» Görögország

» Görögország » Kréta » Kréta


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Matala Beach, Görögország monumentális strandja maga a földi paradicsom.


A Matala Beach Kréta szigetén található strand, ahol a hippikultúra virágzott, de olyan sztárok is megfordultak itt, mint Janis Joplin.

Matala egy szép görög falu Kréta szigetén, és amellett, hogy csodálatos tengerparttal rendelkezik, egyfajta menedéke is az egykori hippi kultúrának, és őszintén szólva a modern kornak is.

Ennek oka nagyon egyszerű: a Matala Beach a sziklába vájt barlangjai miatt bűvöl el, ugyanazok a barlangok, amelyek az 1960-as és 1970-es években sok hippi nyaralóhelye voltak. Barlangok, ahol többek között olyan hírességek is megszálltak, mint Joni Mitchell, akinek a "Carey" című dalát a strand ihlette. Aztán Bob Dylan, Cat Stevens, Joan Baez, Janis Joplin és még sokan mások.

Azonban jóval a világhírű sztárok előtt ezek a varázslatos barlangok őskori civilizációknak is otthont adtak, a római és keresztény időkben pedig sírboltként használták őket.

De ennek a homokos partszakasznak a jelentősége természetesen nem ér itt véget: a Matala-part legendás strand is, hiszen a mitológia szerint Zeusz itt szállt le egy bika alakjában Európával, mielőtt elvitte volna őt Gortinába, és Minosz, a későbbi király anyjává tette volna.

Hogyan juthat el erre a strandra?

A Matala Beach körülbelül 70 kilométerre fekszik Herakliontól, a Messara ("hegyek közötti") síkság szélén. Autóval vagy tömegközlekedéssel is megközelíthető.

A strand közelében több parkoló is található, amelyek közül néhányért fizetni kell, míg mások ingyenesek.

Hasznos információk

A Matala-partot kavicsokkal kevert homok jellemez, és amelyet lágyan lejtő, kristálytiszta tenger borít. De ami még szebbé teszi a területet, azok a barlangok, amelyek átölelik, a kősziklák, a tamariszkuszfák és a növényzet, amely kellemes árnyékos területeket is teremt, ahol szükség esetén menedéket lehet találni.

A Matala Beach a búvárkodás szerelmeseinek is kivételes választásnak bizonyul, mivel az öböl északi partja felé egy nagy szikla található, ahonnan szabadon lehet a vízbe ugrani. A vízi sportok kedvelőinek is garantált a szórakozás: a part mentén található különböző létesítmények pedálos csónakokat, jet-skiket és még sok mást is biztosítanak. A tengerfenék, tekintettel a terület varázslatosságára, kiválóan alkalmas a búvárkodásra is.

A tengerre tekintve könnyű észrevenni a Paximadia nevű két szigetecskét is, paradicsomi helyeket kis kavicsos strandokkal, ahol a legenda szerint Apolló és Artemisz született. Végül, nem szabad kihagyni a naplemente varázslatos pillanatát.

A Matala-part barlangjai

Szinte lehetetlen úgy elmenni a Matala-partra, hogy ne látogassuk meg a fenséges barlangjait.

A sziklába vájt kellemes ösvényen keresztül látogathatók. Ahogy egyre feljebb és feljebb jutunk, igazán pazar panorámában gyönyörködhetünk. Némelyikük csak csónakkal közelíthető meg, ami lehetővé teszi a falak és paloták régészeti maradványainak, egy erőd romjainak, egy világítótoronynak és még sok másnak a megtekintését is.

Látnivalók a faluban

A tengerparton kívül Matala falu is lenyűgöző. Ha úgy döntesz, hogy itt nyaralsz, az olyan, mintha egy olyan helyre katapultálnának, ahol mintha megállt volna az idő. Ebben a faluban még mindig nyugalom honol, bár júniusban minden megelevenedik, hiszen ekkor rendezik meg a Matala Beach Fesztivált: a falu utcái színesre színeződnek, és a zene minden sarkon felcsendül.

Matala többi strandja

E monumentális, történelmi múltat idéző strand mellett Matala település más olyan partokat is kínál, amelyeket kétségtelenül érdemes felfedezni.

Ezek egyike a Vörös strand, görögül Kokkini Ammos, amely egész Kréta szigetének egyik legszebb strandja. Egy gyalogos, részben emelkedő sétával érhető el, amely egy csodálatos, finom vörös homokkal és jellegzetes sziklákkal tarkított strandhoz vezet. Naturisták számára is tökéletes, felszerelt és teljesen különleges.

Aztán ott van Kommos strandja, amely olyan nagy, hogy sokan azt hihetik, hogy végtelen. Ideális a gyermekes családok számára, de remek célpont a fiatalok, párok és a nudizmusnak hódolni vágyók számára is. Ez a strand azonban egy hihetetlen eseménynek ad otthont, amelynek lehetetlen ellenállni: vannak olyan zárt területek, ahol a legendás homoki teknősök lerakják tojásaikat.Tartomány:Kréta
Cím:Matala Beach
GPS: 34° 59′ 37.15638″, 24° 45′ 1.53738″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward