» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az apátságot 1138-ban alapították. 2013-ban restaurálták.


A Zwettl ciszterci apátság számos kincset rejt, köztük egy nemrégiben restaurált 1763-as barokk betlehemet, amely hosszú ideig teljesen elfeledve állt a raktárban, kitéve a 100 év porának. Most új pompájában ragyog.

2014-ben véletlenül találtak festett fatáblákat a raktárban, amelyekről közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy barokk betlehemes elemek. Azonosították azt a művészt is, aki a jászolt készítette. A kolostor 1763-ban Schitz József festőt bízta meg a betlehem elemeinek elkészítésével.

Schitz akkoriban viszonylag olcsó festőnek számított. "Nem volt barokk szupersztár, egyszerűbb műveket készített" - mondta Andreas Gamerith, az apátság levéltárosa. Egyszerű anyagokból, például puhafa deszkákból, amelyeket vászonnal borítottak be és festettek le, készült a betlehem. Ennek ellenére az elemek felbecsülhetetlen értékűek. "Ma már nem maradt fenn ekkora méretű barokk betlehem" - mondja Gamerith.

A karácsonyi elemek restaurálása több mint három évig tartott, és komoly kihívások elé állította a restaurátorokat. "A fára festett vászonfestés a portól teljesen elszürkült" - emlékszik vissza Gamerith. Ennek ellenére találtak egy módszert a por eltávolítására anélkül, hogy a szín károsodott volna.

Gamerith, aki maga is festőművész és freskófestő, a hátteret secco festéssel, egy falfestési technikával tervezte: "A mennyei táj hiányzott, ezért megfestettem az Atyaistent, a szellemgalambot és az angyalokat. Az eredetiben ez valamilyen formában biztosan szerepelt, de sajnos nem maradt fenn".

A betlehem feledésbe merült, mert 1893-ban a kolostor új, modernebb karácsonyi betlehemet rendelt az akkor 22 éves Josef Bachlechnertől.  Miután a Bachlechner-féle betlehem felállítása megtörtént, a barokk Schitz-féle betlehem elemeit valószínűleg raktárba helyezték, ahol több mint 100 évig észrevétlenül hevertek.

A restaurálás után kerestek egy olyan helyet a betlehemnek, ahol felállíthatták. A barokk műalkotás ma a Szent Sírral szemben lévő kollégiumi templomban áll. Tartomány:Niederösterreich
Település:Zwettl
Cím:Stift Zwettl
GPS: 48° 37′ 4.08144″, 15° 12′ 13.19904″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward