» Olaszország

» Olaszország » Friuli-Venezia-Giulia » Friuli

A 10 legszebb tengerparti strand Friuli-ban


Értékeld Te is:

Friuli mesés adriai strandokat kínál a homokos partok, sziklák és karsztkövek között. Ráadásul ezek a Magyarországhoz legközelebbi olasz strandok.


1. Lignano Sabbiadoro: a legnagyobb és legnépszerűbb

Egész Friuli legnagyobb strandja Lignanóban. 8 km hosszú, tipikus üdülőhely, szállodákkal, amelyek egyes helyeken közvetlenül az aranyhomokra néznek. A lágyan hullámzó tenger rendkívül tiszta, minden évben kiérdemli az európai kékzászlós minősítést. Kényelmi szolgáltatásokat, felszerelt létesítményeket kínál a gyermekes családok számára is, valamint az esti szórakozásnak köszönhetően a bulizni vágyóknak is.

Lignano Sabbiadoro strandjai évek óta kiérdemlik a Zöld Zászlót is, amit az olasz gyermekgyógyászok szervezete ítél oda különböző kritériumok alapján: ilyen a tiszta és sekély víz a part közelében, a homokos strand, a vízimentők jelenléte, készenléti mentőcsónakok, megfelelő játékok, gyermekápolásra és pelenkázásra alkalmas helyiségek, valamint fagylaltozók, bárok és éttermek a közelben.

Lignano tengerpartján teljesen ingyen adják a wifi szolgáltatást, itt működik Olaszország legnagyobb tengerparti hálózata.

 „Plastic Free”: 2019 nyarán eltűntek a strandokról a műanyag szemüvegek, tányérok és evőeszközök – a „Plastic Free”, azaz a műanyagmentes kezdeményezésnek köszönhetően a tengerparti étkezőkben az összes eldobható műanyag eszközt biológiailag lebomlóra cserélték.

2. Lignano Pineta: strand és szórakozás

A Lignano Sabbiadoro mellett található Lignano Pineta, ahol fenyőfák árnyékában strandolhatunk. A nyári sportok szerelmeseinek nem hiányozhat a strandon a tenisz és a strandröplabdapályák.

Lignano Sabbiadorón 1953-ban kezdték el építeni az új üdülővárost, Lignano Pinetát: Marcello D’Olivo udinei építész különleges, csigavonalban futó utcákat tervezett lakóövezetek és zöld területek váltakozásával. A villák és szállodák ma is a szelíden hullámzó buckák között, félig a zöldben bújnak meg. Az építtető vendégeként Hemingway többször nyaralt itt. Hemingway 1954-ben érkezett először a Lignano-félszigetre, amit a lagúna természeti szépségétől elbűvölve Kis-Floridának nevezett el.

3. Marano lagúna: a lagúna szíve

A Marano lagúna szívében gyönyörködhetünk a természeti rezervátumokban, amelyek a partvidék nagy részét körülveszik. Ideális hely strandolni vágyóknak, de a madárfigyeléshez is ideális, valamint a Serenissima Köztársaság történetének és kultúrájának felfedezéséhez.

A lagunák élővilága természetvédelem alatt állnak. A Marano-lagúna és a Grado-lagúna között elterülő táj, a Lignano környéki rezervátumok egyedülálló állat- és növényvilággal büszkélkedhetnek. A Foci dello Stella és a Valle Canal Novo természetvédelmi területek egyesítésével létrejött rezervátum védett értékeit a szervezett hajókirándulásokon túl kajakkal, kenuval vagy evezős csónakkal is fel lehet fedezni. A lagunák Lignano Sabbiadoro-ból hajóval is elérhetők, de akár családi, bérelhető SUP-deszkákkal is bebarangolhatjuk.

4. Muggia: egyedülálló és békés panoráma

A Szlovénia határán egyedülálló panorámát nyújt Muggia, egy festői város, gyönyörű történelmi központtal és San Rocco kikötőjével, amely az egyik fő adriai kikötő. A tengerpart változatos, homokos strandok és sziklás szakaszok váltják egymást.

5. Grignano: strand és kastély

Néhány kilométerre Trieszttől Grignano egy kellemes tengerparti üdülőhely, de a tengerparton kívül a Miramare kastélyt és a csodálatos Miramare tengeri természetvédelmi terület lélegzetelállító szépségét is kínálja. A tenger kristálytiszta és kék, a tengerfenék alacsony és még a kicsik számára is megfelelő.

6. Sistiana: az öböl varázsa

Sistiana egy festői öböl, ahol a tengerre néző sziklák lélegzetelállítóak. Az apró kavicsos strand családbarát.

Amikor még Sitiana Ausztriához tartozott az egyik leghíresebb tengerparti üdülőhely volt Grado és Abbazia (ma Opatija) mellett. A 19. század végén számos szálloda épült az öbölben.

Itt kezdődik a Rilkeweg, amely Sistiana-tól a sziklás part mentén a Duino kastélyig vezet, ahol Rainer Maria Rilke 1911 októberétől 1912 májusáig vendég volt és írta a Duinoi elégiákat.

7. Grado: három kilométernyi homokos part

A Grado strandját három km hosszan aranyszínű homok borítja, a városközponttól egészen a fenyőerdő keleti széléig. A parton jól felszerelt fürdőhelyek vannak, a tenger nyugodt és nagyon alacsony, gyermekek számára alkalmas. A strandok választéka széles: vannak "VIP" strandok, amelyek közül néhány kizárólag a legfiatalabbaknak szól, míg mások a négylábú barátok várják.

8. Duino: a Trieszti-öböl szépsége

Az ősi tengerparti Duino falu, amely az Ermada-hegy és az Adriai-tengerbe merülő fehér sziklák között helyezkedik el, elbűvölő valóság, ahol a régi kastély romantikus romjai és az új, impozáns kastély a természetes környezetben nagyon elképesztő. A strand, amely közvetlenül a Duino kastélyra néz, a tengeren vagy egy meredek ösvényen keresztül érhető el.

9. Banco d'Orio, puha arany homok

A Banco d'Orio egy aranyszínű homokcsík, ahol csodálatos a természet, a tengerfenék puha és a tenger nem szennyezett. Valódi tengerparti paradicsom, amely csak tengeren közelíthető meg.

A Banco d'Orio strand egy hosszú szigeten található, Gradótól nyugatra, amely elválasztja a lagúnát a tengertől. A Banco d'Orio csak tengeren érhető el, pl. egy motorcsónakkal, amely Grado kikötőjétől indul.

10. Lido di Panzano, ahol a főszereplő a természet

Monfalcone közelében található a Lido di Panzano. Egy mesterséges szigeten van, amelyhez a szárazföld felé vezető út kapcsolódik. Előnye a nyugalom, mivel kevesen járnak ide.Tartomány:Friuli-Venezia-Giulia
Település:Grado
GPS: 45° 40′ 39.69192″, 13° 23′ 11.19552″

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward