» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Alsó-Ausztria


Értékeld Te is:

Az 1133-ban alapított cisztercita apátság a középkori építészet műremeke, mivel több stílus, a román, gótikus és a barokk jellegzetes vonásait ötvözi. Heiligenkreuz ma Európa legnagyobb és a világ legrégibb ciszterci kolostora.


Több mint 850 évig a Heiligenkreuzi Apátság volt Dél-Wienerwald szellemi és kulturális központja. Itt található az alsó-ausztriai cisztercita rend székhelye is. Az apátság Wienerwald (Bécsi-erdő) déli részén, Bécstől mindössze 15 km-re található.

A kolostort III. Lipót, Alsó-Ausztria védőszentje alapította. A tökéletes épségben fennmaradt középkori kolostorépület, a román stílusú apátsági templom a kerengővel és a gótikus kútházzal, valamint a barokk udvar és kert együttese a Bécsi-Erdő egyik legszebb és legnépszerűbb kiránduló úticéljának számít.

A káptalanterem Ausztria egyik legjelentősebb temetkezési helyszíne, mert itt a legősibb osztrák uralkodónemzedékből nem kevesebb, mint négy babenbergi uralkodó lett eltemetve, nevezetesen IV. Lipót őrgróf, V. Lipót herceg, I. Frigyes herceg, valamint II. Harcias Frigyes herceg. II. Frigyes egy magas sírban nyugszik, mert ő különösen is támogatta a kolostort. Halálával 1246-ban kihaltak a Babenbergek.

1188-ban V. Lipót herceg a kolostornak ajándékozta a nagy Szent Kereszt ereklyét, melyet máig is tisztelnek - ez Krisztus keresztjének a legnagyobb, 24 cm-es darabja az Alpoktól északra. Az apátság Heiligenkreuz (Szentkereszt) nevét erről az ereklyéről kapta, az újjáépített keresztkápolnában kapott helyet.

A templomból jutunk ki a kolostor leghíresebb látnivalójához a fenséges kerengőhöz (Kreuzgang), Ausztria legszebb kora gótikus emléke 1220-1250 körül épült.
Számos oldalkápolna, terem nyílik a kerengőből, köztük a Kapitalsaal (Káptalanterem), ahol a Babenbergek síremlékeit találjuk, a kilencszögletű Brunnenkapelle, (Kút-kápolna), festett üvegablakaival és működő kútjával, vagy a bizarr Totenkapelle, melynek barokk ravatalára fektetik az elhunyt barátokat, négy groteszk csontváz kandelábere nem mindennapi látvány.

A híres barokk festő, Martino Altomonte az apátság templomában van eltemetve.

A szerzetesek "popsztárokká" váltak: 2008-ban adták ki a "Gregorián énekek - a Paradicsom zenéje" című CD-jüket. A gregorián dalokkal nemcsak az osztrák, de a londoni slágerlistákra is felkerültek!

A kolostor mellett: parkoló és étterem (Klostergasthof) játszótérrel.

A kolostor csak vezetés keretében tekinthető meg (40 perc).

Belépő 2023: Felnőtt 11.30 euró/felnőtt és 6,80 euró/gyerek.Tartomány:Niederösterreich
Település:Heiligenkreuz
Cím:2532 Heiligenkreuz 1
GPS: 48° 3′ 22.10724″, 16° 7′ 54.14246″
Honlap: http://www.stift-heiligenkreuz.at

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward