tengerfeneket ugyanis főként kövek, sziklák és öblök jellemzik, amelyek a Földközi-tenger legkülönbözőbb tengeri állatfajainak szokásos búvóhelyei.

A tengerpart déli szakaszán továbbhaladva, egészen a Parco Maiorca területéig, jellegzetessége a cölöplakok jelenléte: ezek nagyon kicsi, faoszlopokon nyugvó, összefüggő sorokba rendezett faházak, amelyek, különösen, ha távolról nézzük őket, különösen festői tájképet alkotnak.

Capolinarótól kezdve a tengerpart megváltoztatja morfológiáját, és szinte teljes hosszában homokos strandokkal és jól felszerelt létesítményekkel teli, ideális helyeket kínál, ahol a turisták teljes nyugalomban pihenhetnek. A fővárostól mindössze 50 km-re, Santa Marinella településen található Santa Severa elbűvölő tengerparti üdülőhelye, amely különösen a gyönyörű középkori váráról híres, amely az ősi etruszk Pyrgi település helyén áll.

A Termini pályaudvarról óránként két vonat indul S. Marinella állomásra, és az út körülbelül egy órát vesz igénybe.

S. Severa

Rómától mintegy 50 km-re északra, S. Marinellától kevesebb mint 10 km-re délre található. Rómából a rendszeres Civitavecchia-vonatok egyikével lehet eljutni, és a strand tíz perc sétára van az állomástól. Számos étterem és szabadstrand található itt, és csodálatos kastélyáról is ismert.

Fregene

Az 1960-as és 1970-es évek egykori elegáns hotspotja, Fregene hosszú homokos szakaszokkal büszkélkedhet. A part mentén éttermek széles választéka is található. A római klubélet a nyári hónapokban Fregene és a közeli Ostia felé húzódik.

Bár Fregene nem a legkönnyebben megközelíthető hely tömegközlekedéssel, a Cotral buszok a római Valle Aurelia metrómegállóból (A vonal) indulnak, és az út körülbelül egy órát vesz igénybe.

Sabaudia

A Tirrén-tenger partján fekvő üdülőhely a fasiszta korszak alatt épült.

A Rómától mindössze 90 kilométerre fekvő Sabaudia festői tájakat kínál: a Circeo hegyfok a tágas kék tenger fölé magasodik, kilométernyi fehérhomokos strandot és dűnéket, a Földközi-tenger ecsetjét és a négy tengerparti tavat: Paola (vagy Sabaudia), Caprolace, Monaci és Fogliano. Sabaudiához hasonlóan a négy nagy tó is a Circeo Nemzeti Park részét képezi, ami jellemzi annak természetét és hangulatát.

A különleges növényvilágú dűnék és a tengerparti sétányról is látható, nagyon finom fehér homokos strandok szezonon kívül is Sabaudiába invitálnak.

Nyáron a strandok, a szabadtéri éttermek és a magánvillák sok turistát vonzanak. A tengerpart azonban megőrizte természetes megjelenését. Még mindig vannak hosszú szakaszok a nyilvános strandokon, amelyeken a mediterrán bozótosban fából készült sétányok futnak, és amelyeken kényelmesen elérheti a partot.

Sabaudia, Lazio régió egyik legpompásabb nyári üdülőhelyének szépsége mindig is vonzotta a hírességeket, politikusokat, futballsztárokat és filmrendezőket. Hogy csak néhányat említsünk: Alberto Moravia, aki imádott a parton sétálni, és Pasolini, akit lenyűgözött a Sabaudia természeti környezete és az épületek racionalista stílusa közötti kontraszt.

Cotral buszok közlekednek a római Laurentina metró megállójától (B vonal) a Piazza Oberdan Sabaudiára. Innen szálljon fel a helyi tengerparton fel és le közlekedő buszra.

Gaeta

Ez a kék zászlós terület egy festői középkori várossal és tiszta strandokkal várja a látogatókat. 

Az egyik legrégibb olasz szó, a pizza első feljegyzését a Lazio és Campania tartományok határán húzódó, tengerparti Gaeta városában találták meg. Ezek szerint a pizzát nem Nápoly városában "találták fel". Gaeta székesegyházának levéltárában találtak egy 997-ben készült dokumentumot. Ebben az szerepel, hogy a püspökség területén lévő egyik malom tulajdonosának karácsony és húsvét ünnepén többek között 12-12 darab pizzát kell beszolgáltatnia a földbirtokos püspöknek.

A latin nyelvű szövegben a "do duedecim pizza" kifejezés szerepel a késői latin nyelvhasználat szerint.

Gaeta mintegy 100 kilométerre fekszik a pizza bölcsőjének tartott Nápolytól. A klasszikusként ismert nápolyi pizza, vagyis a paradicsommal, mozzarella sajttal és bazsalikommal sütött margherita 1870-ben született Margit olasz királyné nápolyi látogatása alkalmával. Ezt az olasz nemzeti színeket hirdető, kizárólag helyi terményekből készített pizzát az Európai Unió 2008-ban védett eredetűnek nyilvánította.

A pizzához hasonlóan sütött lepényféleségről egyébként elsőként Platón görög filozófus írt, a pizza hagyományát tehát valószínűleg az ókori görögök hozták magukkal Dél-Itáliába i.e. 600 körül.

A Termini pályaudvarról szálljon fel a Nápoly felé tartó gyakori vonatok egyikére, szálljon le Formia állomáson, és további 25 percig buszozzon, amíg Gaetába ér.

S. Felice Circeo

Rómától közel 100 km-re délre található Circeo kék zászlós strandjai és kristálytiszta vize

A Cotral buszok a római Laurentina metróállomásról indulnak Circeóba. Az utolsó megállónál szálljon le, és sétáljon tíz percet, amíg eléri a strandot.

Terracina

Circeótól mindössze 10 km-re délre található. A Termini pályaudvarról szálljon fel a Nápolyba tartó óránkénti regionális vonatra, és Monte S. Biagio állomáson szálljon le. Onnan kb. 20 perc buszozás a tengerpartig. Terracina strandjai gondozottak és tiszták, így a családok kedvelt célpontja.

Baubeach Village Maccarese-Fregene 

Rómától mintegy harminc kilométerre kezdődik a kutyák paradicsoma. "Baubeach Village" a neve annak a közvetlenül a tengerparton fekvő 7000 négyzetméteres területnek, ahol júniustól szeptemberig az ebek csinálhatnak, amit akarnak és azt hagyhatnak hátra, amire kedvük szottyan. Az olasz nyelv ugyanis bauval, nem vauval jelöli a kutyaugatást (innen a Baubeach elnevezés).

A "kutyafaluban", amely alig tíz méterre fekszik a tengertől, keskeny folyó csalogatja pancsolni a négylábúakat és a külön "kutyaétteremben" mindig kaphatóak csontok és különféle kutyaeledelek. Más olaszországi strandokon viszont súlyos büntetés kockázatát vállalják azok a kutyatulajdonosok, akik négylábú kedvenceikkel együtt jelennek meg a fürdőző vendégek között. Egy 1954-ben elfogadott törvény ugyanis kitiltotta a kutyákat a nyilvános strandokról.

Ennek a törvénynek köszönheti viszont létrejöttét a kutyastrand. Egy lelkes állatbarát megvásárolta erre a célra a Maccarese-Fregene kis halászfalu közelében fekvő - akkor még szabad - területet. A strandon egyidejűleg száz kutya élvezheti a strandolást, csak a "nehéz természetű ebeket" tartják elkülönített helyen, nehogy ne bosszantsák a többi négylábút.

A belépőjegy messze elmarad Ostia "normális" strandjainak horribilis árai mögött. Benne foglaltatik a belépőjegy árában egy tál és napernyő a kutyusnak, továbbá kis doboz, amelybe a gazdi összeszedheti a kutyagumit. Szükség esetén állatorvos is a látogatók rendelkezésére áll.

Kék Zászlós strandok Róma közelében 2024-ben

A Róma környéki Lazio régióban 10 strand ismét elnyerte a Bandiera Blu vagy Kék zászló státuszt a magas vízminőségi előírások miatt a 2024-es nyári szezon előtt.

Az elismerést a Környezeti Nevelésért Alapítvány (FEE) kapta, amely a "kiváló" vízminőségű strandoknak ítéli oda a kék zászlót.

A FEE a vízminőségen kívül figyelembe veszi a strand hulladékgazdálkodási és újrahasznosítási rendszerét, a gyalogos- és kerékpárutak és a zöld területek kiterjedését, valamint az életmentők jelenlétét.

Olaszország 236 üdülőhelyén összesen 485 strand kapott kék zászlót 2024-ben, szemben a tavalyi 458 stranddal, és több mint kétszer annyi, mint körülbelül egy évtizeddel ezelőtt.

A 2024-es Bandiera Blu strandok Róma közelében:

Anzio - Riviera di Ponente, Riviera di Levante, Lido di Lavinio. A vonatok rendszeresen indulnak a Termini pályaudvarról. Az utazás egy órát vesz igénybe, majd 10 perc séta a strandig.

Latina - Latina Mare. Latinát gyakori vonatok kötik össze Rómával, amelyek menetideje kb. 40 perc, majd a vasútállomásról busszal lehet eljutni a tengerpartra.

Sabaudia - Lungomare. Cotral buszok közlekednek a római Laurentina metrómegállóból (B vonal) a Piazza Oberdan Sabaudiára. Innen szálljon fel a helyi tengerparton közlekedő buszra.

S. Felice Circeo - tengerpart. A Cotral buszok a római Laurentina metróállomásról indulnak Circeóba. Az utolsó megállónál szálljon le, és sétáljon tíz percet, amíg eléri a tengerpartot.

Terracina - Levante, Ponente. A Termini pályaudvaron szálljon fel a Nápolyba tartó óránkénti regionális vonatra, és Monte S. Biagio állomáson szálljon le. Onnan szálljon fel a buszra kb. 20 percig, amíg el nem éri a strandot.

Sperlonga - Lago Lungo, Bazzano, Ponente, Levante. Szálljon fel a Termini állomásról a Nápoly felé tartó regionális vonatra, és szálljon le Fondi-Sperlonga állomáson. Itt szálljon fel a Piazzoli buszra, 20 perc az út Sperlongáig.

Gaeta - Arenauta, Ariana, S. Agostino, Serapo. A Termini állomáson szálljon fel a Nápoly felé tartó gyakori vonatok egyikére, szálljon le Formia állomáson, és majd buszra, az út 25 perc Gaeta-ig.

Trevignano Romano - Via della Rena a Bracciano-tónál. Valle Aurelia állomásról vonattal Anguillara felé, kb. 40 perc, majd Cotral busszal Trevignanóba, kb. fél óra.

Fondi - Spiaggia Levante (S. Anastasia - Capratica), Spiaggia Ponente (Torre Canneto - Rio Claro). A Termini állomáson szálljon fel a Nápoly felé tartó vonatra, és szálljon le a Fondi megállónál.

Minturno - Spiaggia di Ponente. Termini állomáson szálljon fel a Nápoly felé dél felé tartó vonatra, és szálljon le Minturno állomáson.

 Tartomány:Lazio
Település:Roma
Cím:Ostia
GPS: 41° 43′ 57.36432″, 12° 16′ 42.44016″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward