» Spanyolország

» Spanyolország » Navarra » Navarra


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az északkelet-spanyolországi Estella-Lizarra híres középkori műemlékeiről.


Iglesia de San Miguel. A templomban található, fából készült, festett lovasszobor sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja. 2018 tavaszán illegális módon restaurálták, arra, hogy már sokkal inkább egy körhinta figurájára emlékeztet, egy helyi lakos hívta fel a navarrai kulturális örökségvédelmi hivatal figyelmét.

A szakemberek megdöbbentek az eredetileg hispán-flamand gótikus stílusban készült műalkotás átalakulásán, amely elvesztette sötét tónusú, finom árnyalatait, és helyette homogén, erős színeket kapott. A szobor arca kifejezéstelenné vált, a beavatkozás visszafordíthatatlan kárt okozott a navarrai kulturális örökség egyik ékkövének számító műalkotásban.

A szobrot a Karmacolor nevű estellai kézművesbolt és -műhely újította fel a helyi plébános felkérésére. A Szent Mihály-plébánia papja azt állítja, hogy ő mindössze a szobor tisztítását kérte.

A navarrai kormány közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a Szent György-szobor a navarrai kulturális örökségek listáján szerepel, ezért bármiféle beavatkozás engedélyköteles, amelyet azonban az illetékes hivatalnál senki nem kért. Az elvégzett munka semmilyen módon nem tekinthető restaurálásnak, hiszen nélkülöz minden szakmai alapot, azt nem megfelelő képesítéssel rendelkező szakember végezte, ahogy kötelező lenne ilyen esetben.

A szobrot a kulturális örökségvédelmi hivatal megpróbálja helyreállítani, a plébánia addig is zárva tart, a szobrot pedig letakarták, mert a település vezetése nem szeretné, ha a rosszul sikerült restaurálási kísérletről válnának híressé.

Iglesia de San Pedro de la Rúa. Román kori templom.

Iglesia Santa María Jus del Castillo

Iglesia del Santo Sepulcro

Az északkelet-spanyolországi Estella település plébániáján található, fából készült, festett lovasszobor sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja. 
    Arra, hogy már sokkal inkább egy körhinta figurájára emlékeztet, egy helyi lakos hívta fel a navarrai kulturális örökségvédelmi hivatal figyelmét még májusban.
    A szakemberek megdöbbentek az eredetileg hispán-flamand gótikus stílusban készült műalkotás átalakulásán, amely elvesztette sötét tónusú, finom árnyalatait, és helyette homogén, erős színeket kapott.
    A szobor arca kifejezéstelenné vált - állapította meg az Acre, "katasztrofálisnak" nevezve a beavatkozást, amely szerinte visszafordíthatatlan kárt okozott a navarrai kulturális örökség egyik ékkövének számító műalkotásban.
    A szobrot a Karmacolor nevű estellai kézművesbolt és -műhely újította fel a helyi plébános felkérésére. A folyamatról videót is tettek fel Facebook-oldalukra, amelyet azonban mára megszüntettek.
    A Szent Mihály-plébánia papja azt állítja, hogy ő mindössze a szobor tisztítását kérte.
    A navarrai kormány közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a Szent György-szobor a navarrai kulturális örökségek listáján szerepel, ezért bármiféle beavatkozás engedélyköteles, amelyet azonban az illetékes hivatalnál senki nem kért.
    Az elvégzett munka semmilyen módon nem tekinthető restaurálásnak, hiszen nélkülöz minden szakmai alapot, azt nem megfelelő képesítéssel rendelkező szakember végezte, ahogy kötelező lenne ilyen esetben - hangsúlyozta.
    A szobrot a kulturális örökségvédelmi hivatal munkatársai hamarosan elszállítják a plébániáról, hogy alapos vizsgálatnak vessék alá. A tervek szerint a Szent Mihály-plébánia állja a helyreállítási költségeket.
    A plébánia addig is zárva tart, a szobrot pedig letakarták, mert a település vezetése nem szeretné, ha a rosszul sikerült restaurálási kísérletről válnának híressé, ahogy az történt az aragóniai Borja falu esetében.
    Ott a templomi gyülekezet egyik tagja döntött úgy néhány éve, hogy maga restaurálja Elias García Martínez Ecce Homo című freskóját. A képzetlen és botcsinálta festő kezei alatt az eredeti, Jézus Krisztust ábrázoló kép szinte felismerhetetlenné vált.
    A történet bejárta a világsajtót, ezzel hatalmas reklámot csinálva a városkának, a "moncsicsi", illetve "bundás Jézus" gúnynévvel illetett falfestményt pedig azóta is rengeteg turista szeretné élőben megnézni.

 

 Tartomány:Navarra
Cím:Estelle-Lizarra
GPS: 42° 40′ 19.50816″, -2° 1′ 56.82864″
Honlap: http://www.estellaturismo.com/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward